Ultima verificare: 10/05/2022

Soluționarea litigiilor

Dacă vi se pare că furnizorul dumneavoastră de energie nu vă respectă drepturile (ex. probleme legate de condițiile contractuale, calitatea serviciilor etc.), primul pas este să trimiteți o plângere respectivului furnizor de gaze sau electricitate. Acesta trebuie să vă ofere informații privind procedura de depunere a unei plângeri. Astfel, ați putea beneficia de o soluționare promptă a litigiului și, dacă este cazul, de o rambursare și/sau o despăgubire.

Dacă reclamația nu este soluționată în mod satisfăcător, o puteți trimite și unui organism independent, de exemplu unui mediator în domeniul energiei, pentru a soluționa litigiul pe căi alternative (extrajudiciare) Deschideți ca link extern .

Aceste opțiuni nu vă limitează dreptul de a înainta ulterior cazul unei instanțe.

Caz real

Mediatorul vă poate ajuta să formulați o plângere.

Helen, din Franța, nu era mulțumită de factura la electricitate, pentru că nu înțelegea modalitatea de calcul prin care societatea ajunsese la suma totală, care i se părea excesivă.

Reclamația sa scrisă nu a primit un răspuns satisfăcător din partea furnizorului. După 8 săptămâni de la depunerea reclamației, situația nu se ameliorase și Helen a decis să prezinte cazul unui mediator în domeniul energiei. Acesta i-a solicitat societății să explice ce s-a întâmplat și să înlăture problema. Firma a recunoscut că a făcut o greșeală la calcularea facturii. În plus, a modificat formatul standard al facturilor, pentru ca informațiile să fie mai ușor de înțeles pentru consumatori.

Puncte naționale de contact în domeniul energiei

În fiecare țară trebuie să existe un ghișeu unic Deschideți ca link extern care să vă poată furniza toate informațiile necesare privind drepturile dumneavoastră în domeniul energetic, legislația actuală și modul de soluționare efectivă a unui litigiu cu orice furnizor de gaze sau de electricitate.

Autoritățile naționale de reglementare

Drepturile pe care le aveți în calitate de consumator de energie din UE trebuie să fie prevăzute de legislația țării dumneavoastră. Pentru mai multe informații, contactați autoritatea națională de reglementare , care trebuie să asigure protecția consumatorilor în conformitate cu normele UE.

Legislaţia UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: