Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 02/04/2022

Συνταγογράφηση φαρμάκων στο εξωτερικό: δαπάνες και επιστροφές

Όταν αγοράζετε στο εξωτερικό συνταγογραφούμενα φάρμακα, ίσως χρειαστεί να καταβάλετε το συνολικό ποσό, ακόμη και αν αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα σας. Αν δικαιούστε επιστροφή των εξόδων, μπορείτε να τη ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας οργανισμό όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Αυτό εξαρτάται από την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη και από τους κανόνες της χώρας της ΕΕ την οποία επισκέπτεστε.

Χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας στο φαρμακείο

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) σάς παρέχει τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα στην οποία βρίσκεστε. Αν έχετε ιατρική συνταγή από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, θα πρέπει να την προσκομίσετε στο φαρμακείο μαζί με την ΕΚΑΑ.

Στο φαρμακείο, θα πρέπει να πληρώσετε το ίδιο ποσοστό με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα και ζουν σε αυτή τη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν θα πληρώσετε τίποτα, ενώ σε άλλες μπορεί να σας ζητηθεί να καταβάλετε μέρος της τιμής των φαρμάκων.

Αν δεν έχετε Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας ή αν έχετε διασυνοριακή συνταγή

Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να πληρώσετε το συνολικό ποσό του συνταγογραφούμενου φαρμάκου αν:

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από το φαρμακείο απόδειξη. Στη συνέχεια, όταν γυρίσετε στη χώρα σας, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Μια αληθινή ιστορία

Ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσετε για το φάρμακο που σας χορηγείται με ιατρική συνταγή

Η Φεντερίκα έχει συνταγή από τον γιατρό της στην Ιταλία για ένα αντιαλλεργικό φάρμακο που θεωρεί ότι μπορεί να της χρειαστεί στις καλοκαιρινές διακοπές της στη Γαλλία. Στην Ιταλία το φάρμακο χορηγείται δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία, η Φεντερίκα πηγαίνει με τη συνταγή στο φαρμακείο για να αγοράσει το αντιαλλεργικό φάρμακο. Με έκπληξη ακούει τον φαρμακοποιό να της ζητά να πληρώσει 25 ευρώ για το φάρμακο.

Αν έχετε συνταγή από άλλη χώρα της ΕΕ και θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε στο εξωτερικό, κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να πληρώσετε στο φαρμακείο το συνολικό ποσό του φαρμάκου. Ωστόσο, μπορεί να δικαιούστε επιστροφή των εξόδων όταν επιστρέψετε στη χώρα σας.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: