Zakendoen
Laatste controle: 03/04/2020

Timesharing- en andere vakantieformules voor langere duur in de EU

Getroffen door de brexit?

Met een timesharing-overeenkomst koopt u het recht om regelmatig gebruik te maken van dezelfde vakantieaccommodatie. Maar er zitten vaak risico's aan vast. Hetzelfde geldt voor andere meerjarige vakantieformules, zoals vakantiekortingclubs, die kortingen op vakantieaccommodaties of verwante voordelen bieden, soms in combinatie met vervoer of andere diensten.

Conventionele timesharing-overeenkomsten, maar ook andere meerjarige vakantieformules die de afgelopen jaren hun intree hebben gedaan, kunnen langdurige of zelfs permanente financiële verplichtingen scheppen. Vaak zijn er bovendien nog andere kosten, zoals belastingen, servicekosten en verzekeringspremies.

Contractvoorwaarden: uw rechten

De recente EU-regels beschermen u tegen gewetenloze verkopers wanneer u een timesharing-overeenkomst sluit of een andere langdurige vakantieformule koopt. Deze regels gelden voor alle overeenkomsten die zijn gesloten op of na 23 februari 2011 (behalve in enkele EU-landen).

De regels beschermen u ook bij de sluiting van:

Ze gelden nu bovendien ook voor nieuwe timesharing-formules, bijvoorbeeld voor:

Wat u moet weten voor u iets koopt

Als u zo'n overeenkomst sluit, heeft u bepaalde rechten:

Als uw contract een timesharing- of meerjarige vakantieformule betreft, zijn deze regels altijd op u van toepassing, ook als de verkoper beweert dat dit niet zo is.

Oneerlijke handelspraktijken en potentieel oneerlijke contractvoorwaarden

Wees ook op uw hoede voor:

Voor advies over problemen in het land waar u woont, kunt u contact opnemen met een nationale consumentenorganisatieen. Heeft u een geschil met een verkoper in een ander EU-land, neem dan contact op met het Europees netwerk van consumentencentra ( ECC-net) om te weten wat u kunt doen.

U kunt ook proberen uw geschil buitengerechtelijk op te lossen, met behulp van een procedure voor alternatieve geschillenbeslechtingen. Heeft u uw timesharing of andere vakantieformule voor langere duur online afgesloten, dan kunt u ook uw klacht online indienen via het platform voor onlinegeschillenbeslechting.

Voorbeeld

Een timesharing-contract opzeggen: consument tegen verkoper

In 2013 sloot Patrick uit Ierland een timesharing-overeenkomst met een aanbieder uit Malta. De handelaar gaf hem niet het standaardformulier voor herroeping en vertelde hem ook niet dat hij in de bedenktijd geen betalingen of voorschotten mocht accepteren.

Hij deed een aanbetaling van 1 260 euro en gaf een machtiging tot automatische afschrijving van 122,50 euro per maand voor een periode van twee jaar.

Om een van de vakantieaccommodaties van de verkoper te kunnen boeken, moest hij een speciale code van de verkoper krijgen. Ondanks herhaalde verzoeken heeft hij die nooit gekregen.

Een jaar later kon hij nog steeds geen vakantie boeken en daarom zegde hij de overeenkomst op. Hij beriep zich op de verlengde herroepingstermijn van 1 jaar en 14 kalenderdagen. Hij had intussen al 2 730 euro betaald.

De handelaar ging niet akkoord met de opzegging en wilde Patrick zijn geld niet teruggeven.

Na overleg met het ECC Ierland startte Patrick een "Europese procedure voor geringe vorderingen". De rechtbank stelde hem in het gelijk. Toch wilde het bedrijf nog steeds niet betalen. Na bemiddeling door het ECC Malta kreeg Patrick eindelijk zijn geld terug.

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: