Laatste controle: 02/04/2022

Geplande medische zorg in het buitenland

U heeft in principe het recht om voor medische zorg naar een ander EU-land te gaan, bijvoorbeeld voor een bezoek aan een specialist, voor een operatie of voor een behandeling tegen een bepaalde ziekte. Voor u gelden dan dezelfde voorwaarden en dezelfde prijzen als voor de plaatselijke bevolking.

Maar sommige landen leggen beperkingen op voor bepaalde vormen van zorg in het buitenland, zoals behandelingen in het ziekenhuis of uiterst gespecialiseerde of dure behandelingen. U heeft meestal wel voorafgaande toestemming van uw zorgverzekeraar nodig om voor medische zorg naar het buitenland te gaan.

Afhankelijk van het type behandeling en de regels in uw land, worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed. Meer over de kosten en vergoedingen van geplande medische zorg.

Een behandeling in het buitenland plannen

1. Uw zorgverzekering checken

Voor u vertrekt moet u nagaan:

2. Een arts of ziekenhuis zoeken

Daarna kunt u op zoek gaan naar een arts, ziekenhuis of andere zorginstelling in het buitenland, die de behandeling die u nodig heeft, kan uitvoeren. U kunt:

Houd er ook rekening mee dat het zorgstelsel in een ander EU-land soms op een andere manier werkt dan in uw eigen land.

Voorbeeld

Laat u voorlichten door het nationaal contactpunt in uw land of uw zorgverzekeraar vóór u een afspraak voor een behandeling maakt

Aurélie woont in Frankrijk. Ze heeft een operatie nodig en heeft in Luxemburg, waar haar ouders wonen, een ziekenhuis gevonden dat de ingreep kan uitvoeren. Het ligt in de buurt van haar ouderlijk huis. Aurélie weet niet wat ze nu moet doen.

Ze belt het nationaal contactpunt in Frankrijk en het plaatselijk kantoor van haar zorgverzekeraar. Die geven haar de informatie die ze nodig heeft om voorafgaande toestemming aan te vragen. Ze vult het aanvraagformulier in. Als ze toestemming krijgt, kan ze direct een afspraak maken met het ziekenhuis in Luxemburg.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: