Storitvena orodja

Izbira jezika

Zastava EU

Navigacijska pot

Meni

Posodobitev : 26/10/2017

Pogosta vprašanja – Načrtovano zdravljenje v tujini

 • Zdravniški poseg želim opraviti v drugi državi EU. Kaj moram storiti?

  Najprej preverite, ali vaš nacionalni zavod za zdravstveno zavarovanje krije stroške načrtovanega zdravljenja. Nato se odločite za način povračila stroškov zdravljenja.

  1. možnost – predhodna odobritev

  Stroške vam povrnejo po pogojih in stopnjah, ki veljajo za povračilo stroškov v državi zdravljenja. Če izberete to možnost, lahko uporabite samo javne zdravstvene storitve. Pri zavodu za zdravstveno zavarovanje morate zaprositi za predhodno odobritev (obrazec S2) zdravljenja v tujini.

  Če imate po nacionalni zakonodaji pravico do zdravljenja, za katero ste zaprosili, vendar ga v domači državi ni mogoče zagotoviti v razumnem času, vam morajo odobriti zdravljenje v tujini. Toda če nimate samodejne pravice do zdravljenja, lahko zavod za zdravstveno zavarovanje odobritev zavrne.

  Če pridobite obrazec S2 (predhodno odobritev) vam stroške zdravljenja povrnejo v skladu s predpisi države, v kateri se zdravite. To uredijo ustrezne ustanove v ddomači državi in državi, v kateri se zdravite, zato vam storitev praviloma ni treba plačati vnaprej.

  2. možnost – povračilo stroškov po zdravljenju

  Lahko se odločite, da zdravljenje plačate vnaprej, in nato zahtevate povračilo po stopnjah, ki veljajo za tako zdravljenje v državi svojega zdravstvenega zavarovanja. Če ste zdravstveno zavarovani v državi, kjer ne uporabljajo povračila stroškov, bodo pri povračilu upoštevali stroške tega zdravljenja v svojem sistemu. Vseeno je, ali za zdravljenja izberete javno ali zasebno bolnišnico oziroma kliniko.

  V nekaterih primerih boste morda morali zaprositi za predhodno odobritev – pozanimajte se pri svojem zavodu za zdravstveno zavarovanje ali nacionalni kontaktni točki. Zopet velja, da vam predhodne odobritve ne smejo zavrniti, kadar bi na zdravljenje v domači državi morali predolgo čakati.

 • Imam redko bolezen, ki je ni mogoče zdraviti v moji državi in niti ni zajeta v mojem sistemu zdravstvenega zavarovanja. Ali bo moj zavod za zdravstveno zavarovanje kril stroške operacije v drugi državi EU?

  Stroške zdravljenja v tujini vam povrnejo, samo če nacionalni sistem zdravstvenega zavarovanja v državi, v kateri ste zavarovani, to zdravljenje krije. Če ga ne, nacionalni zavod za zdravstveno zavarovanje ni dolžen odobriti zdravljenja v tujini oziroma povrniti stroškov (čeprav seveda to lahko stori).

  Na nacionalnem zavodu za zdravstveno zavarovanje se pozanimajte, kakšne možnosti imate.

Glej osnovne informacije o tem področju
Načrtovano zdravljenje v tujini
Javna posvetovanja
  Potrebujete pomoč podporne službe?
  Pomoč in svetovanje