Laatste controle: 04/05/2020

Prijzen en betalingen

Getroffen door de brexit?

Als u iets koopt in de EU, moet u duidelijke informatie krijgen over de totale prijs, inclusief alle belastingen en overige kosten.

Bij aankopen via internet moet u gevraagd worden uitdrukkelijk te verklaren, bijvoorbeeld door een button aan te klikken, dat u weet dat een bestelling plaatsen ook een betalingsverplichting inhoudt.

Als u online een bedrag van meer dan 30 euro wilt betalen, moet u een combinatie van ten minste twee authenticatie-elementen gebruiken, bijv.:

  • iets wat u hebt (zoals uw mobiele telefoon of kaartlezer) EN iets dat u weet (een pincode of wachtwoord)
  • iets wat u heeft (mobiele telefoon of kaartlezer) EN iets wat u bent (uw vingerafdruk)
  • iets dat u weet (een pincode of wachtwoord) EN iets wat u bent (uw vingerafdruk)

Zo verlopen uw betalingen veiliger.

Toeslagen voor het gebruik van betaalkaarten

In de EU mag een verkoper u geen extra kosten in rekening brengen voor het gebruik van uw bankkaart of creditcard. De enige uitzonderingen op deze regel zijn de kaarten van American Express en Diners Club en zakelijke creditcards waarbij uw werkgever de rekening betaalt. Als u deze kaarten gebruikt, moet u soms wel een vergoeding betalen, maar die mag niet hoger zijn dan de werkelijke kosten van het verwerken van uw betaling.

Als u in een ander EU-land in een andere EU-munteenheid dan euro's betaalt, moet u soms wel een vergoeding voor de valutawissel betalen aan uw creditcardmaatschappij.

Kosten van extra diensten

U moet uitdrukkelijk toestemming geven voor extra diensten die kosten met zich meebrengen, zoals snellere levering, een cadeauverpakking of een reisverzekering.

Een verkoper mag hier alleen kosten voor in rekening brengen als u uitdrukkelijk voor die diensten gekozen heeft. Een vooraf aangevinkt vakje op de website van de verkoper geldt niet als uitdrukkelijke toestemming. Heeft u onverhoopt op die manier extra kosten moeten betalen, dan heeft u recht op terugbetaling.

Voorbeeld

Verkopers moeten u de totale prijs geven (inclusief belastingen en onkosten) voordat u betaalt.

Ewa uit Polen kocht boeken via internet. Ze betaalde met haar creditcard, maar er werd meer van haar creditcard afgeschreven dan het bedrag dat op de afrekenpagina van de website van de verkoper stond. Ewa realiseerde zich dat het bedrijf de leveringskosten aanvankelijk niet had aangegeven, en deze pas achteraf bij het bedrag had opgeteld.

Volgens de EU-regels zijn verkopers verplicht om de prijs correct en volledig aan de klant te tonen voordat de koop gesloten wordt. Daarom meldde Ewa deze fout bij het bedrijf en de Poolse instanties. Na bemiddeling door de Poolse instanties werd het verschil terugbetaald.

Betalen in een andere munteenheid - wisselkosten

Wanneer u producten of diensten koopt die in een andere munteenheid geprijsd zijn, betaalt u meer dan de aankoopprijs. Ook wanneer u geld opneemt bij een geldautomaat in een andere munteenheid, betaalt u meer dan het bedrag dat u opneemt. De extra kosten kunnen bestaan uit:

Wanneer u iets in een winkel of online koopt, krijgt u soms de keuze om te betalen in de lokale munteenheid of in uw eigen munteenheid. Als u betaalt in de lokale munteenheid, ziet u pas bij ontvangst van uw bankafschrift of creditcardoverzicht hoeveel de transactie u precies gekost heeft in uw eigen munteenheid. Maar vaak is dit is de goedkoopste optie. Betaalt u in uw eigen munteenheid, dan weet u onmiddellijk hoeveel u daadwerkelijk betaalt. Doordat er extra kosten in rekening worden gebracht, is dit vaak de duurdere optie.

Wanneer u de keuze krijgt om in uw eigen munteenheid te betalen, moet de verkoper of website u precies vertellen hoeveel de extra kosten bedragen. Dat moet gebeuren in de vorm van een procentuele toeslag bovenop de meest recente wisselkoers van de Europese Centrale Bank.

Voorbeeld. Een hotel laat u kiezen of u betaalt in de lokale of in uw eigen munteenheid. Kiest u ervoor om in uw eigen munteenheid te betalen, dan moet het hotel het bedrag omrekenen aan de hand van de wisselkoers van de ECB en u informeren over het percentage dat het hotel daar zelf nog bovenop doet.

Op de website van uw bank of creditcardmaatschappij moet ook informatie staan over dergelijke kosten. U heeft altijd het recht om te weigeren en te besluiten toch in de lokale munteenheid te betalen.

Prijsdiscriminatie

Het is verboden aan EU-burgers een hogere prijs voor goederen of diensten te vragen op grond van de nationaliteit van de koper of het land waar hij of zij woont.

Als u in de EU iets online koopt, kunnen de prijzen van land tot land verschillen, omdat bijvoorbeeld de leveringskosten per land verschillen. Maar als u online iets in een ander EU-land koopt wat niet in uw land bezorgd hoeft te worden, bijvoorbeeld omdat u de spullen zelf afhaalt, dan moet de verkoper u dezelfde prijs aanrekenen en dezelfde aanbiedingen doen als kopers die in dat andere EU-land wonen. Hij mag niet weigeren u iets te verkopen of een hogere prijs rekenen omdat u in een ander land woont.

Dit geldt ook wanneer u diensten koopt die bij de verkoper worden geleverd, bijvoorbeeld wanneer u kaartjes voor een pretpark koopt, een hotel boekt, een auto huurt of elektronische diensten koopt (zoals cloud services of website hosting). Ook dan geldt voor u dezelfde prijs als voor kopers die in hetzelfde land als de verkoper wonen.

Voor auteursrechtelijk beschermde media, zoals films, e-books en muziek, gelden in verschillende landen vaak verschillende licentieovereenkomsten. Daardoor kunnen de prijzen per land verschillen.

Voorbeeld

Het is verboden iemand meer te laten betalen op grond van het land waar die persoon woont

Hilda uit Denemarken wilde een huurauto boeken voor haar zomervakantie in Spanje. Ze ging naar de website van een Spaans autoverhuurbedrijf en koos een auto. Maar toen ze haar adres invoerde, zag ze dat de totale prijs van haar huurauto ineens 140 euro hoger was geworden.

Hilda nam contact op met haar Europees ConsumentenCentrum en klaagde over deze prijsdiscriminatie. Zij hielpen haar een formele klacht in te dienen wegens prijsdiscriminatie op de website van het autoverhuurbedrijf. Omdat het verhuurbedrijf de EU-regels niet volgde, kan het een boete krijgen van de bevoegde overheidsinstantie in Spanje.

Regels voor de prijs van vervoersbewijzen

De EU-regels gelden ook voor vervoersbewijzen, zoals vliegtickets en treinkaartjes, of u die nu online koopt of niet. Dit betekent dat vanaf het begin van het boekingsproces alle belastingen, kosten en vergoedingen bij de totale prijs inbegrepen moeten zijn. Zo kunt u de prijzen van verschillende reisorganisaties gemakkelijker vergelijken.

Bij eventuele extra's, zoals een reisverzekering, moet duidelijk worden aangegeven dat het om een optie gaat.

Zijn de prijzen bij het online boeken van vliegtickets onduidelijk? Meld dat dan bij de nationale autoriteiten in het EU-land waar u woont.

Automatische doorleiding op een website

Als de website van een verkoper in verschillende versies bestaat, mag u alleen naar een andere versie worden doorgeleid als u daar toestemming voor geeft. Als u bijvoorbeeld in Frankrijk woont en u rechtstreeks naar .be-website in België surft, mag de verkoper u wel aanbieden over te stappen naar de .fr-versie van zijn website. Hiervoor moet u uw uitdrukkelijke toestemming geven. Geeft u die niet, dan moet u op de .be-website kunnen blijven.

U moet ook de mogelijkheid hebben om op elk moment over te stappen, bijvoorbeeld via een keuzemenu "land kiezen". Zo kunt u prijzen en aanbiedingen in verschillende landen vergelijken. In de algemene voorwaarden van de handelaar kunt u lezen welke bezorgopties er zijn en welke extra kosten er in uw land gelden.

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: