Veelgestelde vragen - Geplande medische zorg in het buitenland

JA. U mag naar een ander EU-land gaan voor een medische behandeling en onder bepaalde voorwaarden worden uw kosten rechtstreeks vergoed of worden de kosten geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. 
De EU-regels voor medische behandeling in het buitenland hebben betrekking op medische en tandheelkundige zorg, geneesmiddelen en ziekenhuisopname. U zal enkel worden vergoed voor de kosten voor uw behandeling indient u in eigen land verzekerd bent voor de geplande behandeling. Om een voorbeeld te geven: in sommige landen worden de kosten van een verblijf in een kuuroord vergoed, in andere niet. U kunt dus alleen vergoeding krijgen voor een verblijf in een kuuroord in het buitenland als uw ziekteverzekering deze in uw eigen land dekt.

Een behandeling in het buitenland wordt alleen vergoed als de behandeling ook in eigen land wordt vergoed. Is dat niet het geval, dan is uw nationale zorgverzekeraar niet verplicht toestemming te verlenen voor een behandeling in het buitenland, noch om de kosten te vergoeden. Maar uw verzekering kan er uiteraard voor kiezen dit toch te doen.

Neem contact op met de bevoegde instanties in uw land om uit te zoeken welke mogelijkheden u heeft. U kunt in uw eigen land ook hulp krijgen via de Europese referentienetwerken — virtuele, vrijwillige grensoverschrijdende netwerken die zeer gespecialiseerde zorgverleners in heel Europa samenbrengen om te helpen bij het diagnosticeren en behandelen van patiënten met zeldzame of weinig voorkomende complexe ziekten waarvoor zeer gespecialiseerde behandelingen en een bundeling van kennis en middelen nodig zijn.

JA. Uw nationale zorgverzekeraar mag u geen toestemming weigeren voor behandeling in het buitenland alleen omdat er in uw eigen land een wachtlijst voor die behandeling bestaat. Hij moet kijken naar uw persoonlijke medische toestand en aantonen dat de voorspelde wachttijd voor u aanvaardbaar is op basis van een objectieve medische beoordeling van uw toestand.

JA. De nationale ziektekostenverzekeringsautoriteiten kunnen weigeren u vooraf toestemming te geven als de behandeling die u nodig hebt niet onder uw ziekteverzekering valt of als uw behandeling binnen een medisch verantwoorde termijn in uw eigen land kan worden verstrekt. Als uw nationale ziekteverzekeringsautoriteit weigert u toestemming te geven, moet zij de redenen voor haar beslissing toelichten en haar beoordeling baseren op wat in uw specifiek geval “medisch verantwoord” is.
U kunt altijd vragen om een herziening van besluiten in verband met uw zaak.

Neem in dat geval contact op met het nationaal contactpunt van het EU-land waar u wordt behandeld. Daar kunt u informatie krijgen over uw rechten en over eventuele toepasselijke administratieve of medische procedures.

Zodra u terugkeert naar uw eigen land, moet uw ziektekostenverzekeringsautoriteit u dezelfde nazorg geven als na een behandeling in eigen land.

Algemene informatie hierover

EU-wetgeving

Laatste controle: 03/07/2023
Deze bladzijde delen