Tools

Taalkeuzemenu

EU-vlag

Kruimelpad

Menu

Bijgewerkt : 26/10/2017

Veelgestelde vragen - Geplande medische behandeling in het buitenland

 • Ik wil graag naar een ander EU land voor een geplande medische behandeling. Wat moet ik doen?

  Controleer eerst of uw ziektekostenverzekering (zorgverzekeraar/mutualiteit) de geplande behandeling dekt. Ga na hoe u wilt dat de kosten van de behandeling worden vergoed.

  Optie 1 - voorafgaande toestemming

  U krijgt een vergoeding aan de hand van de voorwaarden en vergoedingstarieven in het land waar de behandeling plaatsvindt. Als u voor deze optie kiest, moet u uw ziektekostenverzekering in eigen land vooraf toestemming vragen (een S2-formulier) om in het buitenland behandeld te worden. Daarna kunt u gebruikmaken van het openbare zorgstelsel in het gekozen land.

  Als u recht heeft op de behandeling maar die in eigen land niet binnen een uit medisch oogpunt redelijke termijn kunt krijgen, moet u deze toestemming krijgen. Als u niet automatisch recht op de behandeling heeft, kan uw ziektekostenverzekering weigeren toestemming te geven.

  Als u een S2-formulier heeft, wordt uw behandeling vergoed volgens de regels in het land waar u wordt behandeld. Dit zal worden geregeld door de betrokken instellingen in uw eigen land en het land waar u behandeld wordt. In de regel hoeft u niet vooraf te betalen.

  Optie 2 - terugbetaling na behandeling

  U kunt er ook voor kiezen uw behandeling zelf te betalen en later uw ziektekostenverzekering om terugbetaling te vragen. Dat gebeurt dan volgens de geldende tarieven in het land waar u verzekerd bent. Als er in uw land geen gebruik wordt gemaakt van terugbetalingen, dan krijgt u een bedrag terug dat overeenkomt met de kosten van die behandeling binnen het systeem. Het maakt niet uit of het ziekenhuis dat u behandelt openbare of particuliere zorg verleent.

  In sommige gevallen heeft u voorafgaande toestemming nodig. Neem dus altijd vooraf contact op met uw ziektekostenverzekering of het nationale contactpunt. Net als bij optie 1 moet u toestemming krijgen als u anders in eigen land te lang zou moeten wachten op behandeling.

 • Ik heb een zeldzame ziekte die in mijn eigen land niet kan worden behandeld. De behandeling wordt ook niet gedekt door het gezondheidsstelsel in mijn land. Moet mijn zorgverzekeraar een operatie in een ander EU-land vergoeden?

  Een behandeling in het buitenland moet alleen worden vergoed als de behandeling normaal gesproken ook in eigen land wordt vergoed. Is dat niet het geval, dan is uw ziektekostenverzekering niet verplicht toestemming te verlenen voor een behandeling in het buitenland, noch om de kosten te vergoeden. Maar uw verzekering kan er uiteraard voor kiezen dit toch te doen.

  Neem contact op met de bevoegde instanties in uw land om uit te zoeken welke mogelijkheden u heeft.

Algemene informatie hierover
Geplande medische zorg in het buitenland
Openbare raadpleging
  Advies van een expert? Wij helpen u op weg.
  Vraag hulp of advies