Ultima verificare : 22/03/2018

Reclamații și soluționarea litigiilor

Dacă bănuiți că furnizorul dumneavoastră de energie nu vă respectă drepturile (ex. probleme legate de condițiile contractuale, calitatea serviciilor etc.), aveți la dispoziție mai multe căi de atac.

Puteți transmite o reclamație furnizorului de electricitate sau de gaz. Acesta trebuie să vă ofere informații privind procedura.

Ar trebui să beneficiați, astfel, de o soluționare promptă a litigiului și, după caz, de o rambursare și/sau o despăgubire.

Dacă reclamația nu este soluționată în mod satisfăcător, o puteți trimite unui organism independent, de exemplu unui mediator în domeniul energiei, pentru a soluționa litigiul în mod alternativen .

Aceste opțiuni nu vă limitează dreptul de a înainta ulterior cazul unei instanțe.

 

Caz real

Helen, din Regatul Unit, nu era mulțumită de factura la electricitate, pentru că nu înțelegea modalitatea de calcul prin care societatea ajunsese la suma totală, a cărei valoare i se părea excesivă.

Reclamația sa scrisă nu a primit un răspuns satisfăcător din partea furnizorului. După 8 săptămâni de la depunerea reclamației, situația nu se ameliorase și Helen a decis să prezinte cazul unui mediator în domeniul energiei. Acesta i-a solicitat societății să explice ce s-a întâmplat și să înlăture problema. Firma a recunoscut că a făcut o greșeală la calcularea facturii. În plus, a modificat formatul standard al facturilor, pentru ca informațiile să fie mai ușor de înțeles pentru consumatori.

Puncte naționale de contact în domeniul energiei

În fiecare țară trebuie să existe un ghișeu unicen care să vă poată furniza toate informațiile necesare privind drepturile dumneavoastră în domeniul energetic, legislația actuală și modul de soluționare efectivă a unui litigiu cu orice furnizor de gaze sau de electricitate.

Autoritățile naționale de reglementare

Drepturile pe care le aveți în calitate de consumator de energie din UE trebuie să fie prevăzute de legislația țării dumneavoastră. Pentru mai multe informații, contactați autoritatea națională de reglementareen , care trebuie să asigure protecția consumatorilor în conformitate cu normele UE.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: