Nazadnje pregledano: 13/06/2022

Telekomunikacijske storitve

Stacionarni telefonski priključek

Potrošnikom morajo biti povsod v EU na voljo cenovno dostopne in kakovostne telekomunikacijske storitve – vključno s priključkom na telefonsko omrežje in funkcionalnim dostopom do interneta na fiksni lokaciji.

Najmanj en ponudnik telekomunikacijskih storitev mora zagotoviti te storitve. To je zagotavljanje univerzalne storitve.

Opozorilo

V nekaterih okoliščinah, denimo pri težavah s tehnično izvedljivostjo storitve, lahko vaš zahtevek zavrnejo, ker velja za „nerazumnega".

Nacionalni regulativni organ en vas lahko napoti na ponudnika univerzalne storitve v vaši državi.

Praktični primer

Grkinja Eleni se je pred kratkim preselila iz Aten na podeželje, kjer je potrebovala telefonski priključek v svoji novi hiši. Več ponudnikov ji je odgovorilo, da na njenem območju nimajo omrežja, zato se je obrnila na grški nacionalni regulativni organ, kjer so jo napotili na ponudnika univerzalne storitve in uspelo ji je dobiti telefonski priključek.

Pogodbe s ponudniki telekomunikacijskih storitev

Ponudnik telekomunikacijskih storitev mora:

Po podpisu pogodbe s ponudnikom telekomunikacijskih storitev, imate pravico, da:

Vedno morate imeti možnost, da s svojega telefona po vsej EU pokličete brezplačno številko 112 za klic v sili, tudi iz javnih govorilnic in mobilnih telefonov.

Praktični primer

Belgijec Maxime je od svojega ponudnika telekomunikacijskih storitev prejel mesečni račun za storitve z obvestilom, da bo njegov paket odslej vseboval manjše število brezplačnih besedilnih sporočil. Ponudili so mu drugačen, vendar dražji, paket z neomejenim številom besedilnih sporočil.

Maxime je odpovedal pogodbo s tem ponudnikom. Z drugim ponudnikom je sklenil novo pogodbo in ohranil svojo mobilno telefonsko številko.

Pravico imate, da prekinete pogodbo, če ponudnik spremeni pogoje izvirne pogodbe. Pri zamenjavi ponudnika imate pravico, da ohranite svojo telefonsko številko.

Pomoč invalidnim uporabnikom

Invalidni uporabniki morajo imeti dostop do telekomunikacijskih storitev, tako kot večina potrošnikov.

Upravičeni so lahko tudi do posebnih orodij in storitev, ki jih zagotovi ponudnik za uporabo telefonskih omrežij – denimo dostop do storitev, ki besedilo spremenijo v govorjeno besedo, ali možnost, da račun za telefonske storitve prejmejo v drugi obliki, denimo Braillovi pisavi.

Za več informacij o teh pravicah se obrnite na nacionalni regulativni organ en .

Klici v drugo državo iz domače države

Pravila EU omejujejo znesek, ki vam ga lahko zaračuna operater, kadar kličete ali pošljete SMS v drugo državo EU iz domače države. Operater vam tako lahko zaračuna največ 0,19 evra ( DDV) na minuto klica in največ 0,06 evra ( DDV) na SMS v drugo državo EU.

Te najvišje cene se uporabljajo za klice s stacionarnega ali mobilnega telefona v domači državi na stacionarni ali mobilni telefon v drugi državi EU.

Uporaba mobilnega telefona v tujini – gostovanje

Pri uporabi mobilnega telefona med potovanjem zunaj domače države v kateri koli državi EU ni treba plačati dodatnih stroškov gostovanja.

Cena za klice (mobilni in fiksni telefon) ali pošiljanje besedilnih sporočil (SMS):

bo enaka ceni za klice ali sporočila SMS v domači državi. Cena za podatkovne storitve bo enaka cenam v domači državi.

Več o mobilnem gostovanju.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: