Zakendoen
Laatste controle: 18/02/2020

Een kort verblijf (minder dan 3 maanden) melden

Getroffen door de brexit?

Vragen en antwoorden – rechten van de burgers van de EU en het VK, zoals uiteengezet in het ontwerp terugtrekkingsakkoord

Vanaf 1 januari 2021 gelden er nieuwe regels voor EU-burgers die in het VK wonen of die naar het VK verhuizen. Omgekeerd gaan er op die dag ook nieuwe regels in voor Britse onderdanen die in de EU wonen of naar de EU verhuizen.

Ik heb permanent verblijfsrecht in het VK / de EU of zal dat nog in de overgangsperiode krijgen.

In principe verandert er dan voor u en uw gezinsleden niets: u mag gewoon in het gastland blijven wonen. Dit geldt ook voor uw gezinsleden van buiten de EU. In het VK moet u echter wel op grond van de EU-vestigingsregeling een nieuwe verblijfsstatus aanvragen. Woont u in de EU, informeer dan zo snel mogelijk bij de nationale autoriteiten van uw gastland of u een nieuwe verblijfsstatus moet aanvragen.

Ik heb mijn woonplaats weliswaar in het VK / de EU, maar heb er nog geen permanent verblijfsrecht.

Ook in dit geval verandert er voor u en uw gezinsleden in principe niets: u mag gewoon in het gastland blijven wonen. Dit geldt ook voor uw gezinsleden van buiten de EU. In het VK moet u echter wel op grond van de EU-vestigingsregeling een nieuwe verblijfsstatus aanvragen. Woont u in de EU, informeer dan zo snel mogelijk bij de nationale autoriteiten van uw gastland of u een nieuwe verblijfsstatus moet aanvragen.

Ik wil naar het VK / de EU verhuizen.

U mag tot 31 december 2020 samen met uw gezin naar het VK of naar een EU-land verhuizen op basis van de huidige EU-regels. Dit geldt ook voor uw gezinsleden van buiten de EU. In het VK moet u wel op grond van de EU-vestigingsregeling een verblijfsstatus aanvragen. Woont u in de EU, informeer dan bij de nationale autoriteiten van uw gastland of u zich moet schrijven en of u een verblijfsstatus moet aanvragen.

Ik wil voor korte tijd naar het VK/de EU.

De huidige regels voor het melden van uw aanwezigheid, de inschrijving in de gemeente, de inschrijving van uw gezinsleden uit de EU, de inschrijving van uw gezinsleden van buiten de EU blijven tot ten minste 31 december 2020 van kracht.

Ik heb hulp nodig.

Als u meent dat uw rechten als EU-burger worden geschonden, neem dan contact op met SOLVIT.

Uitvoerige informatie over de uitvoering van het terugtrekkingsakkoord en de burgerrechten

In sommige EU-landen bent u verplicht zich na aankomst binnen een redelijke termijn te melden bij de gemeente of de politie. U kunt een boete krijgen als u dat niet doet.

Om zich als EU-burger te melden heeft u alleen uw identiteitskaart of paspoort nodig. Als uw gezinsleden geen EU-burgers zijn, hebben zij een paspoort nodig. Deze formaliteit dient gratis te zijn. Als u in een hotel logeert, hoeft u meestal alleen een speciaal formulier in te vullen en zorgt het hotel voor de rest.

Zo kunt u uw aanwezigheid in uw gastland melden:

Kies een land

* Nog geen informatie van de nationale instanties ontvangen

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de nationale autoriteiten.

Als u zich niet meldt, kunt u in sommige EU-landen een boete krijgen, maar u kunt daarom niet het land worden uitgezet.

Voorbeeld

Als u op vakantie bent, hoeft u zich alleen in te schrijven als u langer blijft dan 3 maanden

Hans komt uit Oostenrijk en gaat elk jaar op strandvakantie naar Italië. Vorige zomer bracht hij 2 maanden door in zijn eigen flat in Italië. Hij ging zich melden bij de Italiaanse autoriteiten. Die vroegen hem zich in te schrijven op het gemeentehuis en te bewijzen dat hij voldoende geld had om zichzelf in Italië te bedruipen.

Maar Hans mag 3 maanden in Italië blijven zonder dat hij andere documenten hoeft te laten zien dan zijn identiteitskaart. Als hij korter blijft, kunnen de Italiaanse autoriteiten hem alleen vragen zich te melden. Hij hoeft zich niet in te schrijven.

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: