Ultima verificare: 24/01/2019

Drepturi de ședere pentru lucrători

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Aveți dreptul de a locui în țara din UE în care munciți ca angajat, ca persoană care desfășoară activități independente sau ca lucrător detașat.

Șederea în străinătate pe o durată mai mică de 3 luni

Cartea de identitate sau pașaportul, întotdeauna la îndemână

Ca cetățean al UE, singura condiție pe care trebuie să o îndepliniți pentru a locui în altă țară din UE pe o perioadă mai scurtă de 3 luni este să dețineți o carte de identitate sau un pașaport valabil.

În multe țări din UE, trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul.

În aceste țări, ați putea fi amendat sau reținut temporar dacă vă uitați documentele de identitate acasă, dar nu puteți fi obligat să vă întoarceți în țara de origine doar din acest motiv.

Verificați dacă trebuie să aveți permanent asupra dumneavoastră cartea de identitate sau pașaportul în țara gazdă:

Alegeţi ţara
 • Portugaliaptenpt
 • Regatul Unitgben
 • Româniaroenro
 • Slovaciask
 • Sloveniasi
 • Spaniaesenes
 • Suediaseensv
 • Ungariahuenhu
 • Țările de Josnlennl

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Semnalarea prezenței

În unele țări din UE, trebuie să vă semnalați prezența pe lângă autoritățile relevante într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii. Dacă nu reușiți să faceți acest lucru, ați putea fi sancționat, eventual, cu o amendă.

Aflați mai multe despre semnalarea prezenței.

Expulzarea

În cazuri excepționale, țara gazdă vă poate expulza pe motive de politică publică, securitate publică sau sănătate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Șederea în străinătate pe o durată mai mare de 3 luni

Aveți dreptul de a locui în orice țară din UE, dacă lucrați acolo.

Înregistrarea reședinței

Pe durata primelor 3 luni de ședere, țara gazdă nu vă poate cere să vă înregistrați reședința. Puteți face acest lucru, dacă doriți.

După 3 luni, țara gazdă vă poate cere să vă înregistrați reședința pe lângă autoritățile locale, pentru a demonstra că lucrați acolo și pentru a obține un document care să vă confirme dreptul de ședere.

Aflați mai multe despre înregistrarea reședinței în străinătate.

Dacă vă pierdeți locul de muncă

Dacă vă pierdeți locul de muncă pe durata șederii în altă țară, puteți rămâne în continuare acolo, dacă:

Cererea de părăsire a teritoriului țării și expulzarea

Puteți locui în altă țară din UE atâta timp cât îndepliniți condițiile de ședere. În caz contrar, autoritățile naționale vă pot cere să părăsiți țara.

În cazuri excepționale, puteți fi expulzat din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Cererea de părăsire a teritoriului sau decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Șederea permanentă

Dacă ați locuit legal ca lucrător în altă țară din UE, timp de 5 ani, continuu, primiți automat dreptul de ședere permanentă. Aceasta înseamnă că puteți sta în țara respectivă cât timp doriți.

Continuitatea șederii nu este afectată de:

 • absențe temporare (mai puțin de 6 luni pe an)
 • absențe mai mari justificate (de exemplu, efectuarea serviciului militar obligatoriu)
 • o absență de 12 luni consecutive justificată de motive importante, cum ar fi sarcina și nașterea, o boală gravă, muncă, formare profesională sau detașarea în altă țară.

Vă puteți pierde dreptul de ședere permanentă dacă locuiți în afara țării pe o perioadă mai mare de 2 ani consecutivi.

Dreptul de ședere permanentă înainte de împlinirea celor 5 ani

Puteți obține dreptul de ședere permanentă în mai puțin de 5 ani dacă vă aflați într-una din următoarele situații:

 • vă pensionați, dar ați lucrat în țara respectivă în ultimul an sau ați locuit acolo timp de 3 ani neîntrerupți
 • nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă, dar ați locuit în țara respectivă timp de 2 ani neîntrerupți
 • nu mai lucrați pentru că sunteți în incapacitate de muncă din cauza unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. În acest caz aveți dreptul de a rămâne, indiferent de durata perioadei în care ați locuit în această țară înainte de accident sau de îmbolnăvire.
 • începeți să munciți în altă țară ca lucrător transfrontalier (ceea ce înseamnă că trebuie să reveniți la locul de reședință cel puțin o dată pe săptămână), dar înainte de aceasta ați lucrat în țara în care doriți să obțineți dreptul de ședere permanentă timp de 3 ani neîntrerupți.

Permisul de ședere permanentă

Aflați cum puteți obține un permis de ședere permanentă : acesta atestă faptul că aveți dreptul de a rămâne necondiționat în țara gazdă.

Expulzarea

În cazuri excepționale, țara în care aveți drept de ședere permanentă poate decide să vă expulzeze din motive de ordine sau de securitate publică, dar numai dacă autoritățile pot dovedi că reprezentați o amenințare serioasă.

Decizia de expulzare trebuie să vi se comunice în scris. Ea trebuie să includă toate motivele invocate și informații privind căile de atac pe care le aveți la dispoziție și data până la care se poate contesta decizia în cauză.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: