Laatste controle: 11/02/2022

Sociale zekerheid in de EU

Er bestaan grote verschillen tussen de manieren waarop de EU-landen hun uitkeringen, gezondheidszorg en andere sociale zekerheid hebben geregeld.

Elk EU-land bepaalt zelf:

Waarschuwing

De EU-regels bepalen alleen in welk land u een uitkering/pensioen krijgt als er twee of meer landen bij uw zaak betrokken zijn.

De vuistregel is dat u valt onder de sociale zekerheid van één land tegelijk en dat u alleen in dat land premies betaalt. U moet er op dezelfde manier behandeld worden als de onderdanen van dat land.

Waarschuwing

De sociale zekerheid van uw gastland kan flink verschillen van die in uw thuisland. Wilt u niet voor vervelende verrassingen komen te staan, ga dan goed na waar u recht op heeft in uw gastland.

Voorbeeld

Elk land heeft eigen regels voor uitkeringen.

Line uit Denemarken woonde en werkte in Cyprus toen ze haar baan kwijtraakte en daar een werkloosheidsuitkering aanvroeg.

Ze was behoorlijk teleurgesteld toen ze erachter kwam dat ze maar 156 dagen recht had op een uitkering. In Denemarken zou ze tot wel vier jaar een uitkering hebben gekregen. Ze had nooit verwacht dat het verschil zo groot zou zijn.

Formulieren

Om uw recht op sociale zekerheid van het ene naar het andere EU-land over te brengen, moet u formulieren indienen waaruit blijkt wat uw rechten waren op het moment dat u aankwam.

Meer over standaardformulieren voor sociale zekerheid.

Meer informatie over de lidstaten vindt u hieronder.

Kies een land

Veelgestelde vragen

EU-wetgeving

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: