Развиване на бизнес
Последна проверка: 09/03/2020

Организиране на планирано лечение в чужбина

Засегнати сте от Брексит?

Имате право да организирате лечение, като консултация със специалист, хирургическа интервенция или лечение на конкретно заболяване, в друга страна от ЕС при същите условия и разходи като нейните граждани.

Въпреки това някои страни могат да ограничат достъпа до определени видове здравни услуги в чужбина (например болнично лечение или високоспециализирано и скъпо лечение). Освен това обикновено ви е необходимо предварително разрешение от вашата здравноосигурителна каса, за да можете да организирате лечение в чужбина.

В зависимост от вида на лечението, което ви е необходимо, и от правилата във вашата страна, разходите ви могат да бъдат покрити частично или изцяло. Прочетете повече за разходите и възстановяването на суми за планирано лечение.

Как да организирате лечението си в чужбина

1. Проверете здравното си осигуряване

Преди да заминете да се лекувате в чужбина, ще трябва да:

2. Намерете къде да се лекувате

Ще трябва да намерите доставчик на здравно обслужване (болница, лечебно заведение), предлагащ нужното ви лечение в друга страна от ЕС. За целта можете:

Имайте предвид, че здравните системи в другите страни от ЕС може да не функционират по същия начин като здравната система във вашата страна.

Лична история

Свържете се с вашия национален орган за контакт и със здравноосигурителната си каса, преди да организирате лечението си

Орели живее във Франция. Тя трябва да се подложи на операция и е намерила специализирана клиника в Люксембург, където живеят нейните родители. Тя е открила подходящ специалист в обществена болница близо до дома на родителите си, но не е сигурна как да организира лечението си там.

Орели се обажда на националния орган за контакт във Франция и на своята здравноосигурителна каса. Оттам ѝ предоставят цялата необходима информация, за да кандидатства за предварително разрешение. Орели попълва съответния формуляр. Ако получи разрешение, тя може да уреди лечението си направо с болницата в Люксембург.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: