Последна проверка: 07/07/2020

Вземане под наем на автомобил

Засегнати сте от Брексит?

Не съществуват специални правила на ЕС за наемане на автомобили, но все пак се ползвате с основни потребителски права, когато вземате под наем автомобил в друга страна от ЕС. Това включва:

Когато резервирате автомобил, трябва да правите разлика между дружества за отдаване на автомобили под наем и посредници или брокери. Посредниците не предоставят автомобили под наем, а резервират кола в специализираното дружество от ваше име. В случай на спор единствено дружеството за отдаване на автомобили под наем носи отговорност за изпълнението на договора, освен ако в него не е посочено друго.

Ограничено право на анулиране

Ако сте резервирали автомобил онлайн, по телефона или с поръчка по пощата в ЕС, вие нямате автоматично право да анулирате резервацията и да поискате възстановяване на платената сума, въпреки че това може да е предвидено в условията на компанията за отдаване на автомобили под наем.

Вземането на автомобили под наем не е обхванато от правилата на ЕС, даващи ви право на 14-дневен срок за отказ.

Принцип на недискриминация

Дружествата за отдаване на автомобили под наем могат да определят свои собствени цени и условия в различните страни от ЕС въз основа на разходите си и други фактори. Въпреки това, когато наемате автомобил — независимо дали онлайн или в помещенията на дружество за отдаване на автомобили под наем — правилата на ЕС забраняват дискриминация въз основа на националност или на местоживеене.

Лична история

Стефани от Германия иска да вземе кола под наем в Ирландия. Цената, посочена на сайта на фирмата за автомобили под наем, е 70 евро.

Когато Стефани казва на служителите на фирмата къде живее, цената нараства до 140 евро. Като причина за това от фирмата посочват, че Стефани не пребивава постоянно в Ирландия.

Тъй като смята, че това е несправедливо, Стефани се свързва с Poradenství a pomoc z evropského spotřebitelského centra ve vaší zemien , който успява да убеди фирмата да приведе политиката си в съответствие с правилата на ЕС.

Бъдете внимателни, когато резервирате!

Уверете се, че разбирате реда и условията, преди да наемете автомобил. Основните неща, на които трябва да обърнете внимание, са:

Застраховка

Всяка взета под наем кола трябва да има застраховка срещу вреди, причинени на трети лица, валидна във всички страни от ЕС. Тази застраховка трябва да бъде включена в наема за автомобила.

Можете също така да сключите застраховка по избор, покриваща други рискове, например травми на водача, щети по автомобила, кражба на автомобила или намиращи се в него вещи, вандализъм, правна помощ.

Уверете се, че сте наясно какви видове щети са включени във вашия застрахователен договор. Те би трябвало да са посочени в условията на договора ви за наем.

Управление на взет под наем автомобил в друга страна

Ако смятате да използвате наетия от вас автомобил в няколко държави,трябва да информирате за това дружеството за отдаване на автомобили под наем, когато правите резервацията. Ако оттам ви позволят да откарате колата в страна, различна от тази, която посещавате, могат да проверят дали разполагате с необходимите документи, застраховка и застраховка за пътна помощ.

Ако живеете в ЕС и наемете автомобил в страна извън Съюза, като например Швейцария, важат специални правила при управление на автомобила в страните от ЕС.

Ако планирате да пътувате с наетия от вас автомобил в страни от ЕС и извън него — например от Швейцария до Франция, Германия, Австрия или Италия — трябва да уведомите предварително компанията за отдаване на автомобили под наем. Оттам могат да ви дадат регистриран в ЕС автомобил, за да се съобразят с митническите закони на Съюза. Повечето компании за отдаване на автомобили под наем в Швейцария предоставят автомобили, регистрирани в ЕС, на лица, пребиваващи в Съюза, за да бъдат спазени митническите правила на ЕС. Трябва обаче да проверите това в съответната компания.

Компанията трябва също така да гарантира, че автомобилът отговаря на митническите правила и правилата за движение по пътищата в страната, в която ще пътувате. В много страни например зимните гуми са задължителни през определени месеци от годината.

Проверете информацията за пътната безопасност, когато пътувате с автомобил в друга страна от ЕС.

Валидност на шофьорските книжки

Ако планирате да наемете и да карате автомобил в друга страна от ЕС, трябва да проверите дали шофьорската ви книжка е валидна там.

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Споделяне на страницата: