Последна проверка: 23/01/2023

Нелоялно ценообразуване

В целия ЕС продавачите трябва да посочват цените на стоките достатъчно ясно, за да можете лесно да сравнявате сходни продукти и да сте добре информиран, преди да направите избор, независимо от това как са пакетирани стоките или колко единици стока се продават заедно.

Когато рекламират или продават нещо, предприятията са правно задължени да ви предоставят напълно ясна информация за цената, която ще трябва да заплатите.

Пълна ценова информация

Цената, посочена в дадена оферта, трябва да включва всички данъци и разходи за доставка. Ако има допълнителни разходи, които не могат да бъдат изчислени предварително, трябва да ви уведомят за това.

Лична история

Данъците и таксите трябва да са включени в общата цена

Стефан от Белгия намира много евтини полети до Испания на уебсайта на авиокомпания. Но след като приключва с онлайн резервацията, вижда, че крайната цена се е удвоила, като включва различни допълнителни такси, които не са били споменати в процеса на резервацията.

Стефан се свързва с отдела за обслужване на клиенти, откъдето му казват, че първоначалната цена е просто ориентировъчна. Разговор с белгийския потребителски център обаче потвърждава, че макар и авиокомпаниите да имат право да искат допълнително заплащане за неща като багаж или храна по време на полет, това трябва да бъде посочено в началото (заедно с всички други допълнителни такси, данъци и т.н.). Освен това допълнителните разходи, които не са по избор, като например административни такси или такси за плащане, трябва винаги да са включени в първоначалната цена.

Въпросната авиокомпания вече ясно посочва всички добавки към цената в началото на процеса на резервация.

Когато нещо се рекламира като „безплатно“, не могат да ви карат да плащате какво и да е освен разходите за:

Лесно сравняване — цена за единица мярка

Трябва да имате възможност да сравнявате цените на различни марки и на опаковките с различни размери, за да видите например колко ще спестите, ако купите голяма опаковка зърнени закуски вместо малка кутия.

За да можете да правите това, на всички стоки трябва да е отбелязана не само продажната цена, но и цената на единица мярка — например цената на килограм или на литър. Тази информация трябва да е ясна, четлива и лесно забележима.

Това правило се отнася и до рекламите, в които се споменава продажна цена.

Лична история

Проверете единичната цена на продукта, който купувате

Надин живее в Люксембург, близо до границата с Германия, заедно с петмесечната си дъщеря. За да спести пари, тя започва да сравнява цените на бебешките пелени в различни магазини както в Люксембург, така и от другата страна на границата в Германия.

Надин открива германски търговец, който предлага пакети със същите пелени, които тя купува в Люксембург, на същата цена. След като се вглежда по-внимателно в цената за една пелена обаче, тя разбира, че немските пакети съдържат по 140 пелени, докато тези в Люксембург — само по 90, което ги прави много по-скъпи. Тя веднага започва да купува пелени само от немския магазин.

Изключения

По-долу са посочени примери за стоки, за които могат да не се прилагат правилата за посочване на единичната цена, защото посочването ѝ може да породи объркване, или поради особения характер или цел на стоката:

Подвеждащи твърдения за намаляване на цените

Твърдения за намаление на цените, като например „преди 50 евро, сега 25 евро“, могат да бъдат подвеждащи, ако първоначалната продажна цена (известна като „базова цена“) е завишена. Във всички държави от ЕС търговците са задължени, когато предлагат отстъпка, да посочат най-ниската цена, прилагана за изделието, най-малко 30 дни преди обявяването на намалението на цената.
Тази информация ви позволява да прецените дали отстъпката е действителна или не.

Лична история

Не позволявайте да ви мамят с отстъпки

Башя от Полша преглежда онлайн магазин по време на пътуването си с влак от работа към дома. Тя вижда чифт дизайнерски дънки, които харесва много. Добавя ги към кошницата си, но решава да отложи покупката до разпродажбите. Две седмици по-късно тя преглежда отново онлайн магазина, за да направи покупката, но се изненадва неприятно. Първоначалната цена, посочена до много привлекателната „намалена“ цена, всъщност е по-висока от цената, посочена две седмици преди разпродажбите. Разочарована, Башя не купува дънките.

Съгласно правилата на ЕС трябва да можете да прецените дали намалената цена действително е добра сделка, тъй като продавачите трябва да посочат най-ниската цена, която са начислявали за намалената стока през последните 30 дни.

Ценовата дискриминация не е позволена

Като гражданин на ЕС, даден търговец не може да иска от вас да заплатите повече при покупката на стока или услуга само поради вашето гражданство или държава на пребиваване. Някои различия в цените могат да бъдат обосновани, ако се дължат на обективни критерии, а не само на гражданството. Например различните пощенски разходи могат да означават, че плащате повече за доставка в една страна, отколкото в друга. Търговците обаче могат да определят различни нетни продажни цени в различни пунктове за продажба, като магазини и уебсайтове, или да използват определени оферти само в конкретен район на дадена страна членка. Съгласно правилата на ЕС всички тези оферти трябва да бъдат достъпни за потребителите от други страни от Съюза.

Не са оправдани разлики в достъпа до стоки или услуги за потребители от различни страни от ЕС в следните три случая:

Когато даден търговец има няколко национални версии на един и същ уебсайт, като например уебмагазин, който продава продукти в различни страни от ЕС, трябва да можете да избирате коя версия да използвате. Трябва да дадете позволение за пренасочване към определена национална версия на уебсайта. Също така трябва да можете да промените избора си по всяко време.

Персонализирано ценообразуване

Търговците на дребно могат да използват алгоритми, за да проследят вашите предпочитанията при сърфиране онлайн и да определят цените по съответния начин. Целта е да се определят цени въз основа на това, което бихте платили за определена стока. Тази практика не е незаконна, но като потребител имате право на пълна прозрачност на цените.

В съответствие с правилата на ЕС търговците са длъжни да ви информират дали цената е персонализирана въз основа на автоматизирано вземане на решения и профилиране на вашето конкретно потребителско поведение.

Лична история

Имате право да знаете

Ана от Румъния редовно преглежда любимите си онлайн магазини, като проверява цените на различни стоки, независимо дали ще ги купи или не. Освен колебанията в цените, тя също така забелязва, че цените се променят в зависимост от устройството, което използва. По-изненадващо е, че нейните приятели виждат различни цени, когато проверяват един и същ сайт по едно и също време, което я обърква още повече.

Съгласно правилата на ЕС, преди да направите покупка, имате право да знаете дали или кога търговецът използва алгоритъм, за да промени цената на продукта, от който се интересувате.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: