Развиване на бизнес
Последна проверка: 05/05/2022

Университетски такси и финансова помощ

Учебни такси и стипендии

Университетските такси en в Европа се различават значително - в някои страни от ЕС достъпът до висше образование е безплатен, а в други университетите могат да бъдат доста скъпи. Финансовата помощ под формата на стипендии, безвъзмездни средства и заеми също зависи от различни критерии.

Обзор на таксите и стипендиите

Като гражданин на ЕС, учещ в университет в друга страна от ЕС:

Предупреждение

Това не се отнася непременно до заемите и стипендиите за издръжка. Въпреки това някои страни могат да предоставят по своя инициатива стипендии за издръжка на чуждестранни студенти.

Чуждестранни студенти, които вече пребивават в страната

Дори ако не сте гражданин на страната, в която искате да учите, ако сте живели в нея в продължение на пет години или повече, имате право на стипендия за издръжка при същите условия като гражданите на страната.

Финансова помощ по страни

Изберете държава

Намерете и сравнете стипендии в страните от ЕС en (и извън ЕС).

За информация за стипендии за учене в чужбина можете също да се свържете с Министерство на образованието във вашата страна.

Ако решите да учите в чужбина, възможно е да получите стипендия за издръжка от вашата родна страна. Това зависи от вашите национални органи. Възможно е обаче подобни стипендии да са достъпни само за ограничен период от време.

Лична история

Проверете условията за отпускане на студентски стипендии във вашата страна

Мортен е датчанин, който решава да се запише за двегодишен магистърски курс в Нидерландия, след като четири години е учил в САЩ. По това време датското правителство отпуска стипендии за издръжка на датски студенти за максимум шест години. Въпреки това датските студенти, учещи извън Дания, могат да получават стипендията максимум четири години. Мортен не знае за това условие и тъй като вече четири години е получавал стипендията в САЩ, остава без стипендия по време на курса в Нидерландия.

Често задавани въпроси

Нуждаете се от съдействието на службите за помощ?

Свържете се със специализираните служби за помощ

Споделяне на страницата: