Utolsó frissítés: 13/12/2019

Nem uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

Koronavírus: Az utazás biztonságos újraindítása

Útlevél- és vízumkötelezettség

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és az EU-ba szeretne látogatni, vagy az EU területén belül szeretne utazni, útlevélre van szüksége:

Ezen kívül Önnek valószínűleg vízummal is rendelkeznie kell. A vízumot annak az országnak a konzulátusától vagy nagykövetségétől kell kérnie, ahová el szeretne látogatni. Ha vízumát olyan ország állítja ki, amely a schengeni övezet tagja, Ön automatikusan jogosulttá válik arra, hogy a többi schengeni országba is beutazzon. Ha Ön valamelyik schengeni országban kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az egyben vízumnak is minősül. Ennek ellenére szüksége lehet nemzeti vízumra akkor, ha olyan tagországba szeretne ellátogatni, amely nem tagja a schengeni térségnek.

Az uniós országok határőrei más igazoló okmány, így például meghívólevél, szállásigazolás, illetve visszaútra szóló jegy bemutatását is kérhetik a beutazóktól. A követelményekről a kérdéses uniós tagország helyi konzulátusa tud pontos felvilágosítással szolgálni.

A világ néhány országának állampolgárai három hónapra vagy annál rövidebb időtartamra vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unióba. Azon országok listája, amelyek állampolgárainak vízumra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba vagy Írországba utazhassanak, némileg eltér a többi EU-országra érvényes listától.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a belépési feltételeket a nemzeti jog szabályozza, nem az uniós jogszabályok.

Egyéb dokumentumok

Ha utazni készül, feltétlenül váltson ki utas-, egészség- és gépjármű-biztosítást, és ne felejtse el a biztosítási papírokat magával vinni az útra.

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Oldal megosztása: