Laatste controle: 11/02/2022

Consumentenkredieten en leningen

Voor consumentenkredieten gelden EU-regels om u te beschermen voordat u de overeenkomst tekent en regels waardoor u er eventueel weer van af kunt.

Informatie om aanbiedingen te kunnen vergelijken.

Als u een product op afbetaling (krediet) koopt, is het een goed idee vooraf verschillende aanbiedingen te vergelijken. Voordat u een kredietovereenkomst tekent, is de kredietverlener verplicht u een standaarddocument, de Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet en, te geven. Deze informatie is bedoeld om u een zo goed mogelijk overzicht van de voorwaarden te geven. Het omvat:

Op die manier kunt u de aanbiedingen van verschillende kredietverleners vergelijken en de beste kiezen. Als u dit formulier niet van uw kredietverlener hebt gekregen, kunt u het aanvragen.

Een kredietovereenkomst herroepen

Als u toch twijfels heeft over een door u ondertekende kredietovereenkomst of als u beseft dat u helemaal geen krediet nodig heeft, kunt u de overeenkomst binnen 14 kalenderdagen na ondertekening nog herroepen. U hoeft de kredietverlener geen uitleg te geven, maar u moet wel het geleende geld terugbetalen, vermeerderd met rente en alle reeds door de kredietverlener betaalde vergoedingen.

Voorbeeld

Bij de aankoop van een nieuwe wasmachine kon Paolo uit Italië 1000 euro lenen van de winkelier (dus van een zogenaamde "niet-bancaire kredietverlener"). Voor het ondertekenen van het contract kreeg hij heel weinig informatie over de lening. Ook heeft hij de Europese standaardinformatie inzake consumentenkrediet en niet gekregen. Hij kreeg alleen te horen dat hij de lening in 2 jaar terug moest betalen en dat de rente redelijk was.

Na ondertekening van het contract besefte hij dat het jaarlijks kostenpercentage (de totale kosten van het krediet) zeer hoog zou zijn. Hij besloot toch van deze lening af te zien, en naar een beter alternatief uit te kijken. Hij nam contact op met de plaatselijke consumentenorganisatie. Daar werd hem verteld dat hij de overeenkomst binnen 14 dagen kon opzeggen door de kredietverlener aan te schrijven en het geld dat hij al had ontvangen, terug te betalen.

Uw lening vervroegd terugbetalen

Als u uw lening vervroegd wilt terugbetalen, dan heeft u daar het recht toe. Denk eraan dat u de kredietverlener misschien een vergoeding moet betalen voor de inkomsten die hij misloopt. Deze vergoeding mag echter niet hoger liggen dan het totaalbedrag van de daadwerkelijk misgelopen inkomsten.

Deze regels gelden voor consumentenkredieten tussen 200 en 75.000 euro, met uitzondering van leningen

Een krediet of lening afsluiten in een ander EU-land

Als u een lening of een krediet in een ander EU-land wilt afsluiten, moet u weten dat banken vaak terughoudend zijn als de klant in een ander EU-land werkt of daar gevestigd is.

De banken mogen zelf beslissen of zij hiervoor beperkingen hanteren. Maar als u denkt dat een bank u gediscrimineerd heeft, kunt u:

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: