Întreprinderi
Ultima verificare: 05/05/2022

Taxe universitare și sprijin financiar pentru studenți

Taxe şi burse de studiu

În UE, taxele de studiu în învăţământul superior en cs diferă foarte mult de la o ţară la alta - în timp ce în unele ţări şcolarizarea este gratuită, în altele aceasta poate fi foarte scumpă. De asemenea, ajutorul financiar (burse sau împrumuturi) depinde de mai multe criterii.

Cu toate acestea, cetăţenii UE care urmează cursuri la o universitate dintr-un alt stat membru:

Avertisment

Însă aceste prevederi nu se aplică neapărat şi în cazul burselor şi împrumuturilor de întreţinere sau de sprijin. Unele ţări pot totuşi să acorde astfel de ajutoare studenţilor străini, din proprie iniţiativă.

Studenţii străini cu statut de rezidenţi

Chiar dacă nu sunteţi cetăţean al ţării în care doriţi să studiaţi, dar locuiţi în ţara respectivă de cel puţin cinci ani, aveţi dreptul la o bursă de întreţinere în aceleaşi condiţii ca şi cetăţenii acestei ţări.

Sprijin financiar pe ţări

Alegeţi ţara

Căutaţi şi comparaţi principalele burse disponibile în ţările UE en (şi din afara UE).

De asemenea, pentru mai multe detalii referitoare la bursele de studiu în străinătate, puteţi contacta ministerul educaţiei din ţara dumneavoastră.

Dacă decideţi să studiaţi în străinătate, aţi putea beneficia în continuare de o bursă de întreţinere din parte ţării dumneavoastră de origine. Decizia este luată de autorităţile naţionale din ţara dumneavoastră. Însă aceste burse pot fi acordate numai pe o perioadă limitată.

Exemplu

Verificaţi condiţiile referitoare la acordarea burselor

Johs este cetăţean danez şi s-a hotărât să urmeze un curs de master de doi ani în Țările de Jos, după ce a studiat timp de patru ani în Statele Unite. În acel moment, guvernul le acorda studenţilor danezi burse de întreţinere pe o perioadă de cel mult şase ani. Aceasta se reducea însă la patru ani, în cazul studenţilor care învăţau în afara ţării. Însă Johs nu cunoştea condiţiile acestea. Întrucât primise o bursă de patru ani în Statele Unite, nu a mai putut beneficia de bursă pe durata studiilor din Țările de Jos.

Întrebări şi răspunsuri

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: