Autobelastingen in een ander EU-land

Zodra u uw auto op de openbare weg gebruikt, moet u autobelastingen betalen: ofwel alleen wegenbelasting, ofwel inschrijvingsbelasting en wegenbelasting. Elk EU-land bepaalt zelf welke belasting u moet betalen als u uw auto daar regelmatig gebruikt.

In bepaalde gevallen is het bedrag van de inschrijvingsbelasting evenredig met de periode dat u uw auto in uw nieuwe land gebruikt. Maar de belasting mag niet hoger zijn dan die een inwoner van uw nieuwe land betaalt. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor een vrijstelling van de inschrijvingsbelasting of terugbetaling van de inschrijvingsbelasting als u uit een ander land komt. Neem contact op met de nationale autoriteiten voor u naar uw nieuwe land verhuist, om te voorkomen dat u dubbele belasting betaalt.

Vrijstelling van de inschrijvingsbelasting op auto's

In de meeste EU-landen hoeven studenten, grenswerkers en secundaire inwoners geen inschrijvingsbelasting te betalen. Maar soms moeten zij wel wegenbelasting betalen.

Studenten

Verhuist u naar een ander EU-land om er te studeren of beperkte tijd te werken, bijvoorbeeld als vrijwilliger, dan kunt u in dat land rijden zonder belastingen te betalen en zonder de auto in te schrijven. Als student moet u ingeschreven zijn bij een onderwijsinstelling in dat land en daar een bewijs van kunnen overleggen. Als u tijdens uw studie gaat werken, moet u uw auto wel inschrijven in dat land.

Voordat u vertrekt uit uw eigen land, moet u bij de autoriteiten van het land waar u gaat studeren nagaan welke regels er gelden. U moet wellicht bepaalde formaliteiten afhandelen of aan bepaalde voorwaarden voldoen om te voorkomen dat u in de problemen komt bij een eventuele politiecontrole.

Waarschuwing

In Denemarken, Estland, Duitsland en Zweden zijn studenten niet vrijgesteld van de inschrijvingsbelasting en andere belastingen op auto's.

Voorbeeld

Mathieu is een Fransman die in België woont voor een tweejarige post-graduate opleiding. Toen zijn auto beschadigd raakte, ging hij naar de politie om aangifte te doen voor de verzekering. De politie ontdekte dat Mathieu al meer dan een jaar in België woonde en zijn auto niet had ingeschreven. Hij kreeg te horen dat hij in overtreding was en dat hij een boete zou krijgen.

Mathieu kon echter bewijzen dat hij was ingeschreven bij de Universiteit Antwerpen en daarom, als student uit een ander EU-land, geen auto- of verkeersbelasting hoefde te betalen in België.

Grensarbeiders

Als grenswerker rijdt u wellicht in een bedrijfsauto die maar in een van beide landen ingeschreven is.

Rijdt u met een bedrijfsauto die is ingeschreven in het land waar u werkt, dan mag u die in het land waar u woont ook voor privédoeleinden gebruiken, zonder hem daar in te schrijven. Ga na welke regels er gelden voor het gebruik van uw bedrijfsauto, want de regels verschillen aanzienlijk van EU-land tot EU-land.

Gaat u met uw eigen auto regelmatig van het land waar u woont naar het land waar u werkt, dan hoeft u de auto alleen maar in te schrijven en belastingen te betalen in het land waar u woont, niet in het land waar u werkt.

Meer informatie over de inschrijving van voertuigen en belastingen, en links naar nationale websites van overheidsdiensten zie:

Secundaire inwoners

De algemene regel is dat u uw auto niet hoeft in te schrijven en geen autobelastingen hoeft te betalen in het land waar u een tweede woning of vakantiehuis heeft. Maar blijft uw auto permanent staan in het land waar uw vakantiehuis ligt, dan moet u de auto misschien wel inschrijven en autobelastingen betalen, zelfs als u al inschrijvingsbelasting in uw eigen land heeft betaald.

Als secundaire inwoner heeft u geen inschrijvingsbelasting voor uw auto te betalen als:

  • u minder dan 6 maanden per jaar in uw tweede land woont
  • uw vaste woonplaats in een ander EU-land is en u dat kunt bewijzen
  • u uw auto alleen voor privédoeleinden gebruikt
  • u uw auto niet verkoopt, verhuurt of uitleent aan ingezetenen

Waarschuwing

De informatie op deze pagina is niet van toepassing op Britse onderdanen die in de EU verblijven en EU-burgers die in het VK verblijven. Voor hen gelden nationale regels.

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 02/01/2023
Deze bladzijde delen