Utolsó frissítés : 24/01/2019

Nem uniós családtagok huzamos (>5 év) tartózkodása egy másik EU-országban

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

Amikor végéhez közeledik jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodásuk ötödik éve a fogadó országban, az Ön nem uniós családtagjai igényelhetik, hogy a hatóságok állandó tartózkodási kártyát bocsássanak ki a részükre.

Az állandó tartózkodási kártyát a hatóságok sok esetben ingyen állítják ki (vagy ugyanolyan díj ellenében, mint amekkora összeget az adott ország állampolgárai a személyazonosító igazolvány kiállításáért fizetnek). A kártya tíz évig marad érvényben és minden további nélkül automatikusan megújítható.

Az állandó tartózkodási kártya igénylésekor az Ön nem uniós családtagjainak igazolniuk kell – például öt éve kiállított érvényes tartózkodási kártyájuk bemutatásával – hogy legalább öt éve jogszerűen az adott országban élnek.

Ha Ön problémába ütközik, amikor állandó tartózkodási kártyát próbál kiváltani nem uniós családtagjai számára, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz.

A nem uniós családtagoknak az állandó tartózkodási kártya birtokában is szükségük lehet vízumra, ha más uniós országokba utaznak. Bővebben a nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányokról.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: