Înmatricularea mașinii în altă țară din UE

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, înmatricularea acesteia face obiectul unor condiții specifice, în funcție de caracterul temporar sau permanent al șederii, de durata șederii și de țara în care vă mutați.

Avertisment

Majoritatea normelor referitoare la mașini se aplică și în cazul remorcilor.

Mutarea permanentă

Dacă vă mutați în altă țară din UE și vă luați și mașina, ar trebui să o reînmatriculați în țara respectivă și să plătiți acolo taxele aferente.

Nu există norme comune la nivelul UE privind înmatricularea vehiculelor și taxele aferente. Unele țări au norme privind scutirea de taxe la înmatricularea vehiculelor pentru persoanele care se mută permanent dintr-o țară în alta și își iau și mașina.

Pentru a beneficia de o scutire fiscală, trebuie să verificați termenele și condițiile aplicabile în țara în care doriți să vă mutați.

Contactați autoritățile naționale pentru a afla care sunt normele și termenele-limită exacte:

Caz real

Aflați ce norme se aplică pentru a evita amenzile

Cristina s-a mutat permanent din Spania în Franța, la Bordeaux, unde și-a găsit un loc de muncă. Ea s-a înscris în registrul municipal ca locuind în Bordeaux. După două luni, s-a decis să își aducă și mașina înmatriculată în Spania, dar nu a reînmatriculat-o în Franța. La 8 luni de la mutare, a fost oprită de poliția rutieră în timpul unui control de rutină. Întrucât mașina era înmatriculată în Spania, a primit o amendă destul de mare pentru că nu a știut că în Franța mașina trebuie reînmatriculată în termen de 1 lună de la stabilirea reședinței principale în această țară. Deoarece Cristina locuiește în Bordeaux, se presupune că are reședința obișnuită în Franța și, în conformitate cu normele naționale, trebuie să își înmatriculeze mașina în Franța și să plătească taxe de înmatriculare în această țară.

 

Mutarea temporară (fără a schimba reședința obișnuită)

Dacă vă mutați temporar în altă țară din UE fără a vă schimba reședința obișnuită, nu trebuie să vă înmatriculați mașina sau să plătiți taxe de înmatriculare acolo. Mașina poate rămâne înmatriculată în țara în care aveți reședința obișnuită.

Prin „reședință obișnuită" se înțelege locul în care aveți membri ai familiei, locuiți sau lucrați (mai mult de 185 de zile într-un an calendaristic).

Dacă nu lucrați, reședința obișnuită este considerată locul în care aveți legături personale care creează o conexiune strânsă între dumneavoastră și locul respectiv.

Dacă lucrați într-un loc, dar legăturile dumneavoastră personale se află în altă țară din UE, se consideră, de obicei, că aveți reședința obișnuită în țara din UE în care aveți legături personale, cu condiția să vă întoarceți acolo periodic.

Dacă sunteți oprit de poliție în țara în care locuiți temporar, va trebui să demonstrați că nu locuiți permanent acolo. Uneori, acest lucru poate fi dificil. Atunci când conduceți, ar fi o idee bună să aveți asupra dumneavoastră certificatul de înmatriculare a mașinii, actul de proprietate și o dovadă a reședinței dumneavoastră obișnuite (în general, o carte de identitate sau un document care să ateste că sunteți înregistrat ca rezident în altă țară din UE).

Caz real

Aflați ce norme se aplică pentru a evita amenzile

Massimo, cetățean italian, și-a găsit un loc de muncă în România și a decis să se mute permanent acolo. În conformitate cu normele italiene și române, și-a radiat reședința din Italia, și-a înregistrat reședința în România și s-a înscris în registrul italian al italienilor care locuiesc în străinătate. De asemenea, el și-a înmatriculat mașina în România. După câteva luni de ședere în România, Massimo s-a întors în Italia cu mașina sa înmatriculată în România. A fost oprit de poliție, pentru că a trecut pe culoarea roșie a semaforului, și i s-au cerut toate documentele. Massimo a prezentat cartea de identitate italiană, care nu fusese încă actualizată cu noua adresă. Întrucât nu le-a putut demonstra polițiștilor că, la momentul respectiv, era rezident permanent în România, a primit o amendă mare.

Dacă locuiți temporar în altă țară din UE și conduceți, nu ar trebui să îi împrumutați sau să îi închiriați mașina dumneavoastră (care nu este încă înmatriculată în țara respectivă) unui rezident al acelei țări, care ar putea fi pasibil de o amendă. Nimic nu vă împiedică însă să le împrumutați mașina prietenilor sau membrilor de familie care vă vizitează, atâta timp cât aceștia nu au reședința permanentă în acea țară din UE.

Puncte de penalizare și amenzi

Puteți fi amendat dacă:

  • trebuie să vă înmatriculați mașina dar nu faceți acest lucru la timp
  • nu plătiți taxele aferente
  • conduceți cu o plăcuță de înmatriculare din altă țară din UE fără o dovadă că aveți reședința obișnuită în țara respectivă și fără un certificat valid de inspecție tehnică.

Puteți verifica normele care se aplică în țara în care vă mutați pe site-urile autorităților naționale:

Norme specifice pentru studenți și lucrătorii transfrontalieri

Studenții care se mută în alt stat membru cu unicul scop de a-și continua studiile acolo și lucrătorii transfrontalieri nu trebuie, de obicei, să plătească taxe de înmatriculare și alte taxe auto.

Verificați normele exacte referitoare la taxele auto aplicabile în altă țară din UE Deschideți ca link extern care îi vizează pe studenți și pe lucrătorii transfrontalieri.

Studenți

Dacă sunteți student și vă mutați în altă țară din UE cu singurul scop de a studia acolo, puteți conduce mașina înmatriculată în țara de origine fără a fi nevoit să o înmatriculați sau să plătiți taxe în noua țară. Ca student, trebuie să fiți înscris la o instituție de învățământ din țara respectivă și să puteți prezenta o dovadă validă a înscrierii. Dacă începeți să lucrați pe durata studiilor, va trebui, totuși, să vă înmatriculați mașina în țara respectivă.

Înainte de a pleca din țara de origine, verificați ce norme se aplică în țara în care doriți să studiați. S-ar putea să fie nevoie să îndepliniți anumite condiții sau formalități administrative pentru a nu avea probleme la un eventual control al poliției.

Avertisment

Danemarca, Estonia, Germania și Suedia nu îi scutesc pe studenți de la înmatricularea mașinilor și de la plata taxelor corespunzătoare.

Caz real

Mathieu este cetățean francez, dar locuiește în Belgia, unde urmează un curs post-universitar de 2 ani. Când mașina sa a fost avariată, Mathieu s-a prezentat la poliție pentru a solicita un proces-verbal destinat asiguratorului. Poliția a constatat că Mathieu locuia în Belgia de peste un an fără ca mașina să fie reînmatriculată, motiv pentru care a vrut să-i dea o amendă.

Mathieu a putut dovedi însă că este student internațional la Universitatea din Anvers, ceea ce îl scutește de plata taxelor de înmatriculare din Belgia.

Lucrători transfrontalieri

În calitate de lucrător transfrontalier (lucrați într-o țară și locuiți în alta), este posibil să trebuiască să conduceți o mașină înmatriculată doar într-una din cele două țări.

Dacă folosiți o mașină de serviciu înmatriculată în țara în care lucrați, o puteți utiliza și în țara în care locuiți, fără să trebuiască să o înmatriculați acolo. Verificați condițiile care se aplică utilizării mașinilor de serviciu în UE, deoarece normele pot varia considerabil.

Dacă vă folosiți mașina personală pentru a merge la serviciu, aceasta trebuie să fie înmatriculată (iar taxele în vigoare plătite) în țara în care locuiți, nu în cea în care lucrați.

Dacă aveți nevoie de informații suplimentare despre înmatricularea autovehiculelor și taxele relevante sau de linkuri către site-urile autorităților naționale, consultați secțiunea:

Avertisment

Informațiile de pe această pagină nu li se aplică cetățenilor Regatului Unit care locuiesc în UE și nici cetățenilor UE care locuiesc în Regatul Unit. În aceste cazuri se aplică normele naționale.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 19/12/2022
Partajați această pagină