A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Utolsó frissítés : 07/05/2018

Nem uniós polgárok számára szükséges úti okmányok

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Az Egyesült Királyság egyelőre az EU teljes jogú tagja marad, az uniós jogok és kötelezettségek pedig továbbra is teljes mértékben vonatkoznak az országra.

  • Kérdések és válaszok az EU és az Egyesült Királyság 2017. december 8-i közös jelentése alapjánEnglish
  • Uniós kiadványok a brexit témakörébenEnglish
  • Az Egyesült Királyság kormányának tájékoztatója és útmutatása a brexittel kapcsolatbanEnglish

Útlevél- és vízumkötelezettség

Ha Ön nem uniós ország állampolgára, és az EU-ba szeretne látogatni, vagy az EU területén utazni szeretne, útlevélre van szüksége:

  • amelynek az EU elhagyásának tervezett időpontjától számítva még egalább 3 hónapig érvényesnek kell lennie;
  • amelyet az illetékes hatóságok 10 évnél nem régebben állítottak ki.

Ezen kívül Önnek valószínűleg vízummal is rendelkeznie kell. A vízumot annak az országnak a konzulátusától vagy nagykövetségétől kell kérnie, amelybe el szeretne látogatni. Ha vízumát olyan ország állítja ki, amely a schengeni övezet tagja, Ön automatikusan jogosulttá válik arra, hogy a többi schengeni országba is beutazzon. Ha Ön valamelyik schengeni országban kiadott érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az egyben vízumnak is minősül. Ennek ellenére szüksége lehet nemzeti vízumra akkor, ha olyan tagországba szeretne ellátogatni, amely nem tagja a schengeni térségnek.

Az uniós országok határőrei más igazoló okmány, így például meghívólevél, szállásigazolás, illetve visszaútra szóló jegy bemutatását is kérhetik a beutazóktól. A követelményekről a kérdéses uniós tagország helyi konzulátusa tud pontos felvilágosítással szolgálni.

A világ néhány országának állampolgárai három hónapra vagy annál rövidebb időtartamra vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unióba. Azon országok listája, amelyek állampolgárainak vízumra van szükségük ahhoz, hogy az Egyesült Királyságba vagy Írországba utazhassanak, némileg eltér a többi EU-országra érvényes listától.

Az Egyesült Királyságban és Írországban a belépési feltételeket a nemzeti jog szabályozza, nem az uniós jogszabályok.

Egyéb dokumentumok

Ha utazni készül, feltétlenül váltson ki utas-, egészség- és gépjármű-biztosítást, és ne felejtse el a biztosítási papírokat magával vinni az útra.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz