Ultima verificare: 08/04/2019

Produse de asigurare

Firmele de asigurări își pot vinde produsele peste tot în UE – fie stabilindu-se în alte țări, fie furnizând în mod direct servicii transfrontaliere, de exemplu pe internet sau prin intermediari.

Prin urmare, puteți compara prețurile de pe piața europeană pentru a alege produsele de asigurări convenabile (asigurare de viață, asigurarea locuinței, asigurare auto).

Această posibilitate există doar în cazul asigurărilor private și al pensiilor ocupaționale, nu și în cazul drepturilor de securitate socială și al drepturilor privind pensia obligatorie care decurg din desfășurarea activității profesionale.

Produsele de asigurare pot fi comercializate direct de firmele de asigurări (adesea pe internet), de intermediari (brokeri, agenți) sau de întreprinderi (companii aeriene, agenții de turism, opticieni, vânzători de aparate electronice etc.). Înainte de semnarea contractului, comercianții de produse de asigurare trebuie să vă ofere anumite informații esențiale despre ei și despre produs.

Ce trebuie să știți înainte de a cumpăra un produs de asigurare

Înainte de a semna contractul, trebuie să primiți un document standardizat, cunoscut sub denumirea de „document de informare privind produsul de asigurare". Acest document vă va ajuta să înțelegeți ce cumpărați și vă va permite să faceți comparație între produsele similare oferite de diverși asiguratori.

Aceste norme nu se aplică produselor de asigurare de viață.

Documentul standardizat pe care îl primiți trebuie să fie scurt (maximum două pagini A4), să fie redactat într-un limbaj clar și să precizeze:

Înainte de semnarea contractului, persoana sau compania care vinde produsul de asigurare trebuie, de asemenea, să precizeze dacă acționează în calitate de agent sau broker și să indice legătura pe care o are cu firma de asigurări care oferă produsul. De exemplu, trebuie să vă spună dacă primește comision de la firma de asigurări.

Cumpărarea de bunuri și servicii împreună cu un produs de asigurare

Când vi se oferă o poliță de asigurare împreună cu un alt produs sau serviciu – de exemplu, o asigurare auto pentru o mașină nouă sau o asigurare împotriva daunelor pentru un laptop nou – aveți întotdeauna dreptul de a cumpăra produsul sau serviciul fără poliția de asigurare.

Caz real

Nu puteți fi obligat să încheiați o poliță de asigurare cu vânzătorul de la care cumpărați produsul sau serviciul.

Carole, din Franța, și-a spart ochelarii și a mers la optician să își cumpere alții. După ce și-a ales noii ochelari, opticianul i-a recomandat să încheie o poliță de asigurare pentru eventualitatea în care i-ar sparge și pe aceștia. I-a explicat în ce constă asigurarea și cât costă și i-a dat o broșură informativă pe care să o consulte acasă, până când sunt gata noii ochelari.

Carole a verificat on-line și alte oferte similare și a găsit una care propunea aceeași acoperire, dar la un preț mai mic. O săptămână mai târziu, când a mers să își ia noua pereche de ochelari, Carole a decis să nu accepte asigurarea oferită de optician. În schimb, a optat pentru polița mai ieftină găsită on-line. 

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: