Laatste controle: 11/02/2019

Betalingen, overschrijvingen en cheques

Voor een betaling in euro's in een ander EU-land mag uw bank u niet meer aanrekenen dan voor een binnenlandse transactie voor hetzelfde bedrag in euro's. Ook banken in EU-landen buiten de eurozone moeten zich hieraan houden.

Dit geldt voor alle:

Als uw bank u bijvoorbeeld één euro aanrekent wanneer u in uw eigen land geld afhaalt bij een geldautomaat die niet tot het netwerk van uw eigen bank behoort, kan zij u hetzelfde bedrag in rekening brengen wanneer u in een ander EU-land geld afhaalt.

Kosten voor het gebruik van uw kaart

Als u in de EU betaalt met uw kredietkaart of uw bankpas, mogen handelaars en banken u geen extra kosten aanrekenen voor het gebruik van een bepaalde kaart. Deze regel geldt voor alle aankopen met kaart, zowel in winkels als online, in uw eigen land of in een ander EU-land.

Creditcards en bankpassen van derde partijen (zoals American Express en Diners Club) en zakelijke of bedrijfscreditcards, waarbij uw werkgever de rekening krijgt en niet u, vallen niet onder de EU-regels voor betalingsdiensten. Hiervoor mogen nog wel extra kosten in rekening worden gebracht.

Als u met uw kaart betaalt in een ander land en in een andere EU-munteenheid dan de euro, mag uw kaartaanbieder u wel nog wisselkosten aanrekenen.

Voorbeeld

U hoeft niet extra te betalen voor het gebruik van uw betaalkaart

Clara uit Oostenrijk wilde via internet een vliegticket kopen. Zij koos een vlucht op de website van de luchtvaartmaatschappij en wilde betalen. Toen zij echter haar kredietkaartgegevens invoerde, bracht de luchtvaartmaatschappij een extra bedrag van 10 euro in rekening voor het gebruik van een VISA-kaart.

Clara nam contact op met het plaatselijk Europees consumentencentrum, dat een klacht indiende bij de luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij betaalde haar 10 euro terug en wijzigde haar regels om een einde te maken aan de illegale toeslag.

Betalings- en bankpasfraude

EU-regels beperken het bedrag dat u kan worden gevraagd te betalen als u het slachtoffer van betalings- of bankpasfraude bent, d.w.z. wanneer er, zonder uw toestemming, van uw bankpas gebruik wordt gemaakt of geld van uw rekening wordt gehaald. U hoeft in dit geval niet meer dan 50 euro te betalen.

Wist u niet dat uw bankpas gestolen was of dat u deze verloren had, of had u niet in de gaten dat er misbruik van uw rekening was gemaakt (bijv. als uw rekening gehackt werd, of uw kaart gekopieerd en gebruikt werd zonder dat u het besefte), dan hoeft u zelfs helemaal niets te betalen. Uw bank of kaartaanbieder moet dan alle kosten dekken. Dit geldt ook als het verlies te wijten is aan een werknemer van de bank.

Geblokkeerd geld op uw kaart

Soms wordt u bij het boeken van een hotelkamer of huurauto om uw kaartgegevens gevraagd om uw boeking te garanderen. De handelaar kan bij het boeken ook vragen om een bepaald bedrag op uw kaart te blokkeren. Dit betekent dat hij een deel van uw kredietlimiet of saldo reserveert ter dekking van eventuele kosten die u zou kunnen maken, zoals de roomservice in een hotel of de eventuele schade aan een huurauto.

De handelaar moet u daarvan op de hoogte stellen en u moet hiervoor toestemming geven, voor het precieze bedrag dat wordt geblokkeerd

Zodra u de definitieve rekening betaalt, bijvoorbeeld bij het uitchecken uit uw hotel of als u uw huurauto terugbrengt, moet de bank het geblokkeerde bedrag onmiddellijk vrijgeven.

Voorbeeld

Geblokkeerde bedragen moeten worden vrijgegeven zodra u betaalt

Boris uit Hongarije ging met zijn vriendin voor een weekend naar Venetië. Bij aankomst in het hotel noteerde het hotel het nummer van Boris' kredietkaart. Het hotel vertelde hem dat het 500 euro wou blokkeren om de kosten van de overnachtingen en de eventuele consumpties van de minibar of in het restaurant van het hotel te dekken. Boris stemde hiermee in.

Vóór vertrek uit het hotel betaalde Boris zijn hotelrekening met zijn kredietkaart. Een week later, toen hij probeerde een aantal vluchten te boeken met die kredietkaart, stelde hij vast dat er nog steeds 500 euro geblokkeerd was. Hij belde het hotel, dat zich verontschuldigde voor de vergissing en onmiddellijk de bank verzocht het geblokkeerde bedrag vrij te geven.

Incasso's/domiciliëringen

Als u een bedrijf of organisatie toestemming geeft om geld van uw rekening af te schrijven, wordt er wel eens ten onrechte geld van uw rekening afgeboekt of een verkeerd bedrag afgeboekt, bijvoorbeeld als u een contract met een leverancier al hebt opgezegd, maar er naderhand toch nog geld van uw rekening wordt afgeschreven. U hebt dan recht op terugbetaling binnen acht weken. Dit geldt voor alle automatische afschrijvingen, zowel in uw eigen land als in andere EU-landen.

Wat kunt u doen bij problemen?

Als u problemen hebt bij betalingen binnen de EU, moet u contact opnemen met uw bank of kaartaanbieder. Die moet uw klacht binnen 15 dagen schriftelijk beantwoorden (in bepaalde uitzonderlijke omstandigheden binnen 35 dagen). Uw bank of kaartaanbieder moet ook beschikken over een formele klachtenprocedure voor consumenten.

Lukt het u niet om uw recht te halen, dan kunt u contact opnemen met FIN-NETen bij problemen met financiële dienstverleners of met ECC-Net bij problemen met handelaars.

Cheques

De EU-regels over de tarieven voor internationale en binnenlandse betalingen zijn niet van toepassing op cheques.

De kosten om een cheque uit een ander EU-land te innen, zijn soms erg hoog. Daarnaast worden cheques in veel landen niet meer als betaalmiddel aanvaard.

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: