Instrumentele site-ului

Selector de limbi

Drapelul UE

Cale de navigare

Meniu

Ultima verificare : 23/01/2018

Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

  • Întrebări și răspunsuri bazate pe Raportul comun din 8 decembrie 2017 al Uniunii Europene și Regatului UnitEnglish
  • Publicații UE privind BrexitEnglish
  • Informații și orientări furnizate de guvernul britanic cu privire la BrexitEnglish

Taxe şi burse de studiu

În UE, taxele de studiu în învăţământul superiorEnglish diferă foarte mult de la o ţară la alta - în timp ce în unele ţări şcolarizarea este gratuită, în altele aceasta poate fi foarte scumpă. De asemenea, ajutorul financiar (burse sau împrumuturi) depinde de mai multe criterii.

Despre taxe şi burse

Cu toate acestea, cetăţenii UE care urmează cursuri la o universitate dintr-un alt stat membru:

  • nu pot fi obligaţi să achite taxe de studiu mai ridicate
  • au dreptul să beneficieze de aceleaşi burse de studiu ca şi cetăţenii ţării respective.

Însă aceste prevederi nu se aplică neapărat şi în cazul burselor şi împrumuturilor de întreţinere sau de sprijin. Unele ţări pot totuşi să acorde astfel de ajutoare studenţilor străini, din proprie iniţiativă.

Studenţii străini cu statut de rezidenţi

Chiar dacă nu sunteţi cetăţean al ţării în care doriţi să studiaţi, dar locuiţi în ţara respectivă de cel puţin cinci ani, aveţi dreptul la o bursă de întreţinere în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestei ţări.

Sprijin financiar pe ţări

Comisia Europeană nu este responsabilă pentru conţinutul publicat pe site-urile naţionale la care se face trimitere pe această pagină.

Doresc să aflu mai multe despre taxele şi bursele pentru cetăţenii străini în:

Alegeţi ţara:

Căutaţi şi comparaţi principalele burse disponibile în ţările UE English (şi din afara UE).

De asemenea, pentru mai multe detalii referitoare la bursele de studiu în străinătate, puteţi contacta ministerul educaţiei din ţara dumneavoastră.

Dacă decideţi să studiaţi în străinătate, aţi putea beneficia în continuare de o bursă de întreţinere din parte ţării dumneavoastră de origine. Decizia este luată de autorităţile naţionale din ţara dumneavoastră. Însă aceste burse pot fi acordate numai pe o perioadă limitată.

Caz real

Verificaţi condiţiile referitoare la acordarea burselor

Johs este cetăţean danez şi s-a hotărât să urmeze un curs de master de doi ani în Regatul Unit, după ce a studiat timp de patru ani în Statele Unite. În acel moment, guvernul le acorda studenţilor danezi burse de întreţinere pe o perioadă de cel mult şase ani. Aceasta se reducea însă la patru ani, în cazul studenţilor care învăţau în afara ţării. Însă Johs nu cunoştea condiţiile acestea. Întrucât primise o bursă de patru ani în Statele Unite, nu a mai putut beneficia de bursă pe durata studiilor din Regatul Unit.

Consultaţii publice
    Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?
    Solicitați sprijin și consiliere