Инструменти на сайта

Избор на език

знаме на ЕС

Навигационна пътека

Меню

Актуализация : 04/09/2017

Нелоялно ценообразуване

В целия ЕС продавачите трябва да посочват цените на стоките достатъчно ясно, за да можете лесно да сравнявате сходни продукти и да сте добре информиран, преди да направите избор, независимо от това как са пакетирани стоките или колко единици стока се продават заедно.

Когато рекламират или продават нещо, предприятията са правно задължени да ви предоставят напълно ясна информация за цената, която ще трябва да заплатите.

Пълна ценова информация

Цената, посочена в оферта, трябва да включва всички данъци и разходи за доставка. Ако има допълнителни разходи, които не могат да бъдат изчислени предварително, трябва да ви уведомят за това.

Лична история

Стивън от Шотландия намира много евтини полети до Испания на уебсайта на авиокомпания. Но след като приключва с онлайн резервацията, вижда, че крайната цена се е удвоила, като включва различни допълнителни такси, които не са били споменати в процеса на резервацията.

Стивън се свързва с отдела за обслужване на клиенти, откъдето му казват, че първоначалната цена е просто ориентировъчна. Разговор с шотландския потребителски център обаче потвърждава, че макар и авиокомпаниите да имат право да искат допълнително заплащане за неща като багаж или храна по време на полет, това трябва да бъде посочено в началото (заедно с всички други допълнителни такси, данъци и т.н.). Освен това допълнителните разходи, които не са по избор, като например административни такси или такси за плащане, трябва винаги да са включени в първоначалната цена.

След намеса на потребителския център авиокомпанията вече посочва всички добавки към цената по ясен и недвусмислен начин в началото на процеса на резервация.

Когато нещо се рекламира като „безплатно", не могат да ви карат да плащате какво и да е освен разходите за:

  • отговор на рекламата,
  • вземане на артикула или неговата доставка.

Лесно сравняване – цена за единица бройка

Трябва да имате възможност да сравнявате цените на различни марки и на опаковките с различни размери, за да видите например колко ще спестите, ако купите голяма опаковка зърнени закуски вместо малка кутия.

За да можете да правите това, на всички стоки трябва да е отбелязана не само продажната цена, но и цената на единица мярка – например цената на килограм или на литър. Тази информация трябва да е ясна, четлива и лесно забележима.

Това правило се отнася и до рекламите, в които се споменава продажна цена.

Лична история

Надин живее в Белгия, близо до границата с Германия, с петмесечната си дъщеря Клара. За да спести пари, тя започва да сравнява цените на бебешките пелени в различни магазини както в Белгия, така и от другата страна на границата в Германия.

Надин открива германски търговец, който предлага пакети със същите пелени, които тя купува в Белгия, на същата цена. След като се вглежда по-внимателно в цената за една пелена обаче, тя разбира, че немските пакети съдържат по 140 пелени, докато тези в Белгия – само по 90, което ги прави много по-скъпи. Тя веднага започва да купува пелени само от немския магазин.

Не забравяйте да проверите каква е цената за единица бройка, преди да направите своята покупка.

Изключения

По-долу са посочени примери за стоки, за които могат да не се прилагат правилата за посочване на цена за единица бройка, защото посочването ѝ може да породи объркване, или поради особения характер или цел на стоката:

  • продукти, продавани в автомати за продажба;
  • предмети, продавани на търг;
  • произведения на изкуството или антики.

За повече информация: Прилагане на Директивата за нелоялните търговски практикиEnglish

Обществени консултации
    Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?
    Потърсете помощ и съвети