Întreprinderi
Ultima verificare: 24/01/2019

Semnalarea prezenţei pentru şederi de scurtă durată (mai puţin de 3 luni)

Decizia Regatului Unit de a invoca articolul 50 din TUE: Mai multe informatii

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din calitatea de membru continuă să se aplice integral în și pentru Regatul Unit:

În unele ţări din UE, trebuie să vă semnalaţi prezenţa pe lângă autorităţile competente (de cele mai multe ori, primăria sau poliţia), într-un interval rezonabil de timp de la data sosirii pe teritoriul ţării. Cei care nu respectă această regulă pot fi sancţionaţi (de ex., cu o amendă).

Pentru a vă semnala prezenţa aveţi nevoie doar de cartea de identitate sau de paşaport; dacă sunteţi însoţit de membri de familie care nu sunt cetăţeni ai UE, aceştia vor avea nevoie de paşaport. Procedura de înregistrare ar trebui să fie gratuită. Dacă staţi la hotel, în general trebuie doar să completaţi un formular special. Hotelul se va ocupa de restul formalităţilor.

Unde și cum vă puteți semnala prezența în țara-gazdă:

Alegeţi ţara

* Autorităţile naţionale nu au furnizat încă aceste informaţii

Pentru mai multe informații, luați legătura cu autoritățile naționale.

În unele ţări din UE, dacă nu respectaţi cerinţa privind semnalarea prezenţei, puteţi primi o amendă, dar nu puteţi fi expulzat doar din acest motiv.

Caz real

Dacă sunteţi în vacanţă, trebuie să vă înregistraţi doar dacă şederea depăşeşte 3 luni.

Hans este cetăţean austriac şi, în fiecare an, îşi petrece vacanţa de vară pe litoralul italian. Vara trecută, a stat în Italia timp de 2 luni, în propriul apartament. Şi-a semnalat prezenţa pe lângă autorităţile italiene, dar acestea i-au cerut să se înregistreze şi la primărie şi să demonstreze că are suficiente resurse pentru a se întreţine în Italia.

Însă Hans are dreptul să stea în Italia până la 3 luni, fără a fi nevoit să furnizeze alte documente în afară de cartea de identitate. Pentru perioade mai scurte, autorităţile italiene îi pot cere să-şi semnaleze prezenţa, dar în niciun caz să se înregistreze.

Legislaţia UE

Căutați informații despre normele aplicabile într-o anumită țară?

Aveți nevoie de ajutorul serviciilor de asistență?

Contactați serviciile specializate de asistență

Partajați această pagină: