Nazadnje pregledano: 10/04/2019

Plačila, nakazila, čeki

Če izvedete čezmejno plačilo v evrih znotraj EU, vam banka ne more zaračunati več, kot bi zaračunala za enakovredno domačo transakcijo v evrih. To pravilo velja tudi za banke v državah EU zunaj evrskega območja.

Pravilo zajema:

Če vaša banka za vsak dvig gotovine z bančnega avtomata zunaj njenega bančnega omrežja v domači državi denimo zaračuna 1 evro, vam lahko enak znesek zaračuna za dvig, ki ga opravite v drugi državi EU.

Pristojbine za uporabo kartice

Kadar v EU kupujete s kreditno ali debetno kartico, vam trgovci in banke zgolj za uporabo določene kartice ne smejo zaračunati dodatnih stroškov. To pravilo se uporablja za vse nakupe s kartico (v trgovinah in na spletu) v domači državi ali v drugi državi EU.

Pravila EU ne zajemajo plačilnih storitev kreditnih in debetnih kartic, ki jih izdajo tristranske sheme (denimo American Express in Diners Club), ter poslovnih kreditnih kartic, kjer kartično porabo namesto vas plača delodajalec, zato vam lahko še vedno zaračunajo dodatne stroške za uporabo teh kartic.

Vedeti morate, da vam lahko za plačilo v drugih valutah EU (razen evra) izdajatelj kartice še vedno zaračuna pristojbino za pretvorbo valute, kadar kartico uporabite v drugi državi EU.

Praktični primer

Za uporabo kartice vam ne bi smeli zaračunati dodatnih stroškov.

Clara iz Avstrije je želele kupiti letalske vozovnice na spletu. Na spletišču letalskega prevoznika je izbrala vozovnice in nadaljevala s postopkom plačila. Ko je vpisala podatke o kreditni kartici, je letalski prevoznik dodal 10 evrov za stroške uporabe kartice VISA.

Clara se je obrnila na lokalni evropski potrošniški center, ki se je pritožil pri letalskem prevozniku. Letalski prevoznik je povrnil 10 evrov stroškov nakupa vozovnice ter spremenil pravila in odstranil nezakonito dodatno plačilo iz postopka nakupa vozovnice.

Zloraba plačilne kartice in goljufija pri plačilu

Pravila EU omejujejo znesek, ki ga morate plačati, če ste žrtev zlorabe kartice ali goljufije pri plačilu – ko vam račun bremenijo brez vašega dovoljenja. V vsakem primeru sme banka zahtevati povrnitev stroškov goljufivih plačil v znesku največ 50 evrov.

Kadar pa niste vedeli za izgubo, krajo ali protipravno prilastitev sredstev (tj. vdrli so v vaš račun ali so presneli podatke z magnetnega traku in s ponarejeno kartico bremenili vaš račun, ne da bi vi to vedeli), vam ni treba ničesar plačati. Vaša banka ali izdajatelj kartice bi moral kriti vse stroške. To pravilo se tudi uporablja, če izgubo povzroči bančni uslužbenec.

Blokiranje denarja na kartici

Včasih morate denimo pri rezervaciji hotela ali najemu avtomobila navesti podatke o kartici, da jamčite svojo rezervacijo. Trgovec lahko tudi želi blokirati določeni znesek na vaši kartici. To pomeni, da trgovec rezervira del kreditnega limita ali salda računa za kritje stroškov, ki jih pričakuje, denimo za postrežbo v hotelski sobi ali morebitno škodo pri najemu avtomobila.

Trgovec bi vas moral obvestiti, če namerava na vaši kreditni kartici blokirati znesek, vi pa se morate s tem strinjati in odobriti točni znesek, ki bo blokiran.

Takoj po dejanskem plačilu – ko zapustite hotel in sobo plačate s kreditno kartico ali ko vrnete najeti avtomobil in plačate končni račun – mora banka nemudoma sprostiti blokirani znesek na vaši kreditni kartici.

Praktični primer

Blokirani zneski morajo biti sproščeni takoj po plačilu

Boris iz Madžarske je za konec tedna z dekletom odpotoval v Benetke. Ko sta prispela v hotel, sta dala podatke o Borisovi kreditni kartici. Osebje je Borisa obvestilo, da bi radi blokirali 500 evrov za kritje rezervacije in morebitno uporabo mini bara in restavracije med njunim bivanjem. Boris se je strinjal z blokiranjem tega zneska.

Pred odhodom iz hotela je Boris plačal račun s svojo kreditno kartico. Teden pozneje, ko je želel s svojo kreditno kartico rezervirati letalske vozovnice, je ugotovil, da je bilo 500 evrov še vedno blokiranih na njegovi kartici. Poklical je hotel, kjer so se opravičili za napako in takoj zaprosili banko, da sprosti blokirani znesek.

Direktne obremenitve

Če imate na bančnem računu direktne obremenitve, se lahko zgodi, da se plačilo izvede pomotoma ali se bremeni napačen znesek – denimo, če ste preklicali pogodbo z dobaviteljem, račun pa so vam direktno bremenili po zaključku pogodbe. V takem primeru imate pravico do povračila plačila v 8 tednih. To velja za direktne obremenitve v domači državi in čezmejne direktne obremenitve v EU.

Kaj storiti v primeru težav

Če pri opravljanju plačil v EU naletite na težave, se obrnite na svojo banko ali izdajatelja kartice. Na vašo pritožbo morajo pisno odgovoriti v 15 dneh (ali največ 35 dneh v nekaterih izjemnih okoliščinah). Uporabnikom mora biti na voljo tudi uradni pritožbeni postopek.

Za pomoč pri uveljavljanju svojih pravic se za težave s ponudniki finančnih storitev obrnite na FIN-NETen ali za težave s trgovci na ECC-Net.

Čeki

Pravila EU glede bančnih stroškov pri mednarodnih in domačih plačilih ne veljajo za čeke.

Pri vnovčenju čeka iz druge države EU so včasih stroški transakcije zelo visoki. V številnih državah čekov tudi ne sprejemajo več kot plačilno sredstvo.

Zakonodaja EU

Javna posvetovanja

Potrebujete več informacij o predpisih v posamezni državi?

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: