Vállalkozói tevékenység Európában
Utolsó frissítés: 23/04/2019

Nem uniós családtagok huzamos (>5 év) tartózkodása egy másik EU-országban

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Amikor végéhez közeledik jogszerű és megszakítás nélküli tartózkodásuk ötödik éve a fogadó országban, az Ön nem uniós családtagjai igényelhetik, hogy a hatóságok állandó tartózkodási kártyát bocsássanak ki a részükre.

Az állandó tartózkodási kártyát a hatóságok sok esetben ingyen állítják ki (vagy ugyanolyan díj ellenében, mint amekkora összeget az adott ország állampolgárai a személyazonosító igazolvány kiállításáért fizetnek). A kártya tíz évig marad érvényben és minden további nélkül automatikusan megújítható.

Az állandó tartózkodási kártya igénylésekor az Ön nem uniós családtagjainak igazolniuk kell – például öt éve kiállított érvényes tartózkodási kártyájuk bemutatásával – hogy legalább öt éve jogszerűen az adott országban élnek.

Ha Ön problémába ütközik, amikor állandó tartózkodási kártyát próbál kiváltani nem uniós családtagjai számára, forduljon segítségnyújtó szolgálatunkhoz.

A nem uniós családtagoknak az állandó tartózkodási kártya birtokában is szükségük lehet vízumra, ha más uniós országokba utaznak. Bővebben a nem uniós családtagok számára szükséges úti okmányokról.

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: