A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 10/08/2017

Poggyászra vonatkozó korlátozások

Kézi- és feladott poggyász

Ha Ön repülőgéppel utazik valahová az Európai Unió valamelyik repülőteréről, fontos, hogy csomagoláskor és beszálláskor szem előtt tartsa az alábbi biztonsági szabályokat:

  • FolyadékotEnglish – aeroszolt, italt, fogkrémet, krémet, kenőcsöt, illetve gélt – legfeljebb 100 ml-es kiszerelésben, maximum 1 liter űrtartalmú, átlátszó műanyag zacskóban szabad csak felvinni a kézipoggyászban az utastérbe. Folyadékot 100 ml-nél nagyobb kiszerelésben kizárólag a feladott poggyászban lehet szállítani. A mennyiségi korlátozás a gyógyszerekre és a bébiételekre nem vonatkozik.
  • Az utazás során érintett repülőtereken, illetve a légitársaságoktól vámmentesen vásárolt folyadékok kézipoggyászban történő szállítása megengedett, de kizárólag abban az esetben, ha az utas a kérdéses terméket a pénztári számlával együtt a vásárlóhelyen kapott (vörös szegéllyel ellátott) lezárt biztonsági zacskóban tartja magánál. A biztonsági zacskót a célállomásra történő megérkezésig tilos kibontani. Előfordulhat azonban, hogy a biztonsági személyzet tagjainak ki kell nyitniuk a zacskót és az üvegeket ellenőrzés céljából. Az útjukat csatlakozó járaton folytató utasoknak ilyen esetekre azt tanácsoljuk, jelezzék a biztonsági ellenőrnek, hogy továbbutaznak, fontos ugyanis, hogy a megvizsgált folyadékot és a pénztári számlát új biztonsági zacskóban, lezárva vihessék tovább magukkal.
  • Éles, fegyverként is használható tárgyakat tilos felvinni az utastérbe. Ebbe a kategóriába mindennapi használati tárgyak (pl. dugóhúzók, bicskák, bizonyos méretű ollók) is beletartoznak – ezeket a feladásra szánt poggyászba kell tenni.
  • A kézipoggyász méretére és az utastérbe felvihető poggyászra vonatkozó darabszám-korlátozásokat a légitársaságok alakítják ki, ezért az utazás megkezdése előtt náluk érdemes tájékozódni a vonatkozó szabályokról.
  • Robbanó- és gyúlékony anyagok – például tűzijátékok, aeroszolos festékek és más gyúlékony, illetve mérgező anyagok, pl. savak – szállítása tilos. Ezeket az anyagokat sem a kézipoggyászban, sem a feladott poggyászban nem lehet szállítani.
  • A repülőgépre semmilyen típusú fegyver nem vihető fel.

Lásd a kézi-, illetve a feladott poggyászban nem szállítható tiltott tárgyakEnglish listáját.

Ön az indulási repülőtér honlapján részletesen áttekintheti a tiltott tárgyak listáját, de attól a légitársaságtól is tájékoztatást kérhet a témában, amellyel utazni fog.

Az általános biztonság érdekében a repülőtéri személyzet minden csomagot és tárgyat átvilágít, vagy más módon ellenőriz, mielőtt azokat beengedi a repülőtér biztonsági területére.

Nyilvános konzultációk
    Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
    Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz