Τελευταίος έλεγχος: 02/04/2022

Καταχωρισμένοι (δηλωμένοι) σύντροφοι

Αν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και μετακομίζετε σε άλλη χώρα της ΕΕ για διαμονή, εργασία ή σπουδές, η νομοθεσία της ΕΕ διευκολύνει τα μέλη της οικογένειάς σας να σας ακολουθήσουν. Στη σελίδα αυτή μπορείτε να μάθετε πώς μπορεί να σας ακολουθήσει ο/η καταχωρισμένος/η (δηλωμένος/η) σύντροφός σας.

Προειδοποίηση

Ωστόσο, εάν είστε πολίτης της ΕΕ και δεν έχετε ζήσει ποτέ σε άλλη χώρα της ΕΕ, ισχύουν μόνον οι εθνικοί κανόνες.

Εάν διαλέξατε την αστική ένωση μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η χώρα υποδοχής σας πρέπει να χορηγήσει τα δικαιώματα διαμονής του/της συντρόφου σας υπό τους ίδιους όρους που ισχύουν είτε για τους καταχωρισμένους/ες (δηλωμένους/ες) συντρόφους είτε για άλλους συγγενείς.

Ο/η σύντροφός σας είναι υπήκοος χώρας της ΕΕ

Διαμονή βάσει των δικαιωμάτων του/της

Ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, ο/η καταχωρισμένος/η σύντροφός σας μπορεί να ζήσει στη χώρα υποδοχής με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπηκόους χωρών της ΕΕ.

Αν ο/η σύντροφός σας εργάζεται ή αναζητά εργασία, λαμβάνει σύνταξη ή σπουδάζει, δείτε τους όρους και τις σχετικές διατυπώσεις:

Διαμονή ως συντηρούμενο μέλος

Ο/η σύντροφός σας δεν σκοπεύει να εργαστεί ούτε να αναζητήσει εργασία ούτε να σπουδάσει και δεν λαμβάνει σύνταξη;

Μπορεί και πάλι να μείνει μαζί σας ως μέλος της οικογένειας.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τους καταχωρισμένους συντρόφους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα έγγαμα ζευγάρια. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα ισχύοντα δικαιώματα και όρους διαμονής για τους συζύγους.

Άλλες χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς της καταχωρισμένης συμβίωσης ως ισοδύναμο με γάμο. Στην περίπτωση αυτή ενημερωθείτε για το τι ισχύει σχετικά με τα δικαιώματα και τους όρους διαμονής για άλλους συγγενείς.

Μάθετε τι ισχύει σχετικά με την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης στην Ευρώπη.

Ο/η σύντροφός σας δεν είναι υπήκοος χώρας της ΕΕ

Ορισμένες χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν τους καταχωρισμένους συντρόφους με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα έγγαμα ζευγάρια. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα ισχύοντα δικαιώματα και όρους διαμονής για συζύγους-υπηκόους χώρας εκτός ΕΕ.

Άλλες χώρες της ΕΕ δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς της καταχωρισμένης συμβίωσης ως ισοδύναμο με γάμο. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να ενημερωθείτε για τα ισχύοντα δικαιώματα και όρους διαμονής για άλλους συγγενείς-υπηκόους χώρας εκτός ΕΕ.

Μάθετε τι ισχύει σχετικά με την αναγνώριση του συμφώνου συμβίωσης στην Ευρώπη.

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: