Zakendoen
Laatste controle: 24/01/2019

Een kort verblijf (minder dan 3 maanden) melden

Besluit VK artikel 50 EU-Verdrag: Meer informatie

Voorlopig blijft het Verenigd Koninkrijk volwaardig EU-lid. De EU-rechten en -plichten blijven onverminderd van kracht voor EU-burgers in het VK en voor Britten elders in de EU.

In sommige EU-landen bent u verplicht zich na aankomst binnen een redelijke termijn te melden bij de gemeente of de politie. U kunt een boete krijgen als u dat niet doet.

Om zich als EU-burger te melden heeft u alleen uw identiteitskaart of paspoort nodig. Als uw gezinsleden geen EU-burgers zijn, hebben zij een paspoort nodig. Deze formaliteit dient gratis te zijn. Als u in een hotel logeert, hoeft u meestal alleen een speciaal formulier in te vullen en zorgt het hotel voor de rest.

Zo kunt u uw aanwezigheid in uw gastland melden:

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de nationale autoriteiten.

Als u zich niet meldt, kunt u in sommige EU-landen een boete krijgen, maar u kunt daarom niet het land worden uitgezet.

Voorbeeld

Als u op vakantie bent, hoeft u zich alleen in te schrijven als u langer blijft dan 3 maanden

Hans komt uit Oostenrijk en gaat elk jaar op strandvakantie naar Italië. Vorige zomer bracht hij 2 maanden door in zijn eigen flat in Italië. Hij ging zich melden bij de Italiaanse autoriteiten. Die vroegen hem zich in te schrijven op het gemeentehuis en te bewijzen dat hij voldoende geld had om zichzelf in Italië te bedruipen.

Maar Hans mag 3 maanden in Italië blijven zonder dat hij andere documenten hoeft te laten zien dan zijn identiteitskaart. Als hij korter blijft, kunnen de Italiaanse autoriteiten hem alleen vragen zich te melden. Hij hoeft zich niet in te schrijven.

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: