Επιχειρήσεις
Τελευταίος έλεγχος: 29/11/2022

Δαπάνες και επιστροφή δαπανών: προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καλύψετε τα έξοδα της προγραμματισμένης ιατρικής περίθαλψής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ:

1. Να καλύψει ο φορέας ασφάλισης υγείας σας απευθείας όλα τα έξοδα:

Αν λάβετε αγωγή σε χώρα στην οποία οι ασθενείς συνήθως πληρώνουν για την αγωγή τους και στη συνέχεια οι δαπάνες τους επιστρέφονται από τον φορέα ασφάλισης υγείας τους, ενδεχομένως να χρειαστεί να καλύψετε τα έξοδα της αγωγής οι ίδιοι. Στη συνέχεια, μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων από την αρμόδια αρχή στη χώρα στην οποία λάβατε την αγωγή. Θα σας επιστραφούν απευθείας τα έξοδα στα ίδια ποσοστά που ισχύουν και για τους ασφαλισμένους της χώρας αυτής.

Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να σας επιστραφούν τα έξοδα όταν γυρίσετε στη χώρα σας. Εάν το ποσοστό επιστροφής των εξόδων για την αγωγή που λάβατε στο εξωτερικό είναι υψηλότερο στη χώρα στην οποία είστε ασφαλισμένοι, δικαιούστε να ζητήσετε συμπληρωματική επιστροφή εξόδων από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας ώστε να καλυφθεί η διαφορά.

2. Να πληρώσετε για την αγωγή οι ίδιοι και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων:

Μπορεί και πάλι να χρειαστεί να υποβάλετε αίτηση προέγκρισης για αγωγή που απαιτεί διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ή πολύ εξειδικευμένες και δαπανηρές ιατρικές υποδομές — ενημερωθείτε από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας ή το εθνικό σας σημείο επαφής. Μπορείτε επίσης να βρείτε συνδέσμους προς καταλόγους αγωγών που υπόκεινται σε προέγκριση στη χώρα σας εδώ.

Με αυτή την επιλογή, μπορεί να αντιμετωπίζεστε ως ιδιωτικός ασθενής και να χρεωθείτε ιδιωτικές τιμές σε άλλη χώρα της ΕΕ ακόμη και σε δημόσια ιδρύματα. Η επιστροφή σε εσάς θα γίνεται πάντα στο επίπεδο των δημόσιων τιμών και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιβαρυνθείτε με τη διαφορά.

Προειδοποίηση

Η επιστροφή των εξόδων χωρίς το έντυπο S2 δεν είναι δυνατή στην Ελβετία.

Παράδειγμα 1ο

Δεν χρειάζεστε πάντα προέγκριση, αλλά το κόστος θα διαφέρει

Ο Ούγκο θέλει να μεταβεί στη Γερμανία για να λάβει αγωγή για καταρράκτη (η οποία καλύπτεται από τον φορέα ασφάλισης υγείας του). Ωστόσο, το κόστος της αγωγής είναι υψηλότερο στη Γερμανία απ’ ό, τι στη χώρα του. Ο Ούγκο θέλει να καλυφθεί το πλήρες κόστος της αγωγής και γι’ αυτό πρέπει να υποβάλει αίτηση προέγκρισης στον φορέα ασφάλισης υγείας του (έντυπο S2). Εάν λάβει την προέγκριση, μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό για να λάβει την αγωγή, και το πλήρες κόστος καλύπτεται συνήθως απευθείας από τους εμπλεκόμενους φορείς. Ωστόσο, ο φορέας ασφάλισης υγείας του μπορεί να αρνηθεί να εκδώσει το έντυπο S2, εάν η αγωγή μπορεί να παρασχεθεί στον Ούγκο στη χώρα του εντός ιατρικώς αποδεκτής προθεσμίας. 

Η Υβόννη θέλει να λάβει την ίδια αγωγή για καταρράκτη, πάλι στη Γερμανία, και καλύπτεται επίσης κανονικά από τον φορέα ασφάλισης υγείας της. Θέλει να λάβει την αγωγή το συντομότερο δυνατόν. Επικοινωνεί με το εθνικό σημείο επαφής της χώρας της για να ενημερωθεί αν πρέπει να υποβάλει αίτηση προέγκρισης και διαπιστώνει ότι δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς η αγωγή δεν περιλαμβάνει διανυκτέρευση σε νοσοκομείο ούτε πολύ εξειδικευμένες και δαπανηρές ιατρικές υποδομές. Μεταβαίνει, επομένως, στο εξωτερικό και λαμβάνει την αγωγή σε ιδιωτική κλινική. Πληρώνει η ίδια την αγωγή της και ζητά επιστροφή μέρους των εξόδων από τον φορέα ασφάλισης υγείας της μόλις επιστρέψει στη χώρα της. Χωρίς το έντυπο S2, ο φορέας ασφάλισης υγείας της επιστρέφει μόνο μέχρι το ύψος της δημόσιας τιμής που έχει καθοριστεί στη χώρα της. Πρέπει επομένως να επωμιστεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής που κατέβαλε στην ιδιωτική κλινική στη Γερμανία και του ποσοστού επιστροφής στη χώρα της.

Παράδειγμα 2ο

Μπορεί να χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο ποσό εκ των προτέρων, ακόμη και με προέγκριση

Η Αγκάθα θέλει να πραγματοποιήσει περίπλοκη χειρουργική επέμβαση στη Φινλανδία, σε νοσοκομείο συμβεβλημένο με το δημόσιο σύστημα υγείας. Η χειρουργική αυτή επέμβαση υπόκειται σε προέγκριση από τη χώρα της. Επομένως, η Αγκάθα υποβάλλει αίτηση για προέγκριση (έντυπο S2) και, εφόσον εγκριθεί, τα έξοδα της περίθαλψης θα καλυφθούν απευθείας.

Ο Μπερνάρ θέλει να υποβληθεί στην ίδια χειρουργική επέμβαση στη Φινλανδία, αλλά σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει επίσης να υποβάλει αίτηση για προέγκριση, αλλά δεν ισχύει η επιλογή της απευθείας κάλυψης για την ιδιωτική υγειονομική περίθαλψη. Εάν ο Μπερνάρ λάβει προέγκριση, οφείλει να καταβάλει τα έξοδα της χειρουργικής επέμβασης και να ζητήσει στη συνέχεια την επιστροφή τους. Θα πρέπει να του επιστραφούν τα έξοδα μέχρι το επίπεδο που εφαρμόζεται στη χώρα του για το ίδιο είδος χειρουργικής επέμβασης και να επωμιστεί τη διαφορά μεταξύ της τιμής περίθαλψης και του τιμολογίου επιστροφής.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνετε, ο φορέας ασφάλισης υγείας σας δεν μπορεί να αρνηθεί το αίτημά σας για προέγκριση αν:

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες και τον τρόπο επιστροφής τους, είτε απευθείας από τον φορέα ασφάλισης υγείας σας είτε από το εθνικό σημείο επαφής στη χώρα της ΕΕ στην οποία είστε ασφαλισμένοι.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: