A szolgáltatás eszközei

Nyelvválasztás

Az EU zászlaja

Navigációs útvonal

Menü

Frissítve : 26/10/2017

Gyakran feltett kérdések – Tervezett egészségügyi ellátás külföldön

 • Azt tervezem, hogy egy másik uniós országban végeztetek el egy bizonyos orvosi beavatkozást. Mi a teendőm?

  Először is nézzen utána, hogy hazájának egészségbiztosítási rendszere vagy pénztára finanszírozza-e az adott beavatkozást. Ezek után eldöntheti, hogy miképpen rendezi a költségeket:

  1. lehetőség: Előzetes engedély

  Ebben az esetben a költségtérítés a kezelés helye szerinti országban érvényes feltételek és visszatérítési ráták szerint történik. Ha ezt a lehetőséget választja, a külföldi gyógykezelést előzetesen engedélyeztetnie kell (S2-es nyomtatvány) hazája egészségbiztosítási szervénél ahhoz, hogy a célországban igénybe vehesse az állami egészségügyi rendszer szolgáltatásait.

  Amennyiben a kért kezeléshez vagy beavatkozáshoz Önnek a nemzeti szabályozás szerint joga van, de annak elvégzésére saját hazájában orvosilag ésszerű időn belül nincs mód, az engedély nem tagadható meg Öntől. Ha azonban a kezelésre nem jogosult automatikusan, hazája egészségbiztosítási szervének jogában áll megtagadni az engedély kiadását.

  Ha Ön megkapta az S2-es nyomtatványt, a kezelés költségeinek megtérítése a kezelés helye szerinti ország szabályai szerint történik. A költségeket a hazájában és a kezelés helye szerinti országban működő illetékes intézmények egymás között rendezik majd, így Önnek alapesetben semmit sem kell előre fizetnie.

  2: lehetőség: Költségtérítés kérelmezése a kezelés után

  Dönthet úgy is, hogy előre kifizeti a kezelést, és később kérelmez költségtérítését. A költségtérítést az az ország intézi az azonos kezelésre alkalmazott helyi ráták szerint, ahol Ön egészségbiztosítással rendelkezik. Ha olyan országban rendelkezik egészségbiztosítással, ahol nem működik visszatérítési rendszer, akkor a visszatérítés alapja az adott kezelésre a rendszerben megállapított tarifa lesz. Ilyenkor nincs jelentősége annak, hogy a kezelést állami egészségügyi intézmény vagy magánorvos/magánklinika végzi-e.

  Némely esetben előzetes engedélyre is szüksége lehet – kérdezzen erre rá az egészségbiztosítási szervnél vagy a nemzeti kapcsolattartó pontnál. Ne feledje, hogy az engedélyt kötelesek megadni Önnek, ha máskülönben hazájában túl sokat kellene várnia a kezelésre.

 • Ritka betegségben szenvedek, amelyet hazámban nem tudnak kezelni, és amelynek kezelését így hazám nem is fedezi. Ha egy másik uniós országban műtenek meg, az egészségbiztosítási pénztár fedezni fogja-e a költségeimet?

  A külföldi kezelés költségeit csak akkor térítik vissza Önnek, ha azt az egészségbiztosítás helye szerinti ország társadalombiztosítási rendszere finanszírozza. Ha nem ez a helyzet, akkor az Ön országában működő egészségbiztosítási szerv nem köteles engedélyezni a külföldi kezelést, illetve állni a beavatkozás költségeit (bár természetesen dönthet úgy, hogy megteszi).

  Tájékozódjon a nemzeti hatóságoknál a rendelkezésre álló lehetőségekről.

A témával kapcsolatos legfontosabb információk
Tervezett külföldi gyógykezelés megszervezése
Nyilvános konzultációk
  Tanácsra vagy segítségre van szüksége?
  Forduljon a segítségnyújtó szolgálatokhoz