Utolsó frissítés: 04/08/2022

Fogyasztói viták peren kívüli rendezése

Ha problémája merül fel egy Ön által megvásárolt termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatban (pl. a kereskedő nem hajlandó megjavíttatni a terméket vagy visszatéríteni a vételárat), akkor alternatív vitarendezéssel is élhet, hogy ne kelljen a kereskedőt vagy a szolgáltatót beperelnie.

Ha a vásárlás interneten történt, panaszát benyújthatja az online vitarendezési platformhoz is.

Az alternatív eljárás rendszerint olcsó és egyszerű módja a vitarendezésnek, amivel ráadásul elkerülhető a bírósági pereskedés.

Alternatív vitarendezés

Alternatív vitarendezést pártatlan, bíróságon kívüli testületek (más néven békéltetők, közvetítők, választottbírák, ombudsmanok, panaszbizottságok) végeznek. Feladatuk, hogy közvetítsenek a panaszos és a kereskedő/szolgáltató között abból a célból, hogy a felek kompromisszumos megoldást találjanak vitájukra. Adott esetben megoldást is javasolhatnak, illetve annak végrehajtására kötelezhetik valamelyik felet.

Az alternatív vitarendezési testületeknek szigorú uniós kritériumoknak kell megfelelniük, amelyek garantálják, hogy a vitarendezést hatékonyan, tisztességesen, pártatlanul és átláthatóan végezzék. Az eljárásért általában nem, vagy csak nagyon keveset kell fizetni. A vitarendezés rendszerint 90 nap alatt eredménnyel zárul. Az uniós jog szerint bárki fordulhat alternatív vitarendezési testülethez, akinek szerződésből eredő jogvitája van egy uniós székhelyű kereskedővel vagy szolgáltatóval.

Az alternatív vitarendezés piaci ágazattól (közlekedés, banki szolgáltatások, távközlés, energia, elektronikus termékek, háztartási berendezések, gépjárműkölcsönzés, ruhatisztítás stb.) függetlenül vehető igénybe.

Vitarendezési testületek országok szerintKülső honlaphoz vezető link .

Konkrét eset

Az alternatív vitarendezési testületek segíthetnek Önnek

Arvidas Litvániában internetszolgáltatójától olyan számlát kapott, amelyen nagyobb összeg szerepelt a szerződésben rögzített díjnál.

Arvidas többször is megpróbálta a szolgáltatót rábírni, hogy javítsa a számlát, ám nem járt sikerrel. Végül Litvánia alternatív vitarendezési fórumához fordult, és így sikerült megtalálnia a számára lehető legkevesebb kellemetlenséggel járó megoldást.

Online vitarendezés

Ha a vita egy uniós országban székhellyel rendelkező kereskedőtől interneten vásárolt terméket vagy szolgáltatást érint, akkor a fogyasztó az ügyet az online vitarendezési platform elé viheti. A weboldal az EU valamennyi hivatalos nyelvén működik, és használata díjmentes.

Az online vitarendezés során Önnek és a kereskedőnek közösen ki kell választaniuk azt az alternatív vitarendezési testületet, amely az üggyel foglalkozni fog. Az egyes testületek eljárási szabályzata egymástól eltér, így előfordulhat az is, hogy a vitarendezésért fizetni kell. Ha segítségre vagy tájékoztatásra van szüksége bármikor az eljárás során, forduljon a hazájában működő kapcsolattartó ponthozKülső honlaphoz vezető link .

Konkrét eset

Próbálja meg panaszát online vitarendezés útján orvosolni

Michaela Csehországban él. Új okostelefont vásárolt magának egy Németországban bejegyzett weboldalról. Kiderült azonban, hogy a telefon nem olyan, mint amilyennek a weboldal feltüntette. Az asszony hiába lépett kapcsolatba a kereskedővel, nem sikerült vele megállapodnia, ezért az EU online vitarendezési portálját vette igénybe.

A felek először is megegyeztek, hogy melyik alternatív vitarendezési testület lesz az ügyben illetékes. A vitarendezés Michaelára nézve kedvező eredménnyel zárult: a kereskedő kicserélte a telefont. Ez a gazdaságos és egyszerű eljárás az elejétől a végéig az interneten zajlott.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: