Развиване на бизнес
Последна проверка: 01/04/2022

Система e-Call за спешни повиквания от автомобил, основаваща се на телефон 112

Коронавирус: Безопасно възобновяване на пътуванията

Системата eCall, използвана в моторни превозни средства в целия ЕС, извършва автоматично безплатни повиквания до телефон 112 в случай на тежко пътнотранспортно произшествие. Можете също така да задействате eCall ръчно чрез натискане на бутон.

Как функционира системата eCall

Вашата система eCall работи във всички страни от ЕС. Където и да се намирате, ако вашето превозно средство претърпи тежко пътнотранспортно произшествие, ще бъдете свързан с най-близката служба за спешна помощ. Няма значение къде е закупено или къде е регистрирано вашето МПС.

Когато системата eCall се задейства, тя се свързва с най-близкия център за спешна помощ, като осъществява едновременно телефонна връзка и изпраща определени данни до центъра. Това дава възможност на шофьора и пътниците в превозното средство да общуват с оператора в центъра за спешна помощ, като същевременно до центъра автоматично се изпраща минимален набор от данни (точното местоположение, часът на произшествието, регистрационния номер на превозното средство и посоката на движение). Така службите за спешна помощ могат да оценят вашето състояние и да предприемат необходимите действия.

Ако системата eCall не се задейства, ще получите предупредителен сигнал.

Предупреждение

Информация от вашата кола се изпраща единствено в случай на тежко пътнотранспортно произшествие.

Системи за спешни повиквания eCall, предоставяни от трети страни

Съгласно правилата на ЕС имате право да използвате система eCall, поддържана от услуги, предоставяни от трети страни (УПТС), в допълнение към стандартната система, основаваща се на номер 112. Тези допълнителни услуги могат да включват например пътна помощ. За разлика от безплатната услуга за eCall, основаваща се на телефон 112, може да трябва да заплатите за всички допълнителни услуги, предоставяни от трети страни.

Всяка система eCall, поддържана от УПТС трябва да:

Предупреждение

Ако се ползвате от допълнителни услуги в рамките на система за eCall, поддържана от УПТС, трябва изрично да се съгласите с проследяването и обработката на вашите лични данни в този контекст.

Задължителна за всички нови модели леки автомобили

Ако си купите нов модел автомобил, одобрен за производство след 31 март 2018 г., в него трябва да има инсталирана система за eCall, базирана на номер 112. Това правило се отнася за автомобили с не повече от 8 места и за лекотоварни превозни средства. Ако имате автомобил, който вече е регистриран, не сте длъжен да инсталирате устройство за eCall, но това може да бъде направено, ако вашият автомобил отговаря на техническите изисквания.

eCall — неприкосновеност на личния живот и защита на вашите лични данни

Вашата система за eCall се задейства само когато вашето МПС претърпи тежка злополука. През останалото време системата не е активна. Това означава, че когато просто пътувате с вашето моторно превозно средство, не се извършва проследяване (регистриране на местоположението на автомобила или наблюдение на начина на шофиране) или предаване на данни.

Когато системата eCall, базирана на номер 112, извърши повикване, вашите лични данни се обработват в съответствие с правилата на ЕС за защита на данните. Това означава, че службите за спешна помощ получават само ограничен набор от данни, от които се нуждаят, за да се заемат с произшествието. Вашите данни не се съхраняват по-дълго, отколкото е необходимо, и биват изтривани, когато вече не са нужни. Научете повече за правилата на ЕС за защита на личните данни и неприкосновеност на личния живот.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: