Documente de călătorie pentru cetățenii UE

Documente de care aveți nevoie pentru a călători în UE și în țările din spațiul Schengen

În calitate de cetățean al UE, aveți dreptul de a călători liber atât în cele 27 de state membre ale UE, cât și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia (țări din afara UE, dar membre ale spațiului Schengen en ) deținând fie un pașaport, fie o carte națională de identitate în curs de valabilitate. Documentul dumneavoastră de călătorie trebuie să fie valabil în ziua călătoriei. Copiii și minorii trebuie să aibă propriul pașaport sau propria carte de identitate – aflați mai multe despre călătoriile cu minori. În cazul în care călătoriți cu membri de familie provenind din afara UE, verificați normele specifice aplicabile acestora.

Când trebuie să prezint un pașaport sau o carte de identitate?

În mod normal, nu trebuie să prezentați pașaportul sau cartea de identitate la trecerea frontierelor interne în spațiul Schengen. Cu toate acestea, țările din spațiul Schengen (a se vedea mai jos) au dreptul de a reintroduce controale temporare la frontieră, în circumstanțe extraordinare – de exemplu, în cazul unei amenințări la adresa ordinii publice sau a securității naționale. Găsiți informații detaliate și actualizate despre controalele temporare la frontieră en . Când o țară din spațiul Schengen introduce controale temporare la frontieră, trebuie să prezentați un pașaport valabil sau o carte de identitate valabilă.

De asemenea, trebuie să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă în cazul în care călătoriți între o țară Schengen și Cipru sau Irlanda. Trebuie să prezentați un pașaport sau o carte de identitate valabilă și atunci când o țară introduce controale temporare la frontieră.

În spațiul Schengen În afara spațiului Schengen
Țări UE Țări din afara UE Țări UE
Austria, Belgia, Bulgaria *, Cehia, Croația, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, România *, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Ungaria Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia Cipru, Irlanda

Avertisment

* Fără controale la frontieră pentru călătoriile pe cale aeriană sau maritimă între Bulgaria, România și țările din spațiul Schengen. Totuși, controalele la frontieră rămân în vigoare pentru călătoriile pe cale terestră.

Documente de călătorie care dovedesc că sunteți cetățean al UE

Dacă nu dețineți documentele de călătorie necesare în situațiile menționate mai sus, autoritățile vă pot refuza intrarea, dar mai întâi trebuie să vă ofere toate posibilitățile rezonabile de a obține documentele necesare sau să vă permită să dovediți prin alte mijloace că sunteți cetățean al UE, într-un termen rezonabil. Dacă vă aflați în această situație, este responsabilitatea dumneavoastră să dovediți că sunteți cetățean al UE și că, prin urmare, aveți dreptul de a călători liber în cele 27 de state membre ale UE, precum și în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Alte controale în UE și în țările din spațiul Schengen

Uneori se pot face controale punctuale ale poliției en , în special la frontierele interne și în zonele de frontieră (inclusiv în porturi, aeroporturi și gări) în țări din UE și din spațiul Schengen. Aceste controale ar putea include o verificare a identității. În unele din aceste țări, este posibil să fiți obligat să aveți asupra dumneavoastră acte și documente de identitate pe durata șederii pe teritoriul lor. Permisele de conducere, cardurile poștale, bancare sau fiscale nu sunt documente de călătorie și, prin urmare, pot fi refuzate ca dovadă a identității. Prin urmare, se recomandă întotdeauna să aveți documentele de călătorie corecte (pașaport sau carte de identitate), astfel încât să vă puteți dovedi identitatea, dacă este necesar. Dacă nu aveți documentele necesare pentru a vă dovedi identitatea în timpul controalelor efectuate de poliție, puteți fi sancționat.

Interdicția de intrare

În cazuri foarte rare, o țară din UE sau din spațiul Schengen vă poate refuza dreptul de intrare, dumneavoastră sau membrilor de familie, din motive care țin de „ordinea, securitatea sau sănătatea publică”. Dacă vă confruntați cu o astfel de situație, autoritățile trebuie să dovedească faptul că dumneavoastră sau membrii familiei reprezentați o „amenințare reală, actuală și suficient de gravă”. În acest sens, trebuie să vi se înmâneze o decizie scrisă, în care să se menționeze motivele invocate, căile de atac posibile și termenul-limită pentru recurs.

Documentele de care aveți nevoie pentru a călători către/dinspre o țară situată în afara UE și a spațiului Schengen

În calitate de cetățean al UE, atunci când călătoriți într-o țară din afara Uniunii, veți avea nevoie de un pașaport valabil și, pentru unele țări, de o viză. Consultați lista țărilor din afara UE/din afara spațiului Schengen în care cetățenilor UE li se aplică exonerarea de la obligația de a deține viză.

Înainte de a călători, verificați cerințele de intrare (de exemplu, deținerea unui pașaport valabil) și orice alte restricții care s-ar putea aplica în țara în care călătoriți și la revenirea în țara de origine. Atenție! Copiii și minorii au nevoie de propriul document de călătorie și, dacă este necesar, de o viză. Consultați cele mai recente recomandări de călătorie en (furnizate de autoritățile naționale) pentru țara în care călătoriți.

Avertisment

Dacă reintrați într-o țară din UE sau din spațiul Schengen venind din străinătate, documentul dumneavoastră de călătorie trebuie să fie valabil în ziua în care călătoriți.

Protecția consulară

Dacă aveți nevoie de protecție și asistență consulară atunci când călătoriți într-o țară din afara UE, aveți dreptul de a solicita ajutor din partea ambasadei sau a consulatului oricărei țări din UE dacă țara dumneavoastră de origine nu este reprezentată. Acestea pot, de exemplu, să vă ajute în cazul unui accident grav sau al unei boli grave ori să vă furnizeze un document de călătorie de urgență în cazul în care v-ați pierdut sau vi s-a furat pașaportul. Aflați mai multe despre protecția consulară în afara UE și despre cum puteți găsi o ambasadă sau un consulat en .

A se vedea și:

Documente de care aveți nevoie când călătoriți în Europa

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 15/04/2024
Partajați această pagină