Последна проверка: 01/04/2022

Спешни случаи

Коронавирус: Безопасно възобновяване на пътуванията

112 – единен номер на ЕС за спешни повиквания

112 е европейският номер за спешни повиквания, на който можете да се обадите безплатно от стационарни и мобилни телефони в целия ЕС. Чрез него ще се свържете директно със службите за спешна помощ – полиция, бърза медицинска помощ, пожарна.

Националните номера за спешни повиквания все още се използват наред със 112. 112 обаче е единственият номер, чрез който можете да се свържете със службите за спешна помощ във всички страни от ЕС.

Лична история

Предотвратяване на злополука

В апартамента на гръка Анастасиос в Лисабон избухва пожар малко след като той се е преместил да учи в Португалия. Той не знае португалския номер за спешни повиквания, но се сеща, че може да набере номер 112 в Португалия, също както в Гърция или другаде в ЕС. Той звъни на 112 и се свързва директно със службите за спешна помощ в Лисабон, които веднага изпращат екип на пожарната на неговия адрес.

Когато пътувате в ЕС, не забравяйте да вземете със себе си вашата Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Ако се нуждаете от спешна медицинска помощ, вашата ЕЗОК ще улесни административните формалности и ще ви помогне да възстановите разходите си за лечение.

116 000 – изчезнали деца

Ако детето ви изчезне във вашата или в друга страна от ЕС, можете да позвъните на 116 000 – горещата линия за изчезнали деца. В момента горещата линия 116 000 е достъпна във всички страни от ЕС.

Можете да използвате горещата линия, за да съобщите за изчезнало дете. Освен това семействата на изчезнали деца могат да получат насоки и подкрепа.

Лична история

Как да съобщите за изчезнало дете

По време на ваканция във Франция Андреас и Кирстен, двойка от Германия, изпадат в ужас, когато дъщеря им изчезва по време на екскурзия. Няколко часа по-късно те все още не могат да я намерят. Те съобщават за случая на полицията, но се сещат и за телефонния номер за съобщаване за изчезнали деца в Германия. Понеже знаят, че горещата линия 116 000 функционира и във Франция, те набират номера и получават съвет какво да правят с помощта на френските власти.

Често задавани въпроси

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: