Nazadnje pregledano: 27/01/2023

Plačila, nakazila, čeki

Banka mora za vaša plačila v evrih uporabiti stopnjo, ki velja za enakovredne domače transakcije.

Pravilo zajema:

To pravilo velja tudi za banke v državah EU zunaj evrskega območja, ki za plačilo v evrih v/znotraj druge države EU ne smejo zaračunati več kot za domače plačilo v nacionalni valuti.

Praktični primer

Plačila v evrih stanejo enako kot domača plačila

Jakub živi na Češkem in ima češki bančni račun. Njegova banka mu za prenos zneskov v čeških kronah na drug češki bančni račun zaračuna 5 čeških kron.

Po vrnitvi s počitnic je moral Jakub na prijateljev bančni račun v Franciji nakazati 150 evrov. Njegova banka mu lahko prenos denarja zaračuna samo po enaki stopnji kot za bančno nakazilo v čeških kronah na Češkem, torej 5 čeških kron, oziroma enakovreden znesek v evrih.

Varna spletna plačila

Za plačilo na spletu v znesku več kot 30 evrov bosta potrebna najmanj dva avtentikacijska elementa, denimo:

Tako so vaša plačila varnejša.

Pristojbine za uporabo kartice

Kadar v EU kupujete s kreditno ali debetno kartico, vam trgovci in banke zgolj za uporabo določene kartice ne smejo zaračunati dodatnih stroškov. To pravilo se uporablja za vse nakupe s kartico (v trgovinah in na spletu) v domači državi ali v drugi državi EU.

Opozorilo

Pravila EU ne zajemajo plačilnih storitev kreditnih in debetnih kartic, ki so jih izdale tretje strani (denimo American Express in Diners Club), ter poslovnih kreditnih kartic, kjer račun namesto vas prejme delodajalec, in vam lahko še vedno zaračunajo dodatne stroške za uporabo teh kartic.

Vedeti morate, da vam lahko za plačilo v drugih valutah EU (razen evra) izdajatelj kartice še vedno zaračuna pristojbino za pretvorbo valute, kadar kartico uporabite v drugi državi EU. Vendar vas mora izdajatelj kartice, vaša banka, trgovec ali spletišče, kjer izvajate transakcijo, obvestiti o znesku take pristojbine, še preden soglašate z nakupom. Izdajatelj kartice vas mora o takih pristojbinah obvestiti v pogojih uporabe vaše kartice in na enostavno dostopni elektronski platformi, denimo spletišču ali aplikaciji.

Praktični primer

Za uporabo kartice vam ne bi smeli zaračunati dodatnih stroškov.

Clara iz Avstrije je želele kupiti letalske vozovnice na spletu. Na spletišču letalskega prevoznika je izbrala vozovnice in nadaljevala s postopkom plačila. Ko je vpisala podatke o kreditni kartici, je letalski prevoznik dodal 10 evrov za stroške uporabe kreditne kartice.

Clara se je obrnila na lokalni evropski potrošniški center, ki se je pritožil pri letalskem prevozniku. Letalski prevoznik je povrnil 10 evrov stroškov nakupa vozovnice ter spremenil pravila in odstranil nezakonito dodatno plačilo iz postopka nakupa vozovnice.

Zloraba plačilne kartice in goljufija pri plačilu

Pravila EU omejujejo znesek, ki ga morate plačati, če ste žrtev zlorabe kartice ali goljufije pri plačilu – ko vam račun bremenijo brez vašega dovoljenja. V vsakem primeru sme banka zahtevati povrnitev stroškov goljufivih plačil v znesku največ 50 evrov.

Kadar pa niste vedeli za izgubo, krajo ali protipravno prilastitev sredstev (tj. vdrli so v vaš račun ali so presneli podatke z magnetnega traku in s ponarejeno kartico bremenili vaš račun, ne da bi vi to vedeli), vam ni treba ničesar plačati. Vaša banka ali izdajatelj kartice bi moral kriti vse stroške. To pravilo se tudi uporablja, če izgubo povzroči bančni uslužbenec.

Blokiranje denarja na kartici

Včasih morate denimo pri rezervaciji hotela ali najemu avtomobila navesti podatke o kartici, da jamčite svojo rezervacijo. Trgovec lahko tudi želi blokirati določeni znesek na vaši kartici. To pomeni, da trgovec rezervira del kreditnega limita ali salda računa za kritje stroškov, ki jih pričakuje, denimo za postrežbo v hotelski sobi ali morebitno škodo pri najemu avtomobila.

Trgovec bi vas moral obvestiti, če namerava na vaši kreditni kartici blokirati znesek, vi pa se morate s tem strinjati in odobriti točni znesek, ki bo blokiran.

Takoj po dejanskem plačilu – ko zapustite hotel in sobo plačate s kreditno kartico ali ko vrnete najeti avtomobil in plačate končni račun – mora banka nemudoma sprostiti blokirani znesek na vaši kreditni kartici.

Praktični primer

Blokirani zneski morajo biti sproščeni takoj po plačilu

Boris iz Madžarske je za konec tedna z dekletom odpotoval v Benetke. Ko sta prispela v hotel, so vzeli podatke o Borisovi kreditni kartici. Osebje je Borisa obvestilo, da bi radi blokirali 500 evrov za kritje rezervacije in morebitno uporabo mini bara in restavracije med njunim bivanjem. Boris se je strinjal z blokiranjem tega zneska.

Pred odhodom iz hotela je Boris plačal račun s svojo kreditno kartico. Teden pozneje, ko je želel s svojo kreditno kartico rezervirati letalske vozovnice, je ugotovil, da je bilo 500 evrov še vedno blokiranih na njegovi kartici. Poklical je hotel, kjer so se opravičili za napako in takoj zaprosili banko, da sprosti blokirani znesek.

Diskriminacija na podlagi številke IBAN

Če želite uporabiti kreditne prenose SEPA ali direktne obremenitve SEPA za plačevanje računov, spletne nakupe izdelkov in storitev, plačevanje davkov ali prejemanje davčnih povračil/dajatev za brezposelnost ali drugih nadomestil, tega ni mogoče zavrniti, ker imate račun v drugi državi EU kot vaša nasprotna stranka. To velja le, če nasprotna stranka sprejema takšne transakcije z domačih računov. V primeru diskriminacije na podlagi številke IBAN lahko vložite pritožbo pri pristojnem organu en v državi EU nasprotne stranke.

 

Direktne obremenitve

Če imate na bančnem računu direktne obremenitve, se lahko zgodi, da se plačilo izvede pomotoma ali se bremeni napačen znesek – denimo, če ste preklicali pogodbo z dobaviteljem, račun pa so vam direktno bremenili po zaključku pogodbe. V takem primeru imate pravico do povračila plačila v 8 tednih. To velja za direktne obremenitve v domači državi in čezmejne direktne obremenitve v EU.

Kaj storiti v primeru težav

Če pri opravljanju plačil v EU naletite na težave, se obrnite na svojo banko ali izdajatelja kartice. Na vašo pritožbo morajo pisno odgovoriti v 15 dneh (ali največ 35 dneh v nekaterih izjemnih okoliščinah). Uporabnikom mora biti na voljo tudi uradni pritožbeni postopek.

Za pomoč pri uveljavljanju svojih pravic se za težave s ponudniki finančnih storitev obrnite na FIN-NET ali za težave s trgovci na ECC-Net Odpri na zunanji povezavi .

Primere diskriminacije na podlagi številke IBAN lahko prijavite tudi tukaj en . Evropska komisija bo tako lahko pozorno spremljala pritožbe v zvezi z diskriminacijo na podlagi številke IBAN, ki so bile vložene pri pristojnem nacionalnem organu, ter jih pomagala rešiti.
 

Čeki

Pravila EU glede bančnih stroškov pri mednarodnih in domačih plačilih ne veljajo za čeke.

Pri vnovčenju čeka iz druge države EU so včasih stroški transakcije zelo visoki. V številnih državah čekov tudi ne sprejemajo več kot plačilno sredstvo.

Pogosta vprašanja

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: