Utolsó frissítés: 21/06/2022

Elektronikus és készpénzes fizetési műveletek

Elektronikus tranzakciók

A fizetési műveletekre vonatkozó európai uniós szabályoknak köszönhetően a vállalkozások és ügyfeleik könnyen teljesíthetnek és fogadhatnak elektronikus tranzakciókat. Az uniós szabályok előírják, hogy a bankoknak az euróban történő fizetési műveletekért EU-szerte ugyanazt a díjat kell felszámolniuk, amelyet az azonos értékű belföldi tranzakciókra alkalmaznak.

Ez a szabály az euróövezeten (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) kívüli uniós országokban székhellyel rendelkező bankokra is vonatkozik, tehát ezek a bankok sem számíthatnak fel magasabb díjat az euróban történő, uniós országok közötti fizetési műveletekért, mint a hazai pénznemben teljesített, azonos értékű belföldi ügyletekért.

Tilos felárat felszámolni a kártyás fizetésért

A vállalkozások nem számolhatnak fel felárat azért, hogyha ügyfeleik hitelkártyával vagy bankkártyával fizetnek. Ez a szabály EU-szerte valamennyi (bolti vagy online) kártyás vásárlásra alkalmazandó.

Dinamikus átváltás

Egyes kereskedők lehetővé teszik a vásárlóknak, hogy kártyás fizetéskor válasszanak, saját országuk pénznemében vagy a bolt, illetve a webhely országa szerinti pénznemben fizetnek.

Ebben az esetben a kereskedőnek tájékoztatnia kell vásárláskor a vevőket az általa kínált átváltási szolgáltatás összes díjáról. Ezeket a díjakat az Európai Központi Bank által az euróra vonatkozóan közzétett legfrissebb referencia-árfolyamokhoz en viszonyított százalékos árrések formájában kell megadnia.

Példa: Egy szálloda azon vendégei, akik külföldi fizetési kártyával rendelkeznek, ha szeretnék, a szállást saját nemzeti pénznemükben fizethetik ki. A szállodának át kell váltania a számla összegét az EKB árfolyamának használatával, és tájékoztatnia kell a vendégeket, hogy hány százalékos árréssel növeli meg azt az összeget.

Konkrét eset

Panasztétel kártyás fizetés után felszámított felár ügyében

Egy jegyeladó cég 6 eurót számol fel az online jegyvételkor hitelkártyával fizető ügyfeleknek. Az egyik ügyfél felháborodik a felár miatt, és panaszt tesz a helyi fogyasztói központnál. A fogyasztói központ megerősíti, hogy nem számítható fel ilyen felár, felveszi a kapcsolatot a jegyeladó céggel és felszólítja, hogy azonnal törölje a felárat az online fizetési eszközéből.

A megkülönböztetés tilalma – fizetési műveletek

A vállalkozók maguk választhatják meg, milyen fizetési módszereket fogadnak el, de ha egy európai uniós ügyfél elektronikusan (pl. bankkártyával vagy más típusú kártyás fizetőeszközzel) olyan pénznemben kíván fizetni, amelyet az adott vállalkozó elfogad, a fizetési műveletet nem lehet elutasítani az ügyfél vagy az ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójának lakhelye, illetve székhelye alapján.

Konkrét eset

Az euró alapú betéti és hitelkártyák elfogadása

Egy Belgiumban élő fogyasztó egy német online boltból vesz magának cipőt, és finn hitelkártyával fizet. A német cégnek el kell fogadnia a kifizetést, mivel weboldalán az áll, hogy elfogadja fizetési eszközként az euró alapú hitelkártyákat.

Többtényezős ügyfél-hitelesítési eljárás

A e-kereskedelemben 2020 decemberéig gondoskodni kell arról, hogy a rendszer erős ügyfél-hitelesítésre, például két- vagy többtényezős hitelesítésre legyen képes. Ez azt jelenti, hogy minden 30 euró feletti online fizetés esetén az ügyfeleknek legalább két hitelesítési elemet kell használniuk, például:

Érdeklődje meg pénzforgalmi szolgáltatójánál, hogy az Ön vállalkozása miként tud eleget tenni ennek a kötelezettségnek.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok

Ha Ön akár vállalkozóként, akár magánszemélyként üzleti kapcsolatot létesít vagy alkalmi ügyletet bonyolít le, bizonyos intézkedéseket meg kell tennie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében.

Ezeket az intézkedéseket egyetlen tranzakcióra vagy több, összetartozónak tűnő tranzakcióra akkor kell alkalmazni, ha Ön:

Ezekben az esetekben Önnek ügyfél-átvilágítást kell végeznie, egyebek mellett azonosítania kell az ügyfelet és az ügyfél tényleges tulajdonosát (vagyis minden olyan személyt, aki az Ön ügyfelét végső soron tulajdonában vagy ellenőrzése alatt tartja, vagy akinek a nevében a tranzakciót végrehajtották) és ellenőriznie kell az említettek személyazonosságát. Ha Ön bármilyen gyanús tevékenységet észlel, jelentenie kell azt országa pénzügyi információs egységének en .

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Igénybe veheti támogató szolgálat kereső is, ahol elirányítjuk az Önnek leginkább megfelelő segítségnyújtó szolgálathoz.

Oldal megosztása: