Utolsó frissítés:: 20/02/2019

Elektronikus és készpénzes fizetési műveletek

Az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy az Európai Unióról szóló szerződés (EUSZ) 50. cikkében rögzített lehetőséggel élve kilép az Európai Unióból: Több információ

Elektronikus tranzakciók

Az euróban történő fizetési műveletekre vonatkozó európai uniós szabályoknak köszönhetően a vállalkozások és ügyfeleik könnyen teljesíthetnek és fogadhatnak elektronikus tranzakciókat. A szabályozás az EU-n belüli, euróban történő, határokon átívelő fizetési műveletekre vonatkozik, és megtiltja a bankoknak, hogy e műveletekért magasabb díjat számítsanak fel a vállalkozásoknak és ügyfeleiknek, mint az azonos értékű belföldi tranzakciókért. Ez a szabály az euróövezeten kívüli EU-országokban székhellyel rendelkező bankokra is vonatkozik.

Tilos felárat felszámolni a kártyás fizetésért

A vállalkozások nem számolhatnak fel felárat azért, hogyha ügyfeleik hitelkártyával vagy bankkártyával fizetnek. Ez a szabály EU-szerte valamennyi (bolti vagy online) kártyás vásárlásra alkalmazandó. 

Konkrét eset

Egy jegyeladó cég 6 eurót számol fel az online jegyvételkor hitelkártyával fizető ügyfeleknek. Az egyik ügyfél felháborodik a felár miatt, és panaszt tesz a helyi fogyasztói központnál. A fogyasztói központ megerősíti, hogy nem számítható fel ilyen felár, felveszi a kapcsolatot a jegyeladó céggel és felszólítja, hogy azonnal törölje a felárat az online fizetési eszközéből.

A megkülönböztetés tilalma – fizetési műveletek

A vállalkozók maguk választhatják meg, milyen fizetési módszereket fogadnak el, de ha egy európai uniós ügyfél elektronikusan (pl. bankkártyával vagy más típusú kártyás fizetőeszközzel) olyan pénznemben kíván fizetni, amelyet az adott vállalkozó elfogad, a fizetési műveletet nem lehet elutasítani az ügyfél vagy az ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójának lakhelye, illetve székhelye alapján.

Konkrét eset

Egy Belgiumban élő fogyasztó egy német online boltból vesz magának cipőt, és finn VISA-kártyával fizet. A német cégnek el kell fogadnia a kifizetést, mivel weboldalán az áll, hogy elfogadja fizetési eszközként az euró alapú VISA-kártyákat.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok

Ha Ön akár vállalkozóként, akár magánszemélyként üzleti kapcsolatot létesít vagy alkalmi ügyletet bonyolít le, bizonyos intézkedéseket meg kell tennie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében.

Ezeket az intézkedéseket egyetlen tranzakcióra vagy több, összetartozónak tűnő tranzakcióra akkor kell alkalmazni, ha Ön:

Ezekben az esetekben Önnek ügyfél-átvilágítást kell végeznie, egyebek mellett azonosítania kell az ügyfelet és az ügyfél tényleges tulajdonosát (vagyis minden olyan személyt, aki az Ön ügyfelét végső soron tulajdonában vagy ellenőrzése alatt tartja, vagy akinek a nevében a tranzakciót végrehajtották) és ellenőriznie kell az említettek személyazonosságát. Ha Ön bármilyen gyanús tevékenységet észlel, jelentenie kell azt országa pénzügyi információs egységéneken.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás - Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: