EU-regels voor het werken in het wegvervoer

Als chauffeur moet u zich houden aan bepaalde EU-regels inzake rij- en rusttijden en de registratie ervan. Deze regels zijn van toepassing als u met een vrachtwagen van meer dan 3,5 ton rijdt, of met een autobus of touringcar met 10 of meer zitplaatsen (waaronder de chauffeur). U moet zich aan deze regels houden als u over lange afstanden reist of in eigen land of in het buitenland levert, ongeacht waar uw voertuig is ingeschreven en of u als zelfstandige of werknemer werkt.

De EU-regels inzake rijtijden en zijn niet van toepassing op alle soorten vervoer. Hieronder staan alle uitzonderingen.

De EU-regels inzake rijtijden zijn niet van toepassing op:

  • geregelde passagiersdiensten op routes tot 50 km;
  • de meeste voertuigen tot 7,5 ton voor het vervoer van materiaal, uitrusting enz. voor professioneel gebruik door chauffeurs binnen 100 km van hun standplaats;
  • voertuigen met een maximumsnelheid van 40 km/h;
  • het leger, civiele bescherming en de brandweer;
  • voertuigen voor wegenwachtdiensten binnen 100 km van hun thuisbasis;
  • gespecialiseerde voertuigen voor humanitaire hulp, noodsituaties, reddingsoperaties of medische doeleinden;
  • voertuigen die voor de handhaving van de openbare orde worden gebruikt;
  • voertuigen die op de weg worden getest met het oog op technische ontwikkeling, reparatie of onderhoud, en nieuwe of verbouwde voertuigen die nog niet in gebruik zijn genomen;
  • voertuigen of combinaties van voertuigen tot 7,5 ton die worden gebruikt voor niet-commercieel goederenvervoer;
  • bedrijfsvoertuigen met een juridische historische status in het EU-land waar zij worden bestuurd, indien zij worden gebruikt voor het niet-commerciële vervoer van personen of goederen;
  • voertuigen of combinaties van voertuigen tussen de 2,5 en 3,5 ton voor het vervoer van goederen voor eigen rekening van het bedrijf of de chauffeur (indien het besturen van het voertuig niet de hoofdactiviteit is);
  • in sommige EU-landen bestaan er ook nationale uitzonderingen en .

Voorbeeld

Vervoer van zware uitrusting en producten als vakman

Matthias heeft een boomkwekerij en tuinbouwbedrijf in Duitsland. Hij vervoert vaak grote bomen. Om ze te leveren en te planten verplaatst hij de bomen en een graafmachine in een vrachtwagen en aanhangwagen van vaak meer dan 3,5 ton. Maar omdat de combinatie nog steeds minder dan 7,5 ton weegt en Matthias de bomen alleen aan zijn eigen klanten levert die binnen een straal van 100 km rond zijn kwekerij wonen, zijn de EU-regels inzake rijtijden niet op hem van toepassing.

Niet alleen in de EU-landen

Beroepschauffeurs moeten deze regels volgen in alle EU-landen, maar ook in Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Buiten dit gebied moeten chauffeurs in de meeste Europese en sommige Centraal-Aziatische landen en fr zich houden aan de regels van de Europese overeenkomst inzake chauffeurs in het internationale wegvervoer en PDF , die bekend staat als de AETR. De meeste AETR-regels zijn afgestemd op de EU-regels, maar er zijn enkele uitzonderingen.

De AETR verschilt van de EU-regels op gebied van:

  • de vrijstelling voor voertuigen voor het vervoer van ambachtelijke goederen;
  • terugkeer naar uw bedrijf of woonplaats;
  • de mogelijkheid om twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden te nemen;
  • onderbreking van de wekelijkse rusttijden.

Hoe lang mag ik rijden?

U mag:

  • 9 uur per dag (en tweemaal per week tot 10 uur per dag) rijden;
  • 56 uur per week (maximaal 90 uur per twee weken) rijden;
  • bij wijze van uitzondering één uur langer om naar uw woning of bedrijf te gaan bij het begin van een wekelijkse rusttijd (of twee uur meer om een normale wekelijkse rusttijd te starten).

Vergeet niet dat de arbeidstijd alle wegvervoersactiviteiten omvat, zoals:

  • autorijden;
  • laden en lossen;
  • passagiers helpen bij het in- en uitstappen van het voertuig;
  • schoonmaken en technisch onderhoud;
  • toezicht op het laden en lossen van goederen en
  • administratieve formaliteiten.

Als u als zelfstandige chauffeur werkt, geldt de tijd die u op uw werkplek of in uw voertuig moet doorbrengen ter beschikking van de klant of voor vervoersactiviteiten ook als arbeidstijd.

Hoe lang moet ik rusten?

U moet een pauze nemen of rusten gedurende ten minste:

  • 45 minuten voor elke 4 uur en 30 minuten rijtijd (de 45 minuten kunnen worden opgesplitst in twee pauzes van respectievelijk 15 en 30 minuten);
  • 11 rusturen per 24 diensturen, die kunnen worden opgesplitst in twee rusttijden (de eerste van 3 en de tweede van 9 uur voor een totaal van 12 uur), of een verkorte rusttijd van 9 uur ten hoogste 3 keer tussen elke twee wekelijkse rusttijden;
  • 45 aaneengesloten rusturen na 6 dagen rijden en ten minste 24 uur om de twee weken (indien gecompenseerd, vóór het einde van de derde week, met een gelijkwaardige enkele rusttijd aangevuld met een andere rusttijd van ten minste 9 uur).

Waarschuwing

Bij wijze van uitzondering kunt u maximaal 60 uur per week werken, maar gemiddeld mag u niet meer dan 48 uur per week werken per periode van 4 maanden.

Voorbeeld

U rijdt uw voertuig tijdens uw rusttijd op een veerboot of trein

Na een lange reis naar Griekenland en terug was Jack van plan zijn normale wekelijkse rusttijd aan boord van de veerboot naar Ierland te beginnen. De veerboot in Cherbourg is echter 4 uur te laat. Geen probleem: hij kan hoe dan ook beginnen met zijn wekelijkse rusttijd, na 4 uur kan hij zijn voertuig op de veerboot rijden en bij aankomst in Dublin (ongeveer 19 uur later) kan hij van de veerboot afrijden en daar de laatste 22 uur rusten. Het is toegestaan een normale dagelijkse of verkorte wekelijkse rusttijd twee keer, voor in totaal 1 uur, te onderbreken om een veerboot of trein te nemen, op voorwaarde dat de chauffeur een slaapcabine, bed of slaapbank heeft. Zo kan een normale wekelijkse rusttijd ook worden onderbroken op voorwaarde dat de reis ten minste 8 uur zal duren en de chauffeur een slaapcabine heeft.

Ten minste één keer per 4 weken moet u terugkeren naar de plaats waar uw werkgever gevestigd is of waar u woont voor een normale wekelijkse rusttijd (of een langere rusttijd ter compensatie van een verkorte rusttijd).

Waarschuwing

Als u met twee of meer chauffeurs bent (bekend als meervoudige bemanning), kunt u uw dagelijkse rusttijd binnen 30 uur nemen (in plaats van 24 uur) en mag u pauzes van 45 minuten (om de 4 uur en 30 minuten) in het voertuig nemen.

Om deze uitzonderingen te kunnen toepassen, moeten twee of meer chauffeurs aanwezig zijn vanaf het tweede uur.

Wat is een normale wekelijkse rusttijd?

U hebt recht op een ononderbroken normale wekelijkse rusttijd van ten minste 45 uur. U mag deze tijd niet in het voertuig doorbrengen. U moet toegang hebben tot een passend gendervriendelijk verblijf met geschikte slaapfaciliteiten en sanitaire voorzieningen. Uw wekelijkse rusttijd kan eens per twee weken worden verkort, maar mag nooit minder dan 24 uur bedragen. Elke verkorting moet vóór het einde van de derde volgende week worden gecompenseerd met een gelijkwaardige enkele rusttijd, aangevuld met een andere rusttijd van ten minste 9 uur.

Bij internationaal goederenvervoer mag u twee opeenvolgende verkorte wekelijkse rusttijden in het buitenland nemen, maar alleen als:

  • u in elke vier opeenvolgende weken ten minste vier wekelijkse rusttijden neemt;
  • ten minste twee van deze vier rusttijden normale wekelijkse rusttijden zijn, en
  • u ter compensatie in de week erna naar huis kunt gaan, of naar de plaats waar uw werkgever gevestigd is, voor de normale wekelijkse rusttijd van meer dan 45 uur.

Hoe zit het met busreizen naar het buitenland?

Als u passagiers vervoert tijdens een reis naar het buitenland en uw dienst duurt meer dan 24 opeenvolgende uren, dan kunt u tot 12 opeenvolgende dagen werken, op voorwaarde dat u vlak vóór uw reis 45 uur normale wekelijkse rusttijd hebt gehad en u na terugkeer twee wekelijkse rusttijden achter elkaar neemt (ten minste 69 uur). Deze “12-dagenregel” geldt alleen als u een digitale of slimme tachograaf aan boord hebt. Tussen 22.00 en 6.00 uur moet er een tweede chauffeur aanwezig zijn, of moet u om de 3 uur – dus niet om de 4,5 uur – een pauze van 45 minuten nemen.

Gebruik altijd de tachograaf

Als de rijtijdregels op u van toepassing zijn, moet u elke reis met uw tachograaf registreren. Uw werkgever moet de gegevens ten minste een jaar bewaren en u kunt op verzoek een kopie krijgen. De autoriteiten kunnen uw tachograaf op elk moment en overal langs de weg of ter plaatse bij het bedrijf controleren.

Waarschuwing

Als u uw rijtijden niet correct registreert, kunnen landen sancties opleggen of een gerechtelijke procedure tegen u inleiden. In dat geval krijgt u schriftelijk bewijs dat u in het voertuig moet bewaren.

Bent u een gedetacheerde chauffeur?

Als u gedurende een beperkte periode als chauffeur werkt in een ander EU-land dan het EU-land waar uw werkgever gevestigd is, bent u een gedetacheerde chauffeur.

  • cabotage: binnenlands vervoer in een ander EU-land (niet het land waar uw werkgever gevestigd is);
  • derdelandenvervoer: vervoer tussen twee landen, maar buiten het EU-land waar uw werkgever gevestigd is;
  • lege ritten in verband met cabotage of derdelandenvervoer;
  • elk deel van gecombineerd vervoer dat cabotage of derdelandenvervoer is.

Als gedetacheerde chauffeur gelden voor u specifieke regels wat betreft administratieve vereisten en verloning.

  • bilateraal vervoer dat naar het buitenland gaat, maar begint of eindigt in het land waar uw werkgever gevestigd is;
  • beperkt extra laden/lossen in landen die u tijdens bilateraal vervoer doorkruist
  • doorvoer, wanneer u landen doorkruist zonder te laden of te lossen;
  • lege ritten in verband met bilateraal vervoer;
  • elk deel van gecombineerd vervoer dat bilateraal vervoer is.

Administratieve verplichtingen tijdens de detachering

Bij een controle langs de weg moet u het volgende kunnen tonen:

  • een kopie van de detacheringsverklaring en (elektronische of papieren versie);
  • bewijs van de vervoersactiviteit(en) in het EU-gastland (bv. een vrachtbrief) en
  • tachograafgegevens.

Uw werkgever moet ervoor zorgen dat u over de nodige documenten beschikt. Meer algemene informatie over gedetacheerde werknemers.

Wat is het minimumloon voor gedetacheerde chauffeurs?

Uw werkgever moet ervoor zorgen dat uw loon in overeenstemming is met de nationale regels voor chauffeurs in het EU-land waar u gedetacheerd bent. Dit betekent dat zij uw salaris moeten aanpassen als het loon hoger is in het land waar u gedetacheerd bent. De lonen zijn in elk EU-land verschillend omdat ze afhankelijk zijn van de nationale wetgeving. Meer informatie over de lidstaten vindt u hieronder.

* Informatie nog niet beschikbaar.

Meer informatie

Zie ook

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Uw Europa - Advies

Op Uw Europa - Advies kunt u deskundig advies krijgen over problemen in een ander EU-land met de toepassing van EU-wetgeving.

U kunt ook gebruikmaken van de zoekfunctie voor ondersteunende diensten om de juiste hulp voor u te vinden.

Laatste controle: 12/06/2024
Deze bladzijde delen