Τελευταίος έλεγχος: 03/11/2020

Χρήση του ευρώ

Σας επηρεάζει το Brexit;

Το ευρώ

Το ευρώ χρησιμοποιείται σε 19 χώρες της ΕΕ: Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Iρλανδία, Ισπανία, Iταλία, Κάτω Χώρες, Κύπρο, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Mάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία και Φινλανδία. Περισσότερα σχετικά με το ευρώ, ποιές χώρες το χρησιμοποιούν και τις συναλλαγματικές ισοτιμίεςen .

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε όλα τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ σε όλες τις χώρες της ΕΕ που το έχουν ως νόμισμά τους, καθώς και στα υπερπόντια εδάφη τους, όπως οι Αζόρες, τα Κανάρια Νησιά, η Θέουτα και η Μελίλια, η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαδέρα, η Μαρτινίκα, το Μαγιό, η Ρεϋνιόν, η Άγιος Βαρθολομαίος, και το Σαιν Πιέρ και Μικελόν.

Ανδόρρα, Μονακό, ο Άγιος Μαρίνος και η Πόλη του Βατικανού έχουν το ευρώ ως εθνικό νόμισμα, μετά από συμφωνία με την ΕΕ. Ορισμένες χώρες και εδάφη, όπως η το Κοσσυφοπέδιο και το Μαυροβούνιο, χρησιμοποιούν επίσης το ευρώ ως de facto νόμισμά τους.

Μεταβιβάσεις μετρητών και πληρωμές με κάρτα

Όταν ταξιδεύουμε, οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγουμε να μεταφέρουμε μαζί μας μεγάλα χρηματικά ποσά. Συχνά βασιζόμαστε στις χρεωστικές/πιστωτικές κάρτες μας για να καλύψουμε τα έξοδα στο ταξίδι μας. Εφόσον οι πληρωμές που κάνετε γίνονται σε ευρώ και εντός της ΕΕ, δεν πρέπει να χρεώνεστε με προμήθεια μεγαλύτερη από αυτή που χρεώνεστε για οποιαδήποτε ηλεκτρονική πληρωμή στη χώρα σας, της ίδιας αξίας σε ευρώ.

Οι κανόνες αυτοί ισχύουν και για τις συναλλαγές σε ευρώ (π.χ. μεταξύ λογαριασμών σε ευρώ) σε χώρες εκτός Ευρωζώνης.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: