Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Последна проверка : 01/03/2018

Учене в чужбина и възможности за стипендии

Решение на Обединеното кралство да се позове на член 50 от Договора за Европейския съюз: Повече информация

За момента Обединеното кралство остава пълноправен член на ЕС и правата и задълженията, свързани с това, продължават да се прилагат изцяло във и по отношение на страната:

  • Въпроси и отговори въз основа на съвместния доклад на ЕС и Обединеното кралство от 8 декември 2017 г.English
  • Публикации на ЕС за БрекзитEnglish
  • Информация на правителството на Обединеното кралство и насоки относно БрекзитEnglish

Следване в чужбина с „Еразъм+"

Ако сте студент, можете да получите част от вашето образование в чужбина или да преминете стаж в предприятие чрез програма „Еразъм+".

Ако искате да прекарате част от обучението си в чужбина, най-напред се свържете с вашия собствен университет.

Когато отидете да учите в чужбина по линия на „Еразъм+":

  • вие не трябва да плащате такси за регистрация или обучение на приемащия университет,
  • обучението ви в чужбина се смята за неразделна част от вашата програма за обучение,
  • получавате стипендия от ЕС за разходите ви за издръжка и пътуване.

Признаване на периода на обучение в чужбина

Вашият университет трябва да признае периода ви на обучение в чужбина като валиден за получаване на вашата диплома, ако изпълните учебната програма, договорена преди обмена.

Съвместни учебни програми

Програмата „Еразмус Мундус" ви позволява да се запишете в магистърска или докторска програма, предлагана съвместно от университети, разположени в различни страни от ЕС, а понякога дори извън Европа. Ще учите и провеждате изследвания в поне две страни и в края на програмата ще получите съвместна диплома от всички участващи университети. Стипендиите по „Еразмус Мундус" са достъпни за студенти от Европа и целия свят.

Заинтригувахме ли ви? Проверете в интернет кои магистърскиEnglish и докторскиEnglish програми участват в „Еразмус Мундус" . За информация за изискванията за прием и сроковете за кандидатстване посетете уебсайта на съвместната магистърска или докторска програма, която сте избрали.

Партньорства отвъд границите на ЕС

Със стипендиите по програма „Еразмус Мундус" могат също да бъдат подкрепени партньорства с университети от множество страни и региони по света.

В рамките на тези партньорства се предоставят стипендии на европейски студенти да учат в страни извън ЕС и на студенти извън Европа — да следват в университети от Съюза. Научете повече за партньорстватаEnglish, предлагащи стипендии за граждани на вашата страна. Посетете уебсайта на съответното партньорство, за да научите повече за предлаганите курсове, изискванията за прием и сроковете за кандидатстване.

Интересувате се от академичното сътрудничество на ЕС с Австралия, Япония, Нова Зеландия и Република Корея? Вижте програмата за сътрудничествоEnglish.

Посетете международния отдел във вашия университет

Вашият университет най-вероятно участва и в други програми за международен обмен. Можете да научите повече за „Еразъм+" и другите възможности за обмен от международния отдел във вашия университет.

Обществени консултации
    Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
    Потърсете помощ и съвети