Nazadnje pregledano: 02/01/2023

Evro

Evro

Evro je zakonito plačilno sredstvo v 20 državah članicah EU: Avstriji, Belgiji, Cipru, Estoniji, Finski, Franciji, Grčiji, Hrvaški, Irski, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Malti, Nemčiji, Nizozemski, Portugalski, Slovaški, Sloveniji in Španiji. Več o evru bg , v katerih državah se uporablja in menjalnem tečaju en

V vseh državah EU, ki so prevzele evro, se lahko uporabljajo vsi bankovci in kovanci, pa tudi v številnih čezmorskih ozemljih, denimo na Azorih, Kanarskih otokih, Ceuti in Melilli, Francoski Gvajani, na otočju Guadeloupe, Madeiri, Martiniku, Mayotte, Reunionu, Saint-Barthélemy ter Saint Pierru in Miquelonu.

Andora, Monako, San Marino in Vatikan uporabljajo evro kot svojo nacionalno valuto v dogovoru z EU. Nekatere države in ozemlja, denimo Kosovo in Črna gora, uporabljajo evro kot svojo dejansko valuto.

Denarna nakazila in plačila s kartico

Med potovanjem večinoma nimamo pri sebi večjih količin denarja. Pogosto za vsakdanje izdatke potovanja uporabljamo debetno/kreditno kartico. Znesek provizije ob plačilu v evrih z debetno ali kreditno kartico kjer koli v EU je enak znesku v matični državi za elektronsko izvedeno plačilo enake vrednosti v evrih.

Ti predpisi veljajo tudi za transakcije na evrskih računih v državah zunaj območja evra.

Zakonodaja EU

Potrebujete pomoč podporne službe?

Obrnite se na specializirane službe za pomoč

Daj to stran v skupno rabo: