Utolsó frissítés: 11/02/2022

Befektetési termékek

Befektetési termékeket és alapokat, valamint befektetéshez kapcsolódó biztosítási kötvényeket, más néven: lakossági befektetési csomagtermékeket, illetve biztosítási alapú befektetési termékeket jellemzően bankok vagy biztosítók ajánlanak fel azoknak, akik a pénzüket nem megtakarítási számlán kívánják elhelyezni, hanem a magasabb hozam reményében be szeretnék fektetni. A hagyományos megtakarítási számlával ellentétben azonban a befektetések értéke és a befektetési termékekből származó jövedelem nemcsak növekedhet, hanem csökkenhet is.

A befektetési termékek általában meglehetősen összetettek, ezért gyakran nehéz átlátni, milyen hozamokra lehet számítani, illetve milyen kockázatokkal kell számolni. Az uniós szabályok értelmében a befektetési termékek értékesítőinek a szerződéskötés előtt részletesen tájékoztatniuk kell leendő ügyfelüket. Fontos ugyanis, hogy a vásárló tisztában legyen azzal, milyen jellegű és mértékű kockázatot vállal a pénzügyi termék megvásárlásával.

Figyelmeztetés

Ezek az uniós szabályok nem vonatkoznak a foglalkoztatói nyugdíjrendszerekre, a közvetlen befektetésekre (például részvények vásárlására), a szakmai befektetőknek kínált befektetési termékekre, valamint olyan, lakossági befektetőknek befektetési opciót nem nyújtó életbiztosítási termékekre, amelyek hozamát csak elhalálozáskor vagy keresőképtelenség esetén fizetik ki.

A befektetés megismerésére szolgáló fő információk

Mielőtt Ön befektetési terméket vásárolna, az azt értékesítő személynek vagy szervezetnek át kell adnia Önnek az ún. kiemelt információkat tartalmazó dokumentumot. Ez a szabványos tájékoztató dokumentum arra szolgál, hogy világosan ismertesse a leendő vásárlókkal az általuk megvásárolni kívánt befektetési termék jellemzőit, kockázatait és költségeit.

A kiemelt információkat tartalmazó dokumentum legfeljebb három A4-es oldal terjedelmű, és tartalmaznia kell a következőket:

Elegendő idő a megfelelő befektetési termék kiválasztására

A kiemelt információkat tartalmazó dokumentum lehetővé teszi Önnek, hogy összehasonlítsa a különböző szolgáltatók által kínált befektetési termékeket és kiválassza azt, amelyik leginkább megfelel az igényeinek.

Ezért a szolgáltatóknak időben az Ön rendelkezésére kell bocsátaniuk ezt a dokumentumot, hogy Önnek elegendő ideje tanulmányozni azt, mielőtt elkötelezné magát valamelyik befektetési termék mellett. Még akkor is, ha a szerződés elállási időszakról rendelkezik, a befektetési termék értékesítőjének a tájékoztató dokumentumot a szerződés aláírása előtt át kell adnia Önnek.

Konkrét eset

A kiemelt információkat tartalmazó dokumentum segítségével könnyebb kiválasztani a megfelelő befektetési terméket

Leonard elhatározta, hogy félretesz némi pénzt nyugdíjas éveire. Számlavezető bankjánál érdeklődött a megtakarítás lehetséges módjairól. A bank azt javasolta neki, hogy kössön megtakarítással egybekötött életbiztosítást, és tegyen félre havonta 150 eurót erre a célra. Ez a fajta befektetési termék magasabb hozamot ígér Leonard számára, mintha egyszerű megtakarítási számlán helyezné el a pénzét. Leonard bővebb tájékoztatást kért, mire a bank átadta neki a kiemelt információkat tartalmazó dokumentumot. A dokumentumban ismertetett teljesítmény-forgatókönyvekből kiderült: fennáll a kockázata, hogy Leonard elveszti a nyugdíjcélú megtakarításainak egy részét, ha a megtakarítási terv alapjául szolgáló befektetési alapok nem teljesítenek jól. Ezért végül úgy döntött, hogy hagyományos megtakarítási számlát nyit, amely alacsonyabb, de biztos hozamot ígér.

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: