Dubla impozitare

Există riscul ca venitul dumneavoastră să fie impozitat de două ori, dacă două țări au dreptul de a-l impozita, deoarece, de exemplu:

În aceste situații, deși veți fi supus întotdeauna normelor fiscale din țara dumneavoastră de reședință, s-ar putea să trebuiască să plătiți impozite și în cealaltă țară.

Din fericire, majoritatea țărilor au încheiat acorduri privind dubla impozitare de en fr . Acestea vă permit să evitați plata impozitelor în două țări:

  • numeroase acorduri fiscale bilaterale prevăd că impozitele plătite din țara în care lucrați se vor scădea din impozitul datorat în țara de reședință
  • alte acorduri prevăd că veniturile obținute în țara în care lucrați pot fi impozitate doar în acea țară, motiv pentru care veți fi scutit de la plata impozitului în țara de reședință.

Atenție! Cotele de impozitare din cele două țări implicate vor fi cel mai probabil diferite. Dacă în țara în care lucrați cota de impozitare este mai ridicată, aceasta va fi cota finală pe care va trebui să o plătiți – chiar dacă impozitul plătit în țara respectivă este dedus din impozitul datorat în țara de reședință sau dacă țara de reședință vă scutește de orice impozit suplimentar.

Pentru a beneficia de scutire de la dubla impozitare, este posibil să trebuiască să dovediți unde aveți reședința, precum și faptul că ați plătit deja impozitul pe venit. Contactați autoritățile fiscale de en fr pentru a afla ce documente trebuie să depuneți.

Avertisment

Toate țările din UE fac periodic schimb de informații fiscale pentru a se asigura că cetățenii își îndeplinesc obligațiile și pentru a combate frauda și evaziunea fiscală.

Informațiile de pe această pagină descriu cele mai comune norme prevăzute de tratatele privind dubla impozitare, în conformitate cu modelul OCDE de convenție fiscală en . Verificați detaliile tratatului fiscal individual care se referă la situația dumneavoastră.

Ce norme se aplică dacă sunteți:

Dacă locuiți într-o țară a UE și lucrați în alta, normele fiscale aplicabile venitului dumneavoastră vor depinde de legislația națională și de acordurile privind dubla impozitare încheiate de cele două țări – normele pot fi foarte diferite față de cele care stabilesc ce țară se ocupă de aspectele legate de securitatea socială.

În funcție de acordul privind dubla impozitare de en fr , s-ar putea să fie nevoie să plătiți impozite atât în țara în care lucrați, cât și în țara de reședință.

Dacă sunteți angajat, țara în care lucrați va impozita, în majoritatea cazurilor, venitul obținut pe teritoriul său.

Dacă sunteți lucrător independent înregistrat ca atare în țara în care locuiți, dar furnizați servicii la nivel transfrontalier, va trebui, de regulă, să plătiți impozit pe venit în țara în care furnizați servicii, dacă dețineți acolo o „bază fixă" sau un „sediu permanent" (de exemplu, un birou sau un magazin). Consultați autoritățile fiscale pentru a afla ce norme se aplică în cazul dumneavoastră.

Dacă locuiți într-o țară din UE, dar vă câștigați întregul venit sau cea mai mare parte a acestuia în altă țară și plătiți impozite acolo, țara în care vă câștigați venitul ar trebui să vă trateze ca și cum ați fi rezident – aceasta înseamnă că ar trebui să vă acorde scutirile și avantajele fiscale de care beneficiază și rezidenții (alocații personale, posibilitatea de a completa o declarație fiscală comună împreună cu soțul/soția etc.).

Contactați biroul parteneriatelor transfrontaliere EURES din regiunea dumneavoastră pentru a afla dacă există vreun regim special de impozitare pentru lucrătorii transfrontalieri, care s-ar putea aplica în situația dumneavoastră.

Dacă sunteți detașat în străinătate pe o perioadă scurtă (de până la 2 ani), veți rămâne asigurat în sistemul de securitate socială al țării de origine. Totuși, venitul obținut pe durata detașării în străinătate poate fi impozitat în țara gazdă.

Când sunteți detașat în străinătate de compania dumneavoastră, este posibil să nu trebuiască să plătiți impozit în țara în care lucrați pe venitul obținut în timpul detașării, dacă:

  • rămâneți în străinătate mai puțin de 6 luni pe an și
  • salariul dumneavoastră este plătit direct de angajator (în țara de origine), mai degrabă decât de o sucursală sau de o altă companie pe care angajatorul o deține în țara în care lucrați

Dacă locuiți într-o țară și sunteți membru în consiliul de administrație al unei companii din altă țară, țara în care se află sediul companiei poate impozita onorariile și veniturile pe care le-ați obținut în această calitate.

Țările UE pot considera că eventualele prestații în natură (de exemplu, opțiunile pe acțiuni sau mașina de serviciu) fac parte din onorariile pe care le primiți în calitate de membru al consiliului de administrație.

Dacă, pe lângă faptul că sunteți membru al consiliului de administrație, lucrați pentru aceeași companie și în calitate de consilier, consultant sau angajat obișnuit, venitul obținut din aceste funcții va fi supus, cel mai probabil, tratamentului aplicat și altor lucrători transfrontalieri (a se vedea mai sus).

Dacă locuiți într-o țară din UE și lucrați acolo pentru o companie cu sediul în altă țară din UE, în mod normal, în baza celor mai multe tratate, veți plăti impozite numai în țara de reședință.

Când locuiți într-o țară din UE, alta decât cea în care aveți reședința fiscală, și lucrați ca artist (muzician, actor de teatru, film, radio, televiziune) sau ca profesionist în domeniul sportului, venitul dumneavoastră poate fi impozitat în țara în care l-ați obținut. Ați putea fi în această situație chiar dacă sunteți plătit indirect, prin intermediul altei persoane sau companii (firmă de management, echipă, trupă, orchestră etc.).

Durata șederii în străinătate și existența sau lipsa unei baze fixe nu sunt de cele mai multe ori luate în considerare: elementul decisiv este activitatea desfășurată în țara respectivă.

Totuși, dacă activitatea sau evenimentul este finanțat exclusiv sau în cea mai mare parte din fonduri publice sau dacă suma câștigată este nesemnificativă, unele țări nu vă vor impozita venitul. Acesta va rămâne, totuși, supus normelor fiscale din țara de origine (țara în care aveți reședința fiscală).

În general, țara dumneavoastră de origine:

  • fie vă va scuti de impozitul pe venitul câștigat din activitățile/evenimentele desfășurate în altă țară din UE,
  • fie vă va acorda o deducere fiscală pentru impozitele plătite la sursă în țara în care v-ați câștigat banii

Pentru a solicita o rambursare a impozitelor sau o deducere fiscală în țara în care locuiți, va trebui probabil să prezentați câteva documente din care să reiasă faptul că ați plătit impozit pe venitul câștigat în străinătate. Este posibil să fiți nevoit să furnizați traduceri legalizate ale documentelor oficiale utilizate pentru a vă susține cererea.

Dacă sunteți detașat în străinătate ca funcționar public sau dacă locuiți într-o țară din UE, dar lucrați ca funcționar public în alta, vi se aplică, de obicei, următoarele condiții:

  • veți continua să plătiți impozit pe venitul obținut ca funcționar public doar în țara în care se află administrația al cărei angajat sunteți
  • veți plăti impozit pe venit doar în țara în care lucrați dacă sunteți rezident acolo și
    • sunteți cetățean al acestei țări sau
    • mutarea dumneavoastră în această țară nu se datorează doar activității de funcționar public (de exemplu, locuiați deja acolo înainte de a obține postul de funcționar).

În principiu, dacă petreceți mai puțin de 6 luni pe an în altă țară din UE fără să lucrați acolo, probabil nu se va considera că aveți domiciliul fiscal în țara respectivă. În acest caz, eventuala indemnizație de șomaj transferată ar trebui să fie impozitată doar în țara care v-o plătește.

Dacă petreceți mai mult de 6 luni pe an în altă țară din UE, s-ar putea considera că aveți domiciliul fiscal în țara respectivă, iar indemnizația de șomaj transferată din altă țară en ar putea fi impozitată acolo. Într-adevăr, în baza multor acorduri fiscale bilaterale, indemnizațiile de șomaj se impozitează numai în țara în care se stabilește domiciliul fiscal.

Avertisment

Totuși, dacă mențineți o locuință permanentă și legături economice și personale puternice cu țara de origine, s-ar putea considera că aveți în continuare domiciliul fiscal în țara de origine, chiar dacă stați în străinătate mai mult de 6 luni pe an. În acest caz, cealaltă țară nu ar trebui să vă impoziteze indemnizația de șomaj.

Dacă v-ați pensionat și locuiți în altă țară din UE, unde vă petreceți mai mult de 6 luni pe an, se va putea considera că aveți domiciliul fiscal în țara respectivă. În acest caz, s-ar putea să fiți nevoit să plătiți impozite în țara respectivă pentru veniturile obținute oriunde în lume – inclusiv pentru pensiile primite din alte țări ale UE.

Excepție:dacă ați lucrat în sectorul public, pensia vi se impozitează de obicei doar în țara în care se află administrația angajatoare.

Surse de informații

Aceste informații reprezintă doar o privire de ansamblu asupra situației. Pentru a afla ce norme se aplică în cazul dumneavoastră:

  • contactați administrația fiscală locală de en fr
  • verificați acordul privind dubla impozitare încheiat între țara gazdă și țara în care aveți domiciliul fiscal
  • dacă sunteți funcționar public și lucrați în străinătate, consultați legislația internațională aplicabilă și eventualele acorduri speciale diplomatice/consulare pentru a afla dacă aveți dreptul, ca funcționar public, la anumite avantaje fiscale în țara în care lucrați.

Întrebări şi răspunsuri

Legislația UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Contactați administrațiile naționale

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Ultima verificare: 08/12/2023
Partajați această pagină