Utolsó frissítés: 17/12/2019

Elektronikus és készpénzes fizetési műveletek

Önt is érinti a brexit?

Elektronikus tranzakciók

A fizetési műveletekre vonatkozó európai uniós szabályoknak köszönhetően a vállalkozások és ügyfeleik könnyen teljesíthetnek és fogadhatnak elektronikus tranzakciókat. Az uniós szabályok előírják, hogy a bankoknak az euróban történő fizetési műveletekért EU-szerte ugyanazt a díjat kell felszámolniuk, amelyet az azonos értékű belföldi tranzakciókra alkalmaznak.

Ez a szabály az euróövezeten (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) kívüli uniós országokban székhellyel rendelkező bankokra is vonatkozik, tehát ezek a bankok sem számíthatnak fel magasabb díjat az euróban történő, uniós országok közötti fizetési műveletekért, mint a hazai pénznemben teljesített, azonos értékű belföldi ügyletekért.

Tilos felárat felszámolni a kártyás fizetésért

A vállalkozások nem számolhatnak fel felárat azért, hogyha ügyfeleik hitelkártyával vagy bankkártyával fizetnek. Ez a szabály EU-szerte valamennyi (bolti vagy online) kártyás vásárlásra alkalmazandó. 

Konkrét eset

Panasztétel kártyás fizetés után felszámított felár ügyében

Egy jegyeladó cég 6 eurót számol fel az online jegyvételkor hitelkártyával fizető ügyfeleknek. Az egyik ügyfél felháborodik a felár miatt, és panaszt tesz a helyi fogyasztói központnál. A fogyasztói központ megerősíti, hogy nem számítható fel ilyen felár, felveszi a kapcsolatot a jegyeladó céggel és felszólítja, hogy azonnal törölje a felárat az online fizetési eszközéből.

A megkülönböztetés tilalma – fizetési műveletek

A vállalkozók maguk választhatják meg, milyen fizetési módszereket fogadnak el, de ha egy európai uniós ügyfél elektronikusan (pl. bankkártyával vagy más típusú kártyás fizetőeszközzel) olyan pénznemben kíván fizetni, amelyet az adott vállalkozó elfogad, a fizetési műveletet nem lehet elutasítani az ügyfél vagy az ügyfél pénzforgalmi szolgáltatójának lakhelye, illetve székhelye alapján.

Konkrét eset

Az euró alapú betéti és hitelkártyák elfogadása

Egy Belgiumban élő fogyasztó egy német online boltból vesz magának cipőt, és finn hitelkártyával fizet. A német cégnek el kell fogadnia a kifizetést, mivel weboldalán az áll, hogy elfogadja fizetési eszközként az euró alapú hitelkártyákat.

A pénzmosás és a terrorizmusfinanszírozás elleni szabályok

Ha Ön akár vállalkozóként, akár magánszemélyként üzleti kapcsolatot létesít vagy alkalmi ügyletet bonyolít le, bizonyos intézkedéseket meg kell tennie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében.

Ezeket az intézkedéseket egyetlen tranzakcióra vagy több, összetartozónak tűnő tranzakcióra akkor kell alkalmazni, ha Ön:

Ezekben az esetekben Önnek ügyfél-átvilágítást kell végeznie, egyebek mellett azonosítania kell az ügyfelet és az ügyfél tényleges tulajdonosát (vagyis minden olyan személyt, aki az Ön ügyfelét végső soron tulajdonában vagy ellenőrzése alatt tartja, vagy akinek a nevében a tranzakciót végrehajtották) és ellenőriznie kell az említettek személyazonosságát. Ha Ön bármilyen gyanús tevékenységet észlel, jelentenie kell azt országa pénzügyi információs egységéneken.

Kapcsolódó témák

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Helyi vállalkozástámogatás

Kérdése van határokon átnyúló vállalati tevékenységgel kapcsolatban (export, a tevékenység kiterjesztése más uniós tagállamokra stb.)? Ha igen, akkor az Enterprise Europe Network díjmentesen segíthet Önnek.

Oldal megosztása: