Utolsó frissítés: 13/06/2022

Távközlési szolgáltatások

Vezetékes telefon

Bárhol tartózkodjon is az EU területén, Önt megilleti a jog, hogy elérhető áron minőségi távközlési szolgáltatásokat vehessen igénybe. Ezen belül joga van ahhoz, hogy telefonvonallal, illetve funkcionális internet-hozzáféréssel rendelkezzen egy fix helyen.

Léteznie kell legalább egy olyan távközlési szolgáltatónak, amely biztosítani tudja ezt a szolgáltatást az Ön számára. Ez az ún. egyetemes szolgáltatási kötelezettség.

Figyelmeztetés

Különleges esetekben, például ha a hozzáférés iránti igény kielégítését műszaki nehézségek akadályozzák, előfordulhat, hogy az Ön igénye nem minősül „észszerűnek", és ezért kérését elutasíthatják.

A nemzeti szabályozó hatóság en felvilágosítást tud adni Önnek arról, hogyan veheti fel a kapcsolatot az ország egyetemes szolgáltatójával.

Konkrét eset

Eleni Görögországban él. Nemrég Athénból vidékre költözött, és telefonvonalat akart beköttetni új házába. Több szolgáltatót is megkeresett, de egyiknek sem terjedt ki a hálózata arra a területre, ahol az ő háza volt. Eleni ekkor felvette a kapcsolatot a görög nemzeti szabályozó hatósággal. A szabályozó hatóság munkatársa megadta neki az egyetemes szolgáltató elérhetőségét, és Eleninek így sikerült telefonvonalhoz jutnia.

Távközlési szolgáltatókkal kötött előfizetői szerződések

A szolgáltatónak kötelessége, hogy:

Miután aláírta a távközlési szolgáltatóval kötött szerződést, Önt megilleti a jog, hogy:

Önnek bármikor, bármilyen telefonról tudnia kell tárcsázni az EU-szerte rendelkezésre álló, díjmentesen hívható 112-es segélyhívó számot. Ez a nyilvános telefonállomásokra és a mobiltelefonokra is vonatkozik.

Konkrét eset

Maxime Belgiumban él. Egy alkalommal levelet kapott mobilszolgáltatójától a havi telefonszámlával. A levélben az állt, hogy az általa igénybe vett csomagban csökken a díjmentesen küldhető SMS-ek száma. A szolgáltató egy másik, drágább csomagot ajánlott fel neki, korlátlan ingyenes SMS-küldéssel.

Maxime felvette a kapcsolatot a mobilszolgáltatójával, és felbontotta a szerződést. Úgy döntött, hogy egy másik szolgáltatóval köt szerződést. Maxime a szolgáltatóváltás után megtarthatta telefonszámát.

Ne feledje, hogy Önnek joga van előfizetési szerződését felbontani, ha szolgáltatója módosítja az eredeti szerződési feltételeket. Ha Ön úgy dönt, hogy szolgáltatót vált, joga van ahhoz, hogy telefonszámát megtartsa.

Segítségnyújtás a fogyatékos felhasználóknak

Fogyatékos felhasználóként Önt megilleti a jog, hogy ugyanolyan távközlési szolgáltatásokat vegyen igénybe, mint a fogyasztók többsége.

Ön jogosult lehet arra is, hogy szolgáltatójától különleges eszközöket vagy szolgáltatásokat kapjon, melyeknek segítségével igénybe tudja venni a telefonhálózatot – így például hozzáférést kaphat szöveget beszéddé alakító élő szolgáltatásokhoz, vagy lehetősége lehet arra, hogy telefonszámláját különleges formátumban, például Braille-írásban kapja.

A nemzeti szabályozó hatóság en további tájékoztatást tud adni Önnek ezekről a jogokról.

Más EU-országbeli szám hívása

Az EU szabályozása korlátot szab annak, hogy a szolgáltató mekkora összeget számíthat fel azért, ha az ügyfél otthonról egy másik EU-országba telefonál vagy küld SMS-t. A más EU-országba irányuló hívásokért percenként legfeljebb 0,19 euró ( áfa), a más uniós országokba küldött SMS-esekért pedig üzenetenként maximum 0,06 euró ( áfa) számítható fel.

Ezek a maximális összegek az otthonról egy másik uniós tagállamba kezdeményezett hívásokra vonatkoznak (függetlenül attól, hogy a hívást indító és a hívást fogadó szám mobiltelefon-e vagy vezetékes telefon).

Mobiltelefon-használat külföldön – barangolás

Amikor Ön egy másik uniós országba utazik, és külföldi útja során mobiltelefonját használja, a roamingszolgáltatásokért nem kell többletdíjat fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy:

irányuló (mobil vagy vezetékes számra történő) hívásokért vagy szöveges üzenetekért (SMS-ekért) ugyanannyit fog fizetni, mint a saját hazájában lebonyolított belföldi hívásokért/SMS-ekért. Ugyanez vonatkozik az adatszolgáltatásokra is.

További információk: barangolási díjak

Gyakran feltett kérdések

EU-jogszabályok

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: