Последна проверка: 03/01/2023

Медицинска помощ при временен престой

Като гражданин на ЕС, ако неочаквано се разболеете при временен престой в друга страна от ЕС — независимо дали сте на почивка, в командировка или учите в чужбина — имате право на всички видове лечение, които не могат да бъдат отложени до прибирането ви у дома. Имате същото право на здравно обслужване като хората, осигурявани в страната, в която се намирате.

При пътуване в чужбина винаги носете със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Картата е доказателство, че сте здравноосигурени в държава от ЕС.

Ако нямате Европейска здравноосигурителна карта или не можете да я използвате (например за частни здравни услуги), не може да ви бъде отказано лечение, но може да се наложи да заплатите предварително за него и да поискате възстановяване на разходите си, когато се върнете у дома.

Издаване на Европейска здравноосигурителна карта

В някои страни Европейската здравноосигурителна карта се издава заедно с националната здравна карта. В други трябва да подадете заявление, за да ви я издадат.

Не би трябвало да заплащате нищо за вашата ЕЗОК. Трябва да я получите безплатно от вашата здравноосигурителна институция, преди да отидете в чужбина.

Предупреждение

Някои измамнически уебсайтове искат от вас да заплатите, за да поръчате своята Европейска здравноосигурителна карта чрез тях. Никога не използвайте тези уебсайтове. вместо това се свържете директно en с вашата здравноосигурителна институция.

Проверете във вашата здравноосигурителна институция до каква степен осигуровката ви обхваща членовете на вашето семейство.

Научете повече за Европейската здравноосигурителна карта (ЕЗОК) в:

Изберете държава

Моля, имайте предвид, че Европейската комисия не носи отговорност за съдържанието на външни уебсайтове.

Ограничения за използването на Европейската здравноосигурителна карта

Лична история

Сключете допълнителна застраховка за рискове при пътуване

Свен, който е шведски гражданин, отива на ски във Франция. На втория ден от почивката той наранява коляното си при спускане със ски и се налага да получи помощ от френската планинска спасителна служба. Когато се прибира у дома, той получава голяма сметка за разходите по неговото спасяване. Свен трябва да плати цялата сметка, тъй като Европейската здравноосигурителна карта не покрива разходите за спасителни дейности.

Вижте също

Често задавани въпроси

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: