Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 31/10/2022

Συνταγογράφηση φαρμάκων στο εξωτερικό: δαπάνες και επιστροφή δαπανών

Όταν αγοράζετε στο εξωτερικό συνταγογραφούμενα φάρμακα, ίσως χρειαστεί να καταβάλετε το συνολικό ποσό, ακόμη και αν αυτό δεν συμβαίνει στη χώρα σας. Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από τον ασφαλιστικό φορέα σας, όταν επιστρέψετε στη χώρα σας, εάν το φάρμακο καλύπτεται από το εθνικό σύστημα ασφάλισης υγείας.

Το αν θα χρειαστεί να πληρώσετε για το συνταγογραφούμενο φάρμακο στο εξωτερικό εξαρτάται από την ιατροφαρμακευτική σας κάλυψη και από τους κανόνες της χώρας της ΕΕ την οποία επισκέπτεστε.

Χρήση της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας στο φαρμακείο

Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ) σάς παρέχει τα ίδια δικαιώματα αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη χώρα στην οποία βρίσκεστε. Αν έχετε ιατρική συνταγή από τη χώρα στην οποία βρίσκεστε, θα πρέπει να την προσκομίσετε στο φαρμακείο μαζί με την ΕΚΑΑ.

Στο φαρμακείο θα πρέπει να πληρώσετε το ίδιο ποσοστό με τα άτομα που είναι ασφαλισμένα στη συγκεκριμένη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν θα πληρώσετε τίποτα, ενώ σε άλλες μπορεί να σας ζητηθεί να καταβάλετε μέρος της τιμής των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ή και ακέραιη την τιμή.

Αν δεν διαθέτετε ΕΚΑΑ ή αν έχετε διασυνοριακή συνταγή

Κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να πληρώσετε το συνολικό ποσό του συνταγογραφούμενου φαρμάκου στο φαρμακείο αν:

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από το φαρμακείο απόδειξη. Στη συνέχεια, όταν γυρίσετε στη χώρα σας, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από τον ασφαλιστικό σας φορέα.

Παράδειγμα

Ενδεχομένως να πρέπει να πληρώσετε για το φάρμακο που σας χορηγείται με ιατρική συνταγή

Η Φεντερίκα έχει συνταγή από τον γιατρό της στην Ιταλία για ένα αντιαλλεργικό φάρμακο που θεωρεί ότι μπορεί να της χρειαστεί στις καλοκαιρινές διακοπές της στη Γαλλία. Στην Ιταλία το φάρμακο χορηγείται δωρεάν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία, η Φεντερίκα πηγαίνει με την ιταλική συνταγή στο φαρμακείο για να αγοράσει το αντιαλλεργικό φάρμακο. Με έκπληξη ακούει τον φαρμακοποιό να της ζητά να πληρώσει 25 ευρώ για το φάρμακο.

Η Φεντερίκα θα πρέπει να ζητήσει επιστροφή δαπανών όταν επιστρέψει στη χώρα της.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: