Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Actualizare : 26/10/2017

Întrebări şi răspunsuri - Întrebări și răspunsuri – Tratamente planificate în străinătate

 • Aș dori să merg în altă țară din UE pentru o procedură medicală planificată. Ce trebuie să fac?

  Mai întâi verificați dacă sistemul național de sănătate din țara dumneavoastră sau asigurarea pe care o dețineți acoperă tratamentul respectiv. După aceea puteți decide cum doriți să fie achitate costurile.

  Opțiunea 1 – autorizare prealabilă

  Rambursarea se va face conform condițiilor și ratelor de rambursare din țara în care beneficiați de tratament. Dacă alegeți această opțiune, veți avea acces la sistemul public de sănătate și va trebui să contactați casa de asigurări din țara dumneavoastră pentru a solicita o autorizație prealabilă (formularul S2) în vederea deplasării la un spital din străinătate.

  Casa de asigurări este obligată să vă acorde această autorizație dacă, în conformitate cu legislația națională, aveți dreptul la tratamentul solicitat, dar acesta nu vă poate fi oferit în țară într-un interval de timp rezonabil din punct de vedere medical. Totuși, dacă nu aveți în mod automat dreptul la tratament, organismul de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră poate decide să nu vă acorde autorizația.

  Dacă ați obținut formularul S2, costurile tratamentului vă vor fi rambursate în conformitate cu normele din țara în care sunteți tratat. Acest aspect va fi abordat de către instituțiile competente din țara de origine și din țara în care se realizează tratamentul. În mod normal, nu va trebui să plătiți în avans.

  Opțiunea 2 – solicitarea rambursării după tratament

  Puteți alege să achitați cheltuielile medicale în avans și să solicitați ulterior rambursarea, conform ratelor aplicate pentru același tratament în țara în care sunteți asigurat. Dacă sunteți asigurat într-o țară în care nu se practică rambursarea, se va aplica un tarif corespunzător costului pe care îl suportă sistemul pentru a oferi tratamentul respectiv. Nu contează dacă spitalul în care sunteți tratat este public sau privat.

  Într-un număr limitat de cazuri, este posibil să fiți nevoit să solicitați o autorizație prealabilă – întrebați casa dumneavoastră de asigurări de sănătate sau punctul național de contact. Ca și în primul caz, autorizația trebuie acordată obligatoriu, dacă ar trebui să așteptați prea mult pentru a beneficia de tratament în țara de reședință.

 • Sufăr de o boală rară care nu poate fi tratată în țara de origine și nici măcar nu este acoperită de sistemul național de sănătate. Casa de asigurări de sănătate va suporta costurile unei operații în altă țară din UE?

  Costurile unui tratament în străinătate sunt suportate doar dacă sistemul național de securitate socială din țara dumneavoastră acoperă tratamentul respectiv. În caz contrar, organismul de asigurări de sănătate din țara dumneavoastră nu este obligat să autorizeze un tratament în străinătate sau să ramburseze costurile aferente (desigur, dacă dorește, poate să facă acest lucru).

  Contactați autoritățile naționale pentru a afla ce opțiuni aveți.

Principalele informații pe această temă
Organizarea de îngrijiri medicale în străinătate
Consultaţii publice
  Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
  Solicitați sprijin și consiliere