Ultima verificare: 18/07/2022

Perceperea și deducerea TVA

Perceperea TVA

Când se percepe TVA pentru bunuri sau servicii, se poate folosi termenul „livrări taxabile".

Dacă aveți propria afacere și furnizați bunuri sau servicii trebuie, în mod normal:

Avertisment

Este posibil să fiți nevoit să aplicați TVA (de obicei, la valoarea de piață) pentru bunuri și servicii pe care:

  • le schimbați cu alte bunuri sau servicii
  • le donați
  • le achiziționați pentru consumul dumneavoastră privat.

Deducerea TVA

Dacă aveți propria afacere, în mod normal, puteți deduce TVA-ul achitat pentru achizițiile făcute de întreprinderea dumneavoastră din TVA-ul pe care-l aplicați clienților. Apoi va trebui doar să achitați diferența către autoritățile fiscale și să raportați sumele în declarația de TVA.

Uneori, TVA-ul achitat de întreprinderea dumneavoastră depășește TVA-ul aplicat clienților. În acest caz, autoritățile fiscale vă vor rambursa sau credita diferența.

Informații detaliate, pe țări:

Alegeţi ţara

Facturarea TVA-ului

În mod normal, dacă vă înregistrați în scopuri de TVA și efectuați vânzări către alte întreprinderi, trebuie să emiteți o factură cu TVA, fie pe hârtie, fie în format electronic. În general, TVA-ul se adaugă pe factură la prețul produselor sau al serviciilor.

Numărul de identificare în scopuri de TVA trebuie indicat pe toate facturile pe care le emiteți clienților, alături de valoarea TVA-ului și de alte elemente standard.

Excepții

Există însă câteva excepții de la această regulă.

De exemplu, dacă prestați un serviciu către o altă întreprindere situată într-o țară din UE, alta decât cea în care își are sediul întreprinderea dumneavoastră, TVA-ul nu va apărea pe factură. Aceasta nu înseamnă că serviciul nu este supus TVA-ului, ci înseamnă că TVA-ul va fi contabilizat și plătit direct de către întreprinderea parteneră din cealaltă țară a UE.

În mod similar, în cazul în care exportați mărfuri către o țară din afara UE, pe factura dumneavoastră nu va figura TVA-ul. Cumpărătorul din țara terță va fi supus normelor de import din țara sa.

Legislația UE

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Aveți întrebări despre desfășurarea unei activități economice la nivel transfrontalier, de exemplu exportul sau extinderea în altă țară din UE? Dacă da, Enterprise Europe Network (Enterprise Europe Network) vă poate oferi consiliere gratuită.

Puteți utiliza instrument de găsire servicii de asistență pentru a găsi ajutorul potrivit pentru dumneavoastră.

Partajați această pagină: