Εργαλεία εξυπηρέτησης

Επιλογή γλώσσας

Σημαία της ΕΕ

Διαδρομή πλοήγησης

Μενού

Τελευταίος έλεγχος : 12/02/2018

Δαπάνες και επιστροφή δαπανών: προγραμματισμένη ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό

Απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το άρθρο 50 της ΣΕΕ: Περισσότερες πληροφορίες

επί του παρόντος, το ΗΒ εξακολουθεί να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που αυτό συνεπάγεται.

 • Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κοινή έκθεση της ΕΕ και του ΗΒ της 8ης Δεκεμβρίου 2017English
 • Εκδόσεις της ΕΕ για το BrexitEnglish
 • Πληροφορίες και οδηγίες της κυβέρνησης του ΗΒ για το BrexitEnglish

Υπάρχουν δύο τρόποι για να καλύψετε τις δαπάνες της προγραμματισμένης ιατρικής περίθαλψής σας σε άλλη χώρα της ΕΕ:

1. Να καλύψει ο ασφαλιστικός σας φορέας απευθείας όλες τις δαπάνες:

 • Το σύστημα αυτό ισχύει για τους δημόσιους φορείς υγειονομικής περίθαλψης - μπορεί όμως να μην καλύπτει την ιδιωτική περίθαλψη.
 • Πριν από το ταξίδι σας για ιατρική περίθαλψη, πρέπει να ζητήσετε προέγκριση από τον ασφαλιστικό σας φορέα. Αν λάβετε προέγκριση, θα σας δοθεί το σχετικό έντυπο έγκρισης (το λεγόμενο έντυπο S2)
 • Το κόστος της ιατρικής περίθαλψης θα καλυφθεί από τον ασφαλιστικό σας φορέα σύμφωνα με τα ποσοστά επιστροφής που ισχύουν στη χώρα όπου θα λάβετε την περίθαλψη.
 • Η επιστροφή των δαπανών γίνεται συνήθως με απευθείας ρύθμιση μεταξύ των αρμόδιων ασφαλιστικών φορέων, έτσι δεν θα πρέπει να πληρώσετε για την περίθαλψη.

Ωστόσο, αν λάβετε περίθαλψη σε χώρα στην οποία οι ασθενείς πληρώνουν συνήθως για την περίθαλψή τους και στη συνέχεια οι δαπάνες τους επιστρέφονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα, ενδεχομένως να πρέπει να καλύψετε εκ των προτέρων μερικές δαπάνες. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών από την αρμόδια αρχή στη χώρα στην οποία λάβατε την περίθαλψη. Θα σας επιστραφούν απευθείας οι δαπάνες περίθαλψης στα ίδια ποσοστά που ισχύουν και για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον ασφαλιστικό σας φορέα να σας επιστραφούν οι δαπάνες όταν γυρίσετε στο χώρα σας. Εάν το ποσοστό επιστροφής των δαπανών για την ιατρική περίθαλψη που λάβατε στο εξωτερικό είναι υψηλότερο στη χώρα στην οποία είστε ασφαλισμένος, δικαιούστε να ζητήσετε συμπληρωματική επιστροφή δαπανών από τον ασφαλιστικό σας φορέα ώστε να καλυφθεί η διαφορά.

2. Να πληρώσετε για την περίθαλψη και στη συνέχεια να ζητήσετε επιστροφή των δαπανών:

 • Η επιλογή αυτή καλύπτει όλους τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, δημόσιους και ιδιωτικούς.
 • Θα σας επιστραφούν οι δαπάνες μέχρι το ύψος του κόστους της εν λόγω περίθαλψης στη χώρα σας, αλλά μόνον αν δικαιούστε αυτή την περίθαλψη στη χώρα σας.

Ενδέχεται να πρέπει να υποβάλετε αίτηση προέγκρισης για νοσοκομειακή περίθαλψη ή για πολύ εξειδικευμένη και ακριβή θεραπευτική αγωγή - ενημερωθείτε σχετικά από το εθνικό σημείο επαφής.

Η επιστροφή εξόδων χωρίς προέγκριση δεν είναι δυνατή στην Ελβετία.

Αληθινή ιστορία 1

Προέγκριση: δεν χρειάζεται πάντοτε, αλλά είναι καλύτερο να την έχετε

Ο Ούγκο επιθυμεί να μεταβεί στη Γερμανία για να υποβληθεί σε θεραπευτική αγωγή για καταρράκτη (η οποία καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του φορέα). Ωστόσο, το κόστος της θεραπευτικής αγωγής είναι υψηλότερο στη Γερμανία απ' ό, τι στη χώρα του. Ο Ούγκο θέλει να του καλύψουν το πλήρες κόστος της θεραπευτικής αγωγής και γι' αυτό πρέπει να υποβάλει αίτηση προέγκρισης στον ασφαλιστικό του φορέα. Εάν λάβει την προέγκριση, μπορεί να μεταβεί στο εξωτερικό και να υποβληθεί στη θεραπευτική αγωγή που επιθυμεί. Η επιστροφή του πλήρους κόστους θα ρυθμιστεί από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς.

Η Υβόννη επιθυμεί να υποβληθεί στην ίδια θεραπευτική αγωγή για καταρράκτη, πάλι στη Γερμανία. Στην περίπτωσή της το κόστος καλύπτεται επίσης κανονικά από τον ασφαλιστικό της φορέα. Θέλει να υποβληθεί στη θεραπευτική αγωγή το συντομότερο δυνατό. Η Υβόννη επικοινωνεί με το εθνικό σημείο επαφής στη χώρα της για να ενημερωθεί αν θα πρέπει να ζητήσει προέγκριση και της απαντούν ότι δεν χρειάζεται. Μεταβαίνει συνεπώς στο εξωτερικό και υποβάλλεται στη θεραπευτική αγωγή. Η Υβόννη καταβάλλει η ίδια τα έξοδα της θεραπευτικής αγωγής και ζητά την επιστροφή τους από τον ασφαλιστικό της φορέα όταν επιστρέφει στη χώρα της. Δεδομένου ότι δεν είχε λάβει προηγούμενη έγκριση και το κόστος της θεραπευτικής αγωγής είναι ελαφρώς υψηλότερο στη Γερμανία, η Υβόννη πρέπει να καταβάλει η ίδια μέρος του κόστους. Χωρίς προέγκριση, ο ασφαλιστικός της φορέας εφαρμόζει το ποσοστό επιστροφής που ισχύει στη χώρα της.

Αληθινή ιστορία 2

Μπορεί να χρειαστεί να καταβάλετε ορισμένες δαπάνες εκ των προτέρων, ακόμη και με προηγούμενη έγκριση

Η Αγκάθα επιθυμεί να υποβληθεί σε μια δύσκολη χειρουργική επέμβαση στη Φιλανδία σε νοσοκομείο συμβεβλημένο με το δημόσιο σύστημα υγείας. Εφόσον για τη χειρουργική αυτή επέμβαση απαιτείται προηγούμενη έγκριση, είτε για απευθείας πληρωμή είτε για επιστροφή των εξόδων, η Αγκάθα υποβάλλει αίτηση για προέγκριση και, αν τη λάβει, το κόστος της επέμβασης καλύπτεται απευθείας.

Ο Μπερνάρ επιθυμεί να υποβληθεί στην ίδια χειρουργική επέμβαση στη Φιλανδία, αλλά σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να υποβάλει αίτηση για προέγκριση, αλλά δεν ισχύει η επιλογή της απευθείας πληρωμής των δαπανών. Εάν λάβει την προέγκριση, ο Μπερνάρ οφείλει να καταβάλει τα έξοδα της χειρουργικής επέμβασης και να ζητήσει στη συνέχεια την επιστροφή τους. Θα του επιστραφούν τα έξοδα μέχρι το ύψος του κόστους της εν λόγω επέμβασης στη χώρα του.

Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα επιλέξετε, ο ασφαλιστικός σας φορέας δεν μπορεί να σας αρνηθεί το αίτημά σας για προέγκριση αν:

 • η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε δεν μπορεί να σας παρασχεθεί στη χώρα σας, αλλά καλύπτεται από την ασφάλισή σας, και
 • δεν μπορείτε να υποβληθείτε στη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε στη χώρα σας χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα κατάσταση της υγείας σας και την πορεία της ασθένειάς σας

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τις σχετικές δαπάνες και τον τρόπο επιστροφής τους, είτε απευθείας από τον ασφαλιστικό σας φορέα είτε από το εθνικό σημείο επαφής στη χώρα της ΕΕ στην οποία θέλετε να υποβληθείτε σε θεραπευτική αγωγή.

Δημόσιες διαβουλεύσεις
  Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;
  Ζητήστε βοήθεια και συμβουλές