Последна проверка: 09/03/2020

Нелоялни търговски практики

Засегнати сте от Брексит?

Когато купувате стоки и услуги където и да е в ЕС – от уебсайт, местен магазин или продавач от друга страна – правото на ЕС ви защитава от нелоялни търговски практики.

Когато рекламират, продават или доставят продукти, предприятията трябва да ви предоставят достатъчна и точна информация, която да ви позволи да се информирате добре, преди да вземете решение за покупка. Научете повече за информацията за стоката или услугата.

Ако не ви предоставят информация, действията им може да се считат за нелоялни. Имате право на обезщетение, ако са се отнесли несправедливо с вас.

Заблуждаващи и агресивни практики

Вие сте защитен от 2 основни категории нелоялни търговски практики:

Определени търговски практики са забранени при всякакви обстоятелства. Някои от най-често срещаните са изброени по-долу:

Примамваща реклама

Продавачите нямат право да рекламират стоки/услуги на много ниска цена, когато не разполагат с достатъчна наличност. Те трябва да уведомят потребителите какъв е броят на продаваните артикули и докога е валидно предложението.

Лична история

Алекс вижда реклама на специална промоция за полети: „На слънце в Барселона само за 1 евро!"

Когато се опитва да резервира полет, се оказва, че вече няма билети по 1 евро. Той се обажда в отдела за обслужване на клиенти на компанията само за да научи, че на тази цена са се предлагали много малък брой места.

Алекс подава жалба до националния потребителски център. Там потвърждават, че авиокомпанията трябва да е в състояние да предложи разумен брой места на рекламираната цена в зависимост от мащаба на рекламната кампания и/или (поне) да посочи броя на наличните места, предлагани на специална цена.

Алекс не успява да купи билет на рекламираната цена, но националният потребителски център съветва компанията да премахне рекламата, за да не попадат други потребители в същия капан.

Фалшиви безплатни предложения

Продавачите са длъжни да съобщават действителните цени на своите стоки и услуги. Те не могат да описват платена услуга като „безплатна" или да ви предлагат допълнителна „безплатна" услуга, когато в действителност реалната цена на подобни „безплатни" услуги вече е включена в обявената цена.

Лична история

Франческа се абонира за услуга за изпращане на текстови съобщения. Тя забелязва поле в дъното на уебстраницата, в което пише „5 безплатни текстови съобщения на ден". След като щраква върху него, тя е препратена на друга страница, където отново е написано „5 БЕЗПЛАТНИ ТЕКСТОВИ СЪОБЩЕНИЯ НА ДЕН".

Франческа следва инструкциите и е информирана, че е регистрирана и че таксата за услугата е 3 евро на седмица. Когато проверява на уебсайта, тя вижда обяснение с дребен шрифт, че услугата е платена.

Трябва да внимавате много с подобни оферти и внимателно да проверявате какви са условията.

Манипулиране на деца

Продавачите не могат да карат детето ви да иска от вас да му купувате техните продукти. Директни призиви от типа на „Отиди и си купи книгата сега!" или „Накарай родителите си да ти купят тази игра!" са забранени. Забраната се отнася до всички медии, включително телевизията и, което е най-важно, интернет.

Лична история

Сесил е изненадана, когато дъщеря ѝ изведнъж започва да я моли да ѝ купи колекция от дискове с нейния любим литературен герой.

Сесил разбира причината, когато вижда реклама на дисковете, в която се казва: „Вече има филм по твоята любима книга – кажи на майка си да ти го купи!"

Тя се допитва до орган за защита на потребителите. Оттам потвърждават, че това е нелоялна практика и подават жалба срещу компанията, за да прекрати рекламната кампания.

Неверни твърдения относно лечебни средства

Когато даден продукт е рекламиран като лечебен – лекува алергии, възстановява изгубена коса, помага за отслабване и т.н. – имате право да знаете дали подобни твърдения са потвърдени научно. В много случаи твърдения като тези не са медицински обосновани и звучат твърде добре, за да са истина.

Лична история

Марио получава писмо от компания от друга страна, в което тя твърди, че ако той използва нейния продукт, косата му ще порасне отново за три седмици.

Марио решава да поръча продукта, тъй като в писмото се казва, че той е „изпитан и с доказано действие". В действителност обаче продуктът не е изпитван и използването му не дава резултат.

Марио се свързва с националния орган за защита на потребителите и разбира, че много други подведени потребители също са се оплакали. Оттам го съветват да се присъедини към съдебното дело срещу компанията, което вече е започнало.

Скрита реклама в медиите (рекламни статии)

Имате право да бъдете информиран, ако статия във вестник, телевизионна програма или радиопредаване е „спонсорирана" от някоя компания, като по този начин тя рекламира своите продукти. Това трябва бъде посочено ясно чрез изображения, думи или звук.

Лична история

Ян прочита статия за пешеходния туризъм в Ирландия в списание за пътувания. В статията, публикувана като разказ на читател, се споменава, че определена марка екипировка, използвана от него по време на пътуването му, е с много добро качество.

Ян решава да потърси повече информация в онлайн форум и разбира, че екипировката на търговската марка не е известна с много добро качество. Много потребители на форума разказват, че са били подведени да си я купят, защото не са знаели, че статията е спонсорирана от производителя на екипировката (което се нарича „рекламна статия").

Когато Ян се свързва с потребителска организация, той разбира, че съгласно правото на ЕС списанието е трябвало ясно да посочи, че статията представлява реклама. Потребителската организация се свързва с издателя на списанието, който публикува обяснение и се извинява на читателите си за това, че ги е подвел.

Пирамидални схеми

При пирамидалните схеми вие плащате да се присъедините към схемата в замяна на възможността да получавате възнаграждение. Това възнаграждение обаче се финансира основно от привличането на нови хора към схемата. Самата продажба или потребление на продукти играе второстепенна роля. В определен момент пирамидалните схеми се срутват и последните присъединили се губят парите, които са вложили в тях.

Лична история

Оана получава предложение да работи в мрежа за продажба на козметични продукти. Казват ѝ, че ще печели много пари в свободното си време, като работи от дома.

От нея искат да заплати еднократна такса за присъединяване и да доведе 5 приятели в мрежата. Колкото повече приятели привлече в мрежата, толкова повече пари ще спечели. Всеки от приятелите ѝ също ще спечели допълнително пари, ако привлече 5 други приятели.

Оана не осъзнава, че основният ѝ източник на доход е от привличането на хора в мрежата, а не от продажбата на козметични продукти.

Ако се озовете в подобна ситуация, обърнете се към потребителска организация, която ще ви информира какви средства за защита можете да използвате във вашата страна.

Фалшиви предложения за награди или подаръци

Търговците нямат право да рекламират безплатни награди или подаръци и след това да искат от вас да заплатите, за да ги получите. Ако получите писмо или електронно съобщение, в което пише: „Поздравление, спечелихте награда!", бъдете предпазлив, защото това може да се окаже нелоялна практика.

Лична история

Евелина получава писмо от компания, която я поздравява, че е спечелила награда на стойност 100 евро. Тя трябва да се обади да получи наградата си до една седмица.

Когато се обажда на посочения в писмото номер обаче, от фирмата ѝ казват, че предложението всъщност е реклама. Вместо да ѝ дадат награда, те ѝ предлагат да купи домакински уреди, след което ще може да участва в лотария.

Евелина се разстройва и решава да провери дали е позволено компанията да прави това. Тя се обажда в националната потребителска организация и научава, че подобни практики са забранени. Потребителската организация се свързва с компанията, която в крайна сметка прекратява практиката.

Фалшиви специални условия

Продавачите нямат право да твърдят, че ви предоставят специални права, когато в действителност вие вече имате тези права по закон.

Лична история

Константинос от Солун решава да си купи компютър по интернет.

Той се спира на оферта на онлайн магазин, която включва специална 2-годишна гаранция, покриваща ремонт или замяна, ако продуктът се окаже дефектен или различен от рекламирания.

Константинос е убеден, че предложението е специално, но по закон всеки продавач е длъжен да предоставя 2-годишната гаранция.

Много продавачи или производители предлагат собствени търговски гаранции, включващи ремонт на продукта, например за срок от 1, 3 или 5 години. Те могат да са безплатни или да бъдат закупени по желание. Тези допълнителни търговски гаранции обаче не заместват минималната 2-годишна гаранция, която винаги ви се полага по закон.

Константинос пише на търговеца, който се съгласява, че е станала грешка и му предлага допълнителна едногодишна търговска гаранция.

Фалшиви ограничени оферти

Когато продавачите рекламират дадено предложение като валидно за много кратък срок, те може да се опитват да ви накарат да купите нещо, без да отделите време да се информирате по-добре. Не е лоялно да се твърди, че дадена оферта е ограничена във времето, когато всъщност това не е така.

Лична история

Симон от Белгия иска да си купи велосипед. Той намира специална оферта, валидна само 24 часа, в нидерландски онлайн магазин.

Колелото не е точно това, което търси, но той няма време да го сравни с други велосипеди, защото офертата е валидна за толкова кратко време. Той бързо решава да го купи, за да се възползва от отстъпката от 50 %.

За своя изненада, когато проверява в интернет магазина една седмица по-късно, той вижда абсолютно същата промоция. Симон разбира, че това е фалшива оферта, чиято цел е да подмами потребителите да купят велосипеда. Той подава оплакване до търговеца, но не получава отговор.

След това Симон се обръща към европейския потребителски център в Белгия, който прехвърля случая на своите колеги в Нидерландия. Не след дълго нидерландският център информира Симон, че благодарение на техните действия търговецът е променил офертите си в уебсайта.

Настойчиви нежелани оферти

Съгласно правото на ЕС предприятията не могат да ви отправят настойчиви и нежелани оферти по телефон, факс, електронна поща или по друг начин, подходящ за продажби от разстояние.

Лична история

Маргус отива в магазин за кухненски мебели и се абонира за бюлетин с нови оферти.

След това започва да получава реклами от списания за готвене, градинарство, парашутизъм, домакинство... Въпреки че не е искал да бъде включван в каквито и да е пощенски списъци, той понякога получава по 10 електронни писма на ден! Исканията на Маркус да бъде изваден от пощенския списък остават без отговор.

Негова приятелка го посъветва да се свърже с националния потребителски център, защото в миналото оттам са ѝ помогнали да реши подобен проблем. След намесата на центъра компанията най-накрая изважда Маргус от своя списък.

Можете да се сблъскате с практики, които не отговарят на посочените по-горе критерии, но които смятате за нелоялни. Потърсете съвет от националната асоциация на потребителитеen във вашата страна или от мрежата на европейските потребителски центровеen.

Законодателство на ЕС

Нуждаете се от повече информация за правилата в дадена страна?

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Потърсете помощ или съвет от националната асоциация на потребителите във вашата странаen

Споделяне на страницата: