Τελευταίος έλεγχος: 25/02/2020

Καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Κορονοϊός: Ασφαλής επανέναρξη των ταξιδιών

112: ενιαίος αριθμός έκτακτης ανάγκης στις χώρες της ΕΕ

Το 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορείτε να καλείτε δωρεάν από σταθερά και κινητά τηλέφωνα σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Καλώντας τον αριθμό αυτό συνδέεστε απευθείας με τις υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών: αστυνομία, ασθενοφόρα, πυροσβεστική.

Εκτός από το 112, λειτουργούν και οι εθνικοί αριθμοί έκτακτης ανάγκης, αλλά το 112 είναι ο μόνος αριθμός μέσω του οποίου έχετε πρόσβαση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Το 112 χρησιμοποιείται επίσης σε ορισμένες χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελβετία και η Νότιος Αφρική.

Περισσότερα για το 112 σε κάθε χώρα της ΕΕen.

Παράδειγμα

Προλαμβάνοντας μια καταστροφή

Ο Τάσος από την Ελλάδα πήγε για σπουδές στη Λισαβόνα και λίγο καιρό μετά το διαμέρισμά του έπιασε φωτιά. Δεν γνώριζε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης στην Πορτογαλία, αλλά θυμήθηκε ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τον ευρωπαϊκό αριθμό 112 σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάλεσε λοιπόν το 112 και συνδέθηκε απευθείας με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Λισαβόνας οι οποίες έστειλαν αμέσως την πυροσβεστική.

Όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας. Εάν χρειάζεστε επείγουσα ιατρική φροντίδα, με την κάρτα αυτή απλουστεύονται οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και διευκολύνεται η επιστροφή των χρημάτων που δαπανήσατε για δημόσιες υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης.

Αγνοούμενα παιδιά: 116 000

Σε περίπτωση εξαφάνισης του παιδιού σας, είτε στη χώρα όπου κατοικείτε είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ, μπορείτε να καλέσετε το 116 000, την ανοικτή γραμμή για αγνοούμενα παιδιάen. Η ανοικτή γραμμή 116 000 λειτουργεί σήμερα και στις 28 χώρες της ΕΕen.

Μπορείτε επίσης να καλέσετε τον αριθμό αυτό για να δηλώσετε την εξαφάνιση ενός παιδιούen. Μέσω της γραμμής αυτής παρέχονται οδηγίες και στήριξη στις οικογένειες των παιδιών που αγνοούνται.

Παράδειγμα

Πώς να δηλώσετε την εξαφάνιση παιδιού

Ενώ έκαναν διακοπές στη Γαλλία, ο Αντρέας και η Κίρστεν, ένα ζευγάρι από τη Γερμανία βρέθηκαν σε απόγνωση όταν η κόρη τους εξαφανίστηκε στη διάρκεια μιας εκδρομής. Πέρασαν κάποιες ώρες χωρίς να βρουν ίχνη της. Δήλωσαν το περιστατικό στην αστυνομία, αλλά θυμήθηκαν τον αριθμό κλήσης για τα αγνοούμενα παιδιά στη Γερμανία. Επειδή γνώριζαν ότι η ανοικτή γραμμή 116 000 λειτουργεί και στη Γαλλία, κάλεσαν τον αριθμό και πήραν συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές.

Συχνές ερωτήσεις

Νομοθεσία της ΕΕ

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες για τους κανόνες που ισχύουν σε συγκεκριμένη χώρα;

Χρειάζεστε βοήθεια από τις υπηρεσίες υποστήριξης;

Επικοινωνήστε με ειδικευμένες υπηρεσίες παροχής βοήθειας

Διαβιβάστε αυτή τη σελίδα: