Værktøjer

Sprogvælger

EU-flaget

Sti

Menu

Opdateret : 26/10/2017

Spørgsmål og svar – Planlagt behandling i udlandet

 • Jeg vil gerne rejse til et andet EU-land for at få en planlagt lægebehandling. Hvad skal jeg gøre?

  Undersøg først, om dit nationale sygesikringssystem dækker den planlagte behandling. Beslut dig dernæst for, hvordan du ønsker udgifterne til den planlagte behandling dækket.

  Mulighed 1 – forhåndsgodkendelse

  Du får refunderet udgifterne i henhold til vilkårene og godtgørelsessatserne i det land, hvor behandlingen finder sted. Hvis du vælger denne mulighed, kan du anvende offentlige sundhedstjenester, og du skal anmode din nationale sygesikring om en forhåndsgodkendelse (S2-formular) for at rejse til udlandet og få behandlingen.

  Hvis du ifølge national lovgivning har ret til den behandling, du søger om, men ikke kan få den inden for en rimelig tid ud fra et lægeligt synspunkt, har du krav på at få tilladelse til behandling i udlandet. Hvis du ikke automatisk har ret til behandlingen, har din nationale sygesikring dog ret til at afvise din anmodning.

  Hvis du har fået S2-formularen, godtgøres dine udgifter til behandlingen i henhold til reglerne i det land, du bliver behandlet i. De relevante institutioner i dit hjemland og i behandlingslandet tager sig af afregningen, så du skal normalt ikke betale forud.

  Mulighed 2 – anmod om refusion efter behandlingen

  Du kan vælge selv at betale for behandlingen og anmode om refusion senere i henhold til de godtgørelsessatser, der gælder for samme behandling i det land, du er forsikret i. Hvis du er forsikret i et land, der ikke anvender godtgørelse, bruges der en takst, som svarer til dette nationale systems udgifter til behandlingen. Det har ingen betydning, om det er offentlige eller private hospitaler eller klinikker, der udfører behandlingen.

  I enkelte tilfælde skal du muligvis anmode om forhåndsgodkendelse – spørg din sygesikring eller dit nationale kontaktpunkt. Også her gælder det, at din anmodning skal godkendes, hvis du ellers skal vente for længe på at blive behandlet i dit hjemland.

 • Jeg lider af en sjælden sygdom, som ikke kan behandles i mit hjemland. Den er ikke engang dækket af min nationale sygesikring. Vil min sygesikring dække en operation i et andet EU-land?

  Udgifterne til din behandling dækkes kun, hvis den nationale sociale sikringsordning i det land, du er forsikret i, dækker behandlingen. Hvis ikke, har din nationale sygesikring ikke pligt til at godkende din behandling i udlandet eller godtgøre udgifterne (men den kan selvfølgelig vælge at gøre det alligevel).

  Kontakt de nationale myndigheder, og find ud af, hvilke muligheder du har.

Se de vigtigste oplysninger om dette emne
Sådan arrangerer du planlagt behandling i udlandet
Offentlige høringer
  Har du brug for støtte fra hjælpetjenesterne?
  Få hjælp og rådgivning