Utolsó frissítés: 24/01/2019

Távközlési szolgáltatások

Bárhol is tartózkodjon az EU területén, Önt megilleti a jog, hogy elérhető áron minőségi távközlési szolgáltatásokat vehessen igénybe. Ezen belül joga van ahhoz, hogy telefonvonallal, illetve funkcionális internet-hozzáféréssel rendelkezzen egy fix helyen.

Léteznie kell legalább egy olyan távközlési szolgáltatónak, amely biztosítani tudja ezt a szolgáltatást az Ön számára. Ez az ún. egyetemes szolgáltatás elve.

Különleges esetekben, például az igény műszaki megvalósíthatóságával kapcsolatos problémák esetén előfordulhat, hogy az Ön igénye nem minősül észszerűnek, és ezért elutasításra kerül.

A nemzeti szabályozó hatóságen felvilágosítást tud adni Önnek arról, hogyan veheti fel a kapcsolatot az ország egyetemes szolgáltatójával.

Konkrét eset

Eleni Görögországban él. Nemrég Athénból vidékre költözött, és telefonvonalat akart beköttetni új házába. Több szolgáltatót is megkeresett, de egyiknek sem terjedt ki a hálózata arra a területre, ahol az ő háza volt. Eleni ekkor felvette a kapcsolatot a görög nemzeti szabályozó hatósággal. A szabályozó hatóság munkatársától megtudta, hogy ki az egyetemes szolgáltató, és így sikerült telefonvonalhoz jutnia.

Távközlési szolgáltatókkal kötött előfizetői szerződések

A szolgáltatónak kötelessége, hogy:

Miután aláírta a távközlési szolgáltatóval kötött szerződést, Önt megilleti a jog, hogy:

Önnek bármikor, bármilyen telefonról tudnia kell tárcsázni az EU-szerte rendelkezésre álló, díjmentesen hívható 112-es segélyhívó számot. Ez a nyilvános telefonállomásokra és a mobiltelefonokra is vonatkozik.

Konkrét eset

Maxime Belgiumban él. Egy alkalommal levelet kapott mobilszolgáltatójától a havi telefonszámlával. A levélben az állt, hogy az általa igénybe vett csomagban csökken a díjmentesen küldhető sms-ek száma. A szolgáltató egy másik, drágább csomagot ajánlott fel neki, korlátlan ingyenes sms-küldéssel.

Maxime felvette a kapcsolatot a mobilszolgáltatójával, és felbontotta a szerződést. Úgy döntött, hogy egy másik szolgáltatóval köt szerződést. Maxime a szolgáltatóváltáskor megtarthatta telefonszámát.

Ne feledje, hogy Önnek joga van előfizetési szerződését felbontani, ha szolgáltatója módosítja az eredeti szerződési feltételeket. Ha Ön úgy dönt, hogy szolgáltatót vált, joga van ahhoz, hogy telefonszámát megtartsa.

Segítségnyújtás a fogyatékos felhasználóknak

Fogyatékos felhasználóként Önt megilleti a jog, hogy ugyanolyan mértékben férhessen hozzá a távközlési szolgáltatásokhoz, mint a fogyasztók többsége.

Ön jogosult lehet arra is, hogy szolgáltatójától különleges eszközöket vagy szolgáltatásokat kapjon, melyeknek segítségével igénybe tudja venni a telefonhálózatot – így például hozzáférést kaphat szöveget beszéddé alakító élő szolgáltatásokhoz, vagy lehetősége lehet arra, hogy telefonszámláját különleges formátumban, például Braille-írásban kapja.

A Spojené královstvíen további tájékoztatást tud adni Önnek ezekről a jogokról.

Mobiltelefon-használat külföldön – barangolás

Az Európai Unió belföldi díjszabás szerinti barangolás („roam like at home") néven szabályokat vezetett be, melyek értelmében Önnek nem kell a roamingszolgáltatásokért többletdíjat fizetnie, amikor másik uniós országba utazik , és külföldi útja során mobiltelefonját használja. Ezeknek a szabályoknak az előnyeit a más EU-országokba utazó uniós polgárok mindazokban az esetekben élvezhetik, amikor hanghívást kezdeményeznek (mobil- vagy vezetékes telefonra), szöveges üzenetet (SMS) küldenek, illetve adatszolgáltatásokat vesznek igénybe.

További információk: barangolási díjak

EU-jogszabályok

Részletesebben szeretne tájékozódni az egyes országokban érvényes szabályokról?

Tanácsra vagy segítségre van szüksége?

Vegye fel a kapcsolatot a szakosodott segítségnyújtó szolgálatokkal

Oldal megosztása: