Последна проверка: 28/06/2022

Покупка и вземане на лизинг на автомобил

Като гражданин на ЕС можете да купувате или продавате автомобил навсякъде в ЕС.

Вашето право на законова защита

Правата ви при покупка на автомобил в чужбина, включително ДДС, който трябва да заплатите, се различават в зависимост от това:

По принцип се ползвате с най-високо равнище на законова защита при покупката на нов автомобил от професионален продавач, установен в страна от ЕС.

Съгласно правилата за правата на потребителите в ЕС вие разполагате с минимум 2 години гаранция, ако купеният от вас автомобил се окаже дефектен или не отговаря на рекламата.

В някои страни от ЕС срокът на гаранцията за употребявани автомобили може да бъде намален до минимум 1 година. Продавачът и купувачът трябва да се споразумеят за това в момента на закупуване.

Имайте предвид, че потребителските права в ЕС не важат за продажбите между частни лица, така че трябва да сте изключително внимателен при покупката на автомобил от физическо лице.

Проверете документите на автомобила

При покупката на автомобил в чужбина се уверете, че продавачът ви е предоставил всички документи, които са необходими, за да регистрирате превозното средство в страната, в която живеете. Проверете дали притежавате оригиналните документи за автомобила.

Транспортиране на новозакупен автомобил

Когато купувате нов автомобил в друга страна от ЕС, ще трябва внимателно да обмислите как да го транспортирате до вашата страна, тъй като той все още няма да бъде регистриран там:

Предупреждение

Уверете се, че гаранцията ви е валидна и че регистрационните номера се признават в страните, през които ще преминете. Тъй като в ЕС временните регистрационни номера не са хармонизирани, тяхното получаване или признаване от друга страна от Съюза може да се окаже трудно. Проверете как стои въпросът, като се обърнете към съответните органи в областта на автомобилното застраховане и регистрация.

Трябва да получите постоянните регистрационни номера на вашия автомобил в страната, в която го регистрирате — това обикновено е страната, в която живеете или пребивавате постоянно.

Лична история

Ирина купува кола в Германия и иска да я откара у дома си в Дева, Румъния. Продавачът ѝ помага да получи временни регистрационни номера и застраховка, която е валидна в четирите страни, през които тя ще премине.

За беда в Унгария полицията я спира. Казват ѝ, че няма право да управлява автомобила там с тези регистрационни номера. В действителност жълтите регистрационни номера, които Ирина има, са валидни само в Германия. Тя е глобена, а регистрационните номера са конфискувани. Най-накрая Ирина трябва да прибегне до услугите на транспортна компания, която да откара автомобила в Румъния. 

Преместване в чужбина с автомобил, закупен на лизинг

Имайте предвид, че в такъв случай може да възникнат трудности. Когато закупувате автомобил на лизинг, можете да го използвате за срока на лизинга, като при изтичането на договора имате право да закупите превозното средство. Преди това обаче лицето или дружеството, което ви е предоставило автомобила на лизинг, е негов законен собственик.

Тъй като сте задължен да застраховате и регистрирате автомобила в страната, в която пребивавате, може да срещнете проблеми, ако застраховката ви не е валидна в страната, в която искате да се преместите.

Лицето или дружеството, което ви е предоставило автомобила на лизинг, може също така да не се съгласи да регистрирате превозното средство в друга страна от ЕС.

Лична история

Золтан приема нова работа в Германия и се премества там със семейството си и своята кола, взета на лизинг. След 6 месеца той открива, че трябва да регистрира автомобила в Германия, за да може да го използва там.

Тъй като срокът на лизинга изтича след 3 месеца, лизинговата компания — унгарска банка — не се съгласява да прекрати регистрацията на автомобила в Унгария. Най-накрая Золтан трябва да прекрати договора с банката предсрочно и да плати допълнителни такси.

За по-подробни съвети вижте препоръките при трансгранични покупки на автомобил en fr на мрежата на европейските потребителски центрове (ECC-net).

Вижте и правилата относно проверката на превозните средства, отговорностите на продавача, договора за продажба, временните регистрационни номера, както и с кого да се свържете в случай на спор или измама в страната, в която е извършена покупката:

Изберете държава

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: