Arbeidsvoorwaarden

Als u personeel aanneemt, moet u ze een schriftelijk contract of een gelijkwaardige schriftelijke verklaring verstrekken waarin de arbeidsvoorwaarden worden bevestigd. Doe dit bij voorkeur uiterlijk op de dag waarop ze aan de slag gaan. De deadline varieert naargelang het soort informatie, zoals hieronder te zien.

Informatie die u tussen de eerste en de zevende werkdag aan de werknemer moet verstrekken:

  • wie de partijen bij het arbeidscontract zijn (werkgever en werknemer)
  • waar de werknemer gaat werken. Mocht er geen vaste werkplek zijn, vermeld dan dat de werknemer op verschillende plaatsen gaat werken, en vermeld op welk adres uw bedrijf staat ingeschreven
  • functie, rang en soort werk of een korte functieomschrijving
  • aanvangsdatum
  • bij een tijdelijk arbeidscontract de verwachte duur van de arbeidsverhouding
  • het aanvankelijk basissalaris en eventuele andere loonbestanddelen

Als de werktijden regelmatig of voorspelbaar zijn:

  • de normale duur van de werkdag of -week (in uren)
  • overuren en compensatie daarvoor
  • regelingen voor roosterwisselingen.

Als de werktijden onregelmatig of onvoorspelbaar zijn:

  • het aantal gegarandeerde betaalde uren en de vergoeding voor extra uren
  • te werken uren en dagen
  • aankondiging voor het begin van een opdracht en uiterste datum voor de annulering ervan.

Informatie die u binnen één maand na de eerste werkdag aan de werknemer moet verstrekken:

  • voor uitzendkrachten: de gegevens van de organisatie/entiteit waar uw werknemer gaat werken
  • eventuele aangeboden opleidingen
  • het aantal betaalde vakantiedagen; als dit bij aanvang van het contract niet bekend is, dan uitleg over hoe het wordt vastgesteld
  • de regels van eventuele collectieve arbeidsovereenkomsten die de arbeidsvoorwaarden regelen
  • de gegevens van de socialezekerheidsorganen die verantwoordelijk zijn voor de sociale premies (als u hier als werkgever verantwoordelijk voor bent).

Voor jaarlijkse vakantie, opzegtermijn, arbeidstijden en beloning hoeft u alleen maar te verwijzen naar de wettelijke en bestuursrechtelijke bepalingen in uw land/regio.

Minimumeisen wat arbeidsvoorwaarden betreft

Als er sprake is van een proeftijd, mag die niet langer zijn dan zes maanden. In het geval van een arbeidsverhouding voor bepaalde tijd moet de proeftijd in verhouding staan tot de verwachte duur van het contract en het soort werk. Bij verlenging van een contract voor dezelfde functie en taken mag geen nieuwe proeftijd worden ingesteld. Bij uitzondering kunnen de EU-landen in hun nationale regelgeving langere proeftijden toestaan, als dit gerechtvaardigd is op grond van het soort werk of in het belang van de werknemer is.

Als werkgever kunt u uw werknemers niet verbieden om buiten hun werk om voor andere werkgevers te werken, en u kunt uw werknemers om die reden niet minder gunstig behandelen. De EU-landen kunnen voorwaarden vaststellen voor de onverenigbaarheid van meerdere banen om objectieve redenen zoals gezondheid en veiligheid, vertrouwelijkheid van bedrijfsinformatie, integriteit van de openbare dienst of het vermijden van belangenconflicten.

Als u een contract met een onregelmatig werkrooster aanbiedt, moet u:

  • uw werknemer vooraf vastgestelde referentie-uren en -dagen geven
  • uw werknemer binnen een redelijke termijn, die is vastgesteld volgens het nationale recht, de nationale praktijk of collectieve overeenkomsten, in kennis stellen van een werkopdracht.

Als aan één of beide voorwaarden niet is voldaan, heeft uw werknemer het recht de opdracht zonder nadelige gevolgen te weigeren. Zelfs als u volgens de nationale wetgeving een werkopdracht zonder vergoeding mag annuleren, heeft uw werknemer recht op een schadevergoeding als u een eerder afgesproken werkopdracht na een specifieke redelijke termijn annuleert.

Als de nationale wetgeving van uw EU-land oproep- of soortgelijke arbeidscontracten toestaat en u uw personeel met een dergelijk contract wilt aannemen, moet u weten dat de nationale wetgeving van uw EU-land het nodige moet doen om misbruik en verkeerd gebruik daarvan te voorkomen. Zo kunnen bijvoorbeeld wettelijke beperkingen worden ingesteld op het gebruik en de duur van oproep- en soortgelijke contracten. Ook kan het bestaan van een arbeidscontract met een minimumaantal betaalde uren worden verondersteld, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren tijdens een bepaalde periode.

Als de werknemer minstens zes maanden in dienst is en met succes de proeftijd (indien van toepassing) heeft doorstaan, kan deze verzoeken om een vorm van werk met meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden, indien beschikbaar. U moet deze werknemer binnen een maand na het verzoek een met redenen omkleed schriftelijk antwoord geven. De EU-landen kunnen de frequentie van dergelijke verzoeken beperken.

Als u een kmo bent of een natuurlijke persoon die als werkgever optreedt, hebt u in sommige EU-landen maximaal drie maanden de tijd en mag u ook mondeling antwoorden op latere soortgelijke verzoeken van dezelfde werknemer als de motivering dezelfde is.

Als u volgens het EU- of nationaal recht verplicht bent uw werknemers een opleiding te geven voor hun taken, moet die gratis zijn. Bovendien moet de opleiding als werktijd gelden en zo mogelijk onder werktijd plaatsvinden.

In sommige EU-landen kunnen volgens nationaal recht gesloten collectieve overeenkomsten nog andere dan de hierboven genoemde maatregelen bevatten, waarbij altijd de algemene bescherming van werknemers wordt gerespecteerd. In sommige EU-landen bestaan vereenvoudigde arbeidscontracten voor personeel dat maximaal een maand of minder dan acht uur per week gaat werken.

Inschrijvings- en aangifteplicht

Als werkgever moet u zich inschrijven bij de socialezekerheidsinstelling van het land waar uw werknemers werken, ook al is uw bedrijf daar niet gevestigd. Hiermee wordt uw aanwezigheid in het plaatselijke socialezekerheidsstelsel vastgesteld.

U moet uw werknemers ook aangeven bij de socialezekerheidsinselling van het land waar zij werken. Dit zorgt ervoor dat zij onder het plaatselijke socialezekerheidsstelsel vallen.

Nationale informatie vindt u hieronder.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Uw EURES-adviseur hu

Uw EURES-adviseur kan u informeren over de arbeidsvoorwaarden en u helpen met sollicitatieprocedures in uw land of over de grens.

Hebt u vragen over zakendoen in het buitenland? Denkt u aan exporteren of uitbreiden naar een ander EU-land? Zo ja, dan kan het Enterprise Europe Network u gratis advies geven.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 14/03/2025
Deze bladzijde delen