Laatste controle: 24/01/2019

Telecommunicatie

Waar u ook bent in de EU, u moet toegang hebben tot betaalbare telecomdiensten van goede kwaliteit, waaronder een vaste telefoonlijn en een goede internetverbinding.

Er moet ten minste één telecomprovider zijn die u dat kan bieden. Dit noemen we de "universele dienst".

Soms kan een verzoek om de universele dienst niet als "redelijk" worden beschouwd, bijvoorbeeld als het technisch niet haalbaar is.

Uw nationale toezichthouderen kan u vertellen wie in uw land de universeledienstverlener is.

Voorbeeld

Eleni uit Griekenland verhuisde van Athene naar het platteland en wilde graag een vaste telefoonlijn in haar nieuwe huis. Nadat ze van verschillende providers te horen had gekregen dat zij niet in haar regio werkten, nam ze contact op met de Griekse nationale toezichthouder. Die liet haar weten wie de universele dienstverlener was. Zo kon ze toch nog een telefoonlijn krijgen.

Telecomcontracten

Uw telecomprovider moet:

Als u een contract met een provider heeft gesloten, heeft u het recht om:

U moet altijd gratis het Europese alarmnummer 112 kunnen bellen vanaf elke telefoon, dus ook vanuit een telefooncel en vanaf een mobiele telefoon.

Voorbeeld

Maxime uit België ontving de maandelijkse rekening van zijn provider. Daarin stond dat hij voortaan minder gratis sms'jes in zijn bundel had. De provider bood hem een andere, duurdere bundel aan met onbeperkt sms'en.

Maxime nam contact op met zijn provider en zei zijn abonnement op. Hij besloot een abonnement bij een andere provider te nemen. Ondanks de overstap kon hij hetzelfde telefoonnummer houden.

U heeft altijd het recht om uw contract op te zeggen als uw provider de voorwaarden van uw oorspronkelijke contract verandert. Als u overstapt naar een andere provider heeft u ook het recht uw telefoonnummer te houden.

Hulp voor gehandicapten

Als gebruiker met een beperking heeft u recht op dezelfde telecomdiensten als andere gebruikers.

Soms komt u in aanmerking voor speciale hulpmiddelen of diensten van uw provider waarmee u gebruik kunt maken van het telefoonnetwerk, zoals tekst-naar-spraak-diensten, of kunt u uw telefoonrekening in braille krijgen.

Uw nationale toezichthouderen kan u hier meer informatie over geven.

Roaming

Dankzij de EU-regels voor roaming tegen thuistarief ("roam-like-at-home") hoeft u in een ander EU-land niets extra's te betalen voor het gebruik van uw mobieltje. U kunt als u in een ander EU-land bent dus voor hetzelfde tarief als thuis bellen (naar mobiele en vaste nummers), sms'en en mobiele data gebruiken.

Meer over roaming.

EU-wetgeving

Wilt u meer informatie over regels in een bepaald land?

Advies van een expert? Wij helpen u op weg.

Vraag advies aan experts

Deze bladzijde delen: